Özellikle yeni doğan bebekler söz konusu olduysa hele bir de annenin ilk annelik deneyimi yaşanıyorsa bebek bakımı oldukça hassas bir konu olabiliyor. Bu sebeple anne adaylarının ve yeni annelerin işlerini kolaylaştırıp içlerini rahatlatacak bebek bakımı bilgilerini sizinle paylaşacağız.
Yeni anne olduysanız ya da hamileyseniz bebek bakımı konusunda bilgiye aç olmanız çok normaldir. Özellikle ilk kez anne olanların oldukça telaşlı oldukları bu dönemde kendilerine destek olacak kişilerin sıklıkla yanlarında olmalarını öneriyoruz. Aslında bebek bakımı önemli ancak göz korkutacak kadar zor değil. Birilerinin annelere yardım etmesi psikolojik olarak iyi bir destek olacaktır. Belki kendi anneniz, belki eşiniz belki bir yardımcı, fiziksel yoğunluğunuzu, hayatınızdaki yenilikleri kucaklayışınızı kolaylaştıracaktır.
Yenidoğan bebek bakımı söz konusu olduğunda ise gaz problemlerinden süt problemlerine birçok soru işareti ile karşılaşacağınızı söylemiştik. Bu konuda yeniden anne olan kişilerin işinin daha kolay olacağını da. Eğer kendinizi sudan çıkmış balık gibi hissediyorsanız birazdan sıralayacağımız 10 bebek bakımı tüyosu “bebek nasıl bakılır, ben bilmiyorum” düşüncenizin ortadan kalkmasına yardımcı olacak.
Evde Bebek Bakımı
Öncelikle bu dönemde evinizde kendinizi son derece rahat hissedeceğiniz bir ortam yaratmaya özen gösterin. Misafirleri, tanıdıkları, evin toplu olup olmamasını, yemeğin olup olmamasını siz dert etmeyin. Önemli olan yegâne şey bebeğiniz ve sizsiniz. Tüm odağınız ile bebeğinizi inceleyin, onun ihtiyaçlarını anlamaya çalışın, kurduğunuz iletişimi güçlendirin. Salonun orta yeri bebeğin eşyaları ile kaplı da olsa siz, bebeğinizle geçirdiğiniz zamandan keyif almaya bakın.
Şimdi en çok karşılaşılan 10 bebek sorunsalını sıralıyoruz:
1. Bebek Ne Kadar Emzirilmeli?
Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğin belirli bir emzirme düzeni olmaz. Daha çok bebek her istediğinde emzirilmelidir. Annenin emzirme sırasında iki göğsünü de eşit şekilde kullanması ideal olacaktır. Yenidoğan bebeklerin ve ilk 4-6 ay boyunca tüm bebeklerin gece emzirilmeleri de normaldir. Günde yaklaşık 10-12 kere emzirebilirsiniz. Emzirilen bebeğe su vermeye gerek yoktur (1).
2. Ek Gıdalara Ne Zaman Başlanmalı?
Bebek 6. ay ile birlikte ek gıdaya başlatılabilir. Bu soruyu detaylıca kendi doktorunuz ile de görüşebilirsiniz. Bazı durumlarda annenin bebeği emzirememesi ile bebekler ek gıdaya biraz daha erken başlatılabilmektedir. Ek gıda ile emzirme bir arada gidebilir.
3. Bebek Bezi Ne Sıklıkta Değiştirilmeli?
Bebeklerin ilk ayında dışkılama oldukça fazladır. Gün içerisinde özellikle emzirme sonrası sık sık bebeğinizin altını kontrol etmeniz gerekebilir. Gün içerisinde 6-8 kere cıvık yeşil ve sarı renklerde dışkılaması normaldir. Bu anne sütünden kaynaklıdır. Ek gıda ve daha sonra katı besinler ile beslenmeye başlayan bebekler günde 2-3 defa dışkılamaya başlayabilir.
4. Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Artık laboratuvarlarda saklanarak ileride herhangi bir sağlık probleminde kullanılabilen göbek kordonu bakımı da önemlidir ancak korkmanız gereken bir durum yoktur. Göbek kordonunun çevresini dibinden günde 1-2 kere alkollü pamuk ile silmeniz yeterlidir. Bebeğinizin bezini göbek bağının dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek bağının üstünü bebek bezi ile kapamayın. Göbek kordonu kendi kendine düştükten sonra ufak bir kanama görülebilir. Bu durum da normaldir. Tekrar alkollü pamuk ile bölgeyi hafifçe silebilirsiniz.
5. Bebek Banyosu Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?
Bebeğinize banyo yaptırmaktan çekinmeyin. Ancak göbek bağının düşmesini beklemelsiniz. Göbek bağı düştükten 1 gün sonra ılık bir su ile (musluk suyu yeterlidir, içme suyu gerekmez) bebeğinize banyo yaptırabilirsiniz.
Göbek bağı düşene kadarki süreçte bebeğinizi bebek sabunu ve yumuşak bir bezle silerek nemli bir bezle durulayabilirsiniz.
6. Bebek Yağı Her Gün Kullanılmalı mı?
Bebek yağı ve kremi kullanılabilir ancak her gün kullanmaya gerek yoktur. Bebeklerin ciltleri oldukça hassas olduğundan kremlerin yoğun kullanımı ile gözenekler kapanabilir, ufak sivilceler ve isilik problemi ortaya çıkabilir. Eğer bebeğin cildi çok kuru ve çatlıyor ise doktorunuza danışarak bir bebek losyonunu günde 2 kere bebeğinizin cildine sürebilirsiniz.
7. Oda Isısı Nasıl Olmalı?
Bebeğiniz de sizin gibi oda sıcaklığına tepki verecektir. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk bir oda bebeğinizin uyku düzeni için iyi değildir. Zaten durumdan şikayetçi olacaktır ve ağlayarak size durumu anlatmaya çalışacaktır. Bebek odasının 21-24 derece arasında olması yeterlidir.
8. Bebeklere Eldiven Giydirmek Gerekli mi?
Çoğu anne, bebeğin tırnakları ile yüzünü çizmemesi için eldiven takmayı uygun görür. Ancak bebeğin motor becerilerinin gelişmesi, çevresindeki nesneleri tutarak tanıyabilmesi, annesi ile iletişim kurabilmesi açısından ellerin açıkta kalması çok daha sağlıklıdır. Bebeklerinizin yüz ve gözlerine atabilecekleri çiziklerin karşısına geçmek için bebek tırnak makası kullanın.
9. Bebek Masajı Nedir?
Bu terimi duyduysanız yabancı olmadığınızı söyleyelim; bebek masajı gaz çıkarmak demektir. Bebeğinizin sırtına ve göbeğine hafifçe dairesel hareketler ile yapacağınız masajlar, bağırsakta ve midede oluşan gazların vücuda homojen dağılmasına ve bebeğin kolayca gaz çıkarmasına yardımcı olacaktır.
10. Bebekler Neden Ağlar?
Bebeğiniz, henüz konuşamadığı ve iletişim kanalları oldukça kısıtlı olduğu için tüm ihtiyaçlarını size ağlayarak anlatmaya çalışır. Yani ağlamalar sadece gazının olduğunu göstermez.
Çok sıcak ya da soğuksa, açsa, kaka yapamıyorsa, gazı varsa, ışık onu rahatsız ediyorsa, canı sıkıldıysa, kucakta olmak istiyorsa ve kendisine yabancı gelen bir şey varsa bebeğiniz ağlayabilir. Bu durumda onunla mümkün olduğunca çok vakit geçirmeli ve ağlamalarının ne anlama geldiğini çözmeye çalışmanız gerekir.