Tebrikler, bebeğiniz artık 7 aylık! 1 yaşına adım adım ilerlerken her geçen gün birlikte yeni deneyimler yaşamaya devam ediyorsunuz.
Bebeğinizin bu değişimi sadece size değil kendisine de büyük keyif veriyor. Çevresinde olan bitenleri daha kolay anlamlandırabildiği için, duyuları daha çok geliştiği için, sizin mimiklerinizi anlayıp sevginizi ve güveninizi hissedebildiği için inanılmaz derecede mutlu! Belki de annelik ne kadar eğlenceli ve mutluluk verici ise bebek olmak da bir o kadar keyifli.
7. ayda bebeğiniz ile neler yaşayacağınıza dair size ipuçları vermek ve daha iyi yardımcı olabilmek için bir rehber hazırladık. 7 aylık bebek gelişimi hakkında aklınıza takılmış olabilecek 7 aylık bebek beslenmesi nasıldır, 7 aylık bebek kilosu ne kadardır ve 7 aylık bebek neler yapar sorularını yanıtladık.
Sizi rahatlatacak bir meyve çayını hazırlayıp yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.
7 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?
Bu ay da bebeğiniz hızla büyümeye devam edecek. 7. aydan itibaren bebekler kilo ve boy olarak ilk 6 aydaki kadar hızlı gelişmeseler de sizi yine “ne zaman bu kadar büyüdü” dedirtecek şekilde şaşırtarak büyümeye devam ederler.
Kız ve erkek bebeklerin 7. ay sonundaki ortalama kilo ve boy ölçülerini aşağıda tabloda sizlerle paylaşıyoruz:
Kız Bebekler | Erkek Bebekler | |
Kilo | 7,7 kg | 8,4 kg |
Boy | 67,3 cm | 68,5 cm |
Baş Çevresi | 42,8 cm | 44 cm |
Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi bebekten bebeğe çok fazla fark olduğu için bebeğiniz bu ortalama değerlere sahip değilse korkmanız için bir sebep yok. Bebeğinizin doktoru yaptığı muayeneler ve size sordukları sorulara verdiğiniz cevaplar doğrultusunda bebeğinizin genel sağlık durumu ile ilgili en doğru şekilde bilgi verecek olan kişidir.
Prematüre bebekler zamanında doğan bebeklere göre biraz daha geç gelişim gösteriyor olsalar bile endişe yapmadan tüm sorularınızı doktorunuza sormanız gerekir.
Bebeğinizin 8. ayda nasıl değişimler yaşayacağını öğrenmek için “8 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?” yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
7 Aylık Bebek Gelişimi
7 aylık bebekler tıpkı 6. Ayda kazandıkları becerileri artık daha kolay yapabilirler. Örneğin 7 aylık bebekler kendi kendilerine destek almadan ya da yastıklar ile desteklenmeden oturabilirler. Bu yüzden oyun oynama kapasiteleri ve hareket kabiliyetleri artar.
7 aylık bebeklerin duyusal gelişimleri de tamamlanmaya çok yaklaşmıştır. Duyma ve görme yetileri artmış, uzaklık ve mekan kavramları daha iyi oturmuştur.
7 aylık bebekler, seslendiğinizde sizin nerede olduğunuzu artık tahmin edebilirler. Bir nesneyi gözleriyle kolayca takip edip yakalamak için hamle yapabilir ve hatta daha kolay bir şekilde yakalayabilirler. Elleri ve parmakları çok daha güçlüdür. Oyuncaklarını daha iyi kavrayabilirler.
7 aylık bebekler konuşma alıştırmaları ve yürüme alıştırmalarına da başlarlar. Bu sebeple onlarla sık sık pratik yapmanız, sizi taklit etmelerine izin vermeniz ve onları beklemeniz alıştırma yapmaları için önemlidir. İki heceli kelimeleri söylemeye çalışırlar “babababa”, “dededede” gibi sesler ile söylediklerinizi taklit ederler. 7 aylık bebekler henüz yürüyemezler ama ilk denemelerine bu aydan itibaren başlarlar. Bebeğinizin kollarından tutup ayağa kaldırdığınızda bacaklarına ağırlık verdiğini fark edebilirsiniz. Bunun dışında farklı stillerde emeklediklerini görebilirsiniz. Eğer emekleme şeklini normal bulmazsanız değiştirmek için çalışmayın. Bırakın yaptığı her hareketini kendi geliştirsin.
Bu aydan itibaren bebeğiniz tuttuğunu koparırcasına her şeye dokunmak isteyeceği için saçınıza ve küpelerinize dikkat etmenizi öneririz.
Yabancılık Hissi Kuvvetlenir
7. ay ile beraber bebekler annelerinin kucağından başka birinin kucağına alındıklarından bu durumdan rahatsız olup ağlayarak duygu ve düşüncelerini gösterirler.
Anneler bebeklerin güvenli alanları ve en sevdikleri kişi oldukları için bebekler özellikle çok fazla tanımadıkları ve aşina olmadıkları kişilere gitmek istemezler. Başkalarının kendilerini sevmelerinden hoşlanmayabilirler de. Bu durumlar oldukça normaldir ve muhtemelen bebeğinizin de yaşayacağı değişikliklerdir.
7 Aylık Bebek Beslenmesi
Tıpkı 6 aylık bebeklerde olduğu gibi bu ay da biraz anne sütü biraz ek gıda biraz da meyve ve sebze püreleri ile bebeğinizi beslemeye devam edebilirsiniz.
7 aylık bebeğinizi masada sizinle birlikte oturtmak için bir bebek sandalyesi edinebilirsiniz. Bu sayede o da yemek yenilen vakitlerin olduğunu ve yemeğin masada yenildiğini yavaş yavaş öğrenecektir.
Bu ay bebeğinize yeni yiyecek ve içecekleri tattırmak istiyorsanız keçi sütü, yumurta sarısı, keçi sütü ile yapılmış beyaz peynir, brokoli, karnabahar ve muzu tercih edebilirsiniz. Bunun dışında anne sütü ve bebek mamalarını yedirebilirsiniz.
Bebeğiniz 1 yaşına gelene dek bal ve inek sütü tüketmemesi önemlidir. Bunun dışında herhangi bir yiyeceğe alerjisi olup olmadığını tespit edebilmek için yiyecekleri 2-3 günlük sürelerde tek tek denemenizi öneririz. Böylece herhangi bir gıda alerjisi varsa hangi yiyecekten kaynaklandığını daha kolay tespit edebilirsiniz.
7 Aylık Bebek Uykusu
Bebekler 7. aydan itibaren günde yaklaşık 14-15 saat uyuyabilirler. Bunun 4 saatlik kısmını gündüz uykularına ayıracak şekilde planlayabilirseniz uzun bir süre siz de rahat edersiniz. Ancak bebeğiniz geceleri hala sık uyanmaya devam ediyorsa bunun diş çıkarma, gaz, ateş ya da açlık gibi başka sebepleri olabilir. Eğer sadece huysuzluk yapıyor ve sizi yanında istiyorsa onun ağlama seslerine biraz kulağınızı kapamalı ve kendi kendine uyumayı öğrenmesi için ona zaman tanımalısınız.