b-vitamini-nasil-alinir

B Vitamini Nedir?

İyi beslenmek, birçok hastalığın önüne geçmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda her gün önerilen vitamin miktarlarının alınması beslenme denkleminin önemli bir parçasıdır. B vitaminleri de koruyucu etkileriyle vücut için fazlasıyla gereklidir. Yeşil sebzeler, zenginleştirilmiş tahıllar, süt ürünleri ve etlerde bol miktarda bulunan B vitaminleri, sağlıklı bir metabolizmanın sürdürülmesine yardımcı olur. B vitamininin beyin sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde de ciddi etkileri bulunmaktadır.

B Vitamini En Kolay Nasıl Alınır?

Peki bu derece önemli bir vitamin olan B vitamini hangi besinlerde var ve B vitamini eksikliğinde hangi sorunlar otaya çıkabilir? Bu sorunların önüne geçebilmek için B vitamini en kolay nasıl alınır sorusunu sizler için cevapladık:

1.B Vitamini İçeren Besinleri Daha Fazla Tüketin

b-vitamini-icerenler

Eğer B vitamini seviyesnizi yukarı çekmek istiyorsanız, B vitamini içeren yiyeceklerden daha fazla tüketmeniz gerekmektedir. B vitamininin birçok türü bulunmaktadır ve diyetinize tüm B vitaminlerinden içeren yiyecekleri dahil etmek B vitamini eksikliği riskinizi azaltacaktır.  Bu yüzden de B vitamini nelerde bulunur iyi bilmeniz gerekmektedir. Oluşturacağınız zengin beslenme listesi sağlığınız ve gerekli vitaminleri yeterli miktarda alabilmeniz için fazlasıyla önemlidir. Örneğin, haşlanmış yumurta ve ayçekirdeği içeren bir ıspanak salatası, her bir B vitamininden yüksek miktarda almanıza yardımcı olacaktır.

2.Daha Fazla Somon ve Alabalık Yiyin

Bu balıklar az yağlıdir ve önemli protein kaynaklarıdır. Aynı zamanda B vitaminleri içerirler. Özellikle somon, 8 farklı B vitamininin 6’sını içerir. Bu B vitaminleri B2, B3, B5, B6, B7 ve B12’dir. Alabalık hemen hemen diğer tüm yiyeceklerden daha fazla B1, B2, B5 ve B12’ye sahiptir. Uskumru (B2, B3 ve B12) ve orkinos (B3, B6, B12) beslenme programınıza dahil edebileceğiniz, B vitamini açısından zengin diğer balık türleridir.

3.Diyetinize Daha Fazla Et Ekleyin

kirmizi-et-servis

Sığır eti ve kuzu eti çok iyi miktarda B vitaminleri içerir ve fazlasıyla önemli B vitamini kaynaklarıdır. Kırmızı et özellikle B2, B3, B5, B6, B7 ve B12 vitamini içerir. Tavuk ve hindi eti kırmızı ete kıyasla B vitamini açısından daha az etkili olsa da, ciddi miktarlarda B3, B5 ve B6 vitamini içerirler.

4.Yemeklerinizde Daha Fazla Ispanak Kullanın

Salatalarınıza, omletinize veya diğer yemeklere ıspanak ekleyin. Ispanak B2, B6, B7 ve B9 vitaminleri bakımından zengindir. Diğer yeşil yapraklı sebzeler ıspanağa oranla daha az fakat genel olarak değerlendirildiğinde yine de önemli miktarda B vitamini içerirler.

5.Daha Çok Haşlanmış Yumurta Yiyin

haslanmis-yumurta

Haşlanmış yumurta, portatif bir atıştırmalık olduğu kadar salatalara ve diğer bazı yemeklere de ayrı lezzet katan harika bir besindir. Yumurtayı dilediğiniz şekilde ve sürece haşlayabilirsiniz. Hatta o anda tüketmesenizde istediğiniz zaman yemek için haşladıktan sonra buzdolabında saklamayı deneyebilirsiniz. Haşlanmış yumurta B2, B5, B7 ve B 12 vitamini açısından oldukça zengindir.

6.Tam Buğday Ekmeği Tüketin

Tam buğday ekmeği daha fazla B1, B7 ve B9 vitamini almak için harika bir yoldur. Diğer ekmekler de kısmen B9 vitamini içermesine rağmen, özellikle beyaz ekmek çok az B vitaminine sahiptir.

7.Alkol Tüketiminizi Azaltın

alkol-tuketimi-sinirlama

B vitamini seviyenizi belirleyen sadece yediğiniz şeyler değildir. Bazen tüketmediğiniz şeyler de B vitamini seviyeniz üzerinde oldukça etkilidr. Çok fazla alkol almak vücudunuzun B3 vitamini ile B6 vitaminini emebilme yeteneğini etkileyecektir. Bu yüzden B vitamini seviyenizi optimal düzeyde tutmak istiyorsanız alkol tüketimini sınırlamanız gerekmektedir.

8.Kahve ve Çay Tüketiminde Aşırıya Kaçmayın

Kafein, B1 vitamininin emilimini engeller. Ek olarak kafein bir diüretiktir, yani sizin daha fazla idrara çıkmanıza sebep olur. Bu durum da düşük B vitamini seviyelerine yol açabilir. Çünkü B vitaminlerinin tamamı suda çözünürdür.

9.B Vitamini Takviyeleri Kullanın

b-vitamin-takviye

Günlük B vitamini alımınızı arttırmak için B vitamini ilaçları gibi takviyeler kullanabilirsiniz.  Günlük B vitamini ya da folik asit (B9) gibi özel vitaminlerin takviyesini sağlayacak B vitamini kompleksi alabilirsiniz. Ayrıca multivitaminler de genellikle B vitaminlerinin çoğunu veya tamamını içerir. Her zaman olduğu gibi B vitamini takviyesi kullanımından önce doktorunuza danışmanız ihtiyacınız olan takviyeyi ve miktarı belirlemeniz için önemlidir. Ayrıca takviyelerin bazen yan etkileri olabilir ya da diğer ilaçlarla etkileşime geçebilir. Hamilelik gibi dönemlerde ise takviye kullanımından önce kesinlikle doktorunuzun tavsiyesine uymanız gerekmektedir.

B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

b-vitamin-kaynak

Besinlerin birçoğu, doğak olarak B vitamini içermektedir. B vitamini kapsülü ya da B vitamini hapı kullanmak yerine B vitaminlerini çok çeşitli besin kaynaklarından elde etmek en sağlıklı yoldur. Aynı zamanda bu, her çeşit B vitaminini yeterince aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olur. Ayrıca genel olarak doğal besinler çeşitli antioksidan ve fitokimyasallar içerirler ve bunlar kansere ve kalp hastalıklarıan karşı savaşmaya yardımcı olur. Sebze, meyve, tahıl ve baklagil gibi gıdalar kalp hastalığının yanı sıra tip 2 diyabetin önlenmesinde önemli olan lifler içerir. Peki B vitamini içeren besinler hangileridir?

B vitamini olan yiyecekler şunlardır:

  • Süt
  • Peynir
  • Yumurtalar
  • Maya
  • Karaciğer ve böbrek
  • Kırmızı et ve tavuk eti
  • Ton balığı, uskumru ve somon gibi balıklar
  • İstiridye gibi kabuklu deniz ürünleri
  • Sspanak ve lahana gibi koyu yeşil sebzeler
  • Pancar ve patates gibi sebzeler
  • Bütün tahıllar
  • Barbunya fasulyesi ve nohut
  • Kuruyemiş ve tohumlar
  • Narenciye, muz ve karpuz gibi meyveler
  • Buğday tohumu

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz