k-vitamini

K Vitamini

K vitamini faydaları göz önüne alındığında fazlasıyla önemli bir vitamindir. K vitamini, kan pıhtılaşması, kemik metabolizması ve damar sağlığı dahil olmak üzere vücudun birçok noktasında önemli rol oynar. K vitamini eksikliği nadir görülür, çünkü bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler K vitamini üretir. Buna rağmen K vitamini eksikliği vakalarına rastlamak mümkündür.

K vitamini En Kolay Nasıl Alınır?

Sağlıklı yetişkinler için önerilen günlük K vitamini miktarı 100 – 200 mg olarak belirtilmiştir. Neyse ki, çoğu insanın bu ihtiyacı karşılaması kolaydır. Bu doğrultuda K vitamini hangi besinlerde bulunur ya da K vitamini nelerde var gibi sıklıkla dile getirilen soruların cevaplarını sizler için derledik:

1.Yeşil Yapraklı Sebzeler Tüketin

yaprakli-yesillikler

Yapraklı yeşillikler mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. Özellikle lahana ve ıspanak iyi miktarda K vitamini içeren besinler olarak nitelendirilebilir. K vitamini almak için bu yeşilliklerden çok fazla yemenize de gerek yoktur. Ortalama bir porsiyon, önerilen günlük alımınızın yaklaşık % 600’üne sahiptir. Çoğu yapraklı yeşillikler için, 1 kase çiğ yeşillik (veya yarım kase pişmiş) bir porsiyon olarak kabul edilir. İster çiğ ister pişirilmiş olsun yeşil yapraklı sebzelerden K vitamini alabilirsiniz. Bununla birlikte, bazı beslenme uzmanları çiğ yeşilliklerin maksimum besin değeri sağladığına inanmaktadır.

2.Şifalı Bitkileri Göz Ardı Etmeyin

Taze veya kuru haldeki şifalı bitkilerden K vitamini alabilirsiniz. Genellikle diyetinizde çok fazla K vitamini almaya çalışıyorsanız, daha fazla şifalı ot yemelisiniz. En iyi K vitamini kaynaklarından bazıları fesleğen, kekik, adaçayı ve maydanozdur. Çoğu bitki için, önerilen günlük alımınızı karşılamak amacıyla 1 ila 2 çorba kaşığı tüketmeniz yeterli olacaktır. Bu bitkileri tüketirken yemeklere ve diğer tariflerinize dahil edebilirsiniz. Örneğin maydanozlu ya da fesleğenli pesto yapabilirsiniz.

3.Yeşil Soğan Yiyin

yesil-sogan

Taze soğanı olarak da yeşil soğan, diğer önemli K vitamini kaynağıdır. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve çeşitli yemeklere güzel bir lezzet katabilir. Yeşil soğan oldukça uygun fiyatlıdır ve çoğu market ya da manavda rahatlıkla bulunabilir. Yeşil soğanın hem yeşil hem de beyaz kısımlarını yiyebilirsiniz.

4. Multivitamin Alın

Multivitaminler fazlasıyla iyidir, çünkü size önerilen günlük dozda birçok besin değeri sağlarlar. Günlük multivitamin almanızın ne denli gerekli olduğunu öğrenmek için yine de doktorunuza danışmakta yarar var. Ayrıca bazı multivitaminler K vitamini içermeyebilir, bu yüzden satın almadan önce etiketi kontrol edin. Çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar gibi belirli gruplar için de multivitaminler mevcuttur.

5. K Vitamini Takviyesi Kullanın

k-vitamin-takviyesi

Multivitaminler gibi fakat daha spesifik besin değerlerine sahip olan ve damar sağlığı üzerinde etkileri bulunan K vitamini takviyeleri de kullanabilirsiniz. K vitamini takviyelerini bir çok yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi K vitamini takviyesi kullanmadan önce de doktorunuza danışın.

6. K vitamini Enjeksiyonu Yaptırabilirsiniz

Ciddi K vitamini eksikliği olan kişiler için, doktorlar bir K vitamini iğnesi reçete edebilir. Bu, sindirim sistemine güvenmek zorunda kalmadan bol miktarda K vitamini almanın bir yoludur. K vitamini elde edemeyeceğiniz konusunda endişeleriniz varsa, en iyi şansınız K vitamini aşısı olabilir.

7. İhtiyaç Duyduğunuz K Vitamini Miktarını Belirleyin

k-vitamini-formul

İnsan vücudun aslında bol miktarda K vitamini üretmektedir. Eğer düzenli bir diyet yapıyorsanız ve gastrointestinal rahatsızlıklarınız yoksa, muhtemelen yeterli K vitamini elde edersiniz. Fakat aşağıdaki işaretlere sahipseniz bu, K vitamini eksiklğinizin olabileceğini gösterir:

  • Kolay morarma
  • Sindirim sistemi kanaması
  • Kadınlar için aşırı adet kanaması
  • İdrarda kan
  • Osteoporoz

K vitamini eksikliği riski en fazla olan kişiler, kronik yetersiz beslenme, alkol bağımlılığı ve vücutlarında vitaminlerin düzenli emilimi ile ilgili sorunları olan kişilerdir.

8. Vücudun K Vitamini Üretmesine İzin Verin

K vitamini eksikliğinin nadir olmasının nedeni, bağırsaklarınızdaki bakterilerin sizin için K vitamini sağlamasıdır. K 2 vitamini vücudumuz tarafından üretilir. Hasta olduğunuzda veya enfeksiyon geçirdiğinizde antibiyotik almak, bu bakterileri öldürür. Bu da hafif veya geçici bir K vitamini eksikliğine yol açabilir. Bununla birlikte, bu durum en çok normalde de K vitamini seviyeleri düşük olan insanlarda yaygındır. Yoğurt, kefir gıdalar tüketmek ya da probiyotik takviyeleri almak, antibiyotik aldığınız dönemlerde bağırsaklarınızdaki bakterileri hızlandırabilir.