Hepimizin bildiği gibi bebekler anne karnındayken ihtiyaç duydukları tüm besinleri annenin tükettiklerinden alır. Bu nedenle bebeklerin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmeleri ve sağlıklı büyüyebilmeleri için gereken dengeli beslenme rutini, anne karnında başlar diyebiliriz. Dolayısıyla hem hamilelik döneminde hem de hamile kalmayı planlama aşamasında tüketilen tüm besinlerle birlikte hangi takviyelerin nasıl kullanıldığı da önem taşır. Biz de bu yazımızda sizler için hamilelikte vitamin kullanmanın önemini, neden gerekli olduğunu ve hamilelik vitaminlerinin neler olduğunu inceleyerek sizlere bu konuda rehber olmaya çalıştık.
Hamilelikte Vitamin Kullanmanın Önemi
Unutmayın ki hamilelik döneminde kendinizle birlikte bir ‘canlı’yı daha besliyor olacaksınız. Doğal olarak siz farkında olmasanız da bunun için yetişkin bir bireyden daha fazla besine ihtiyaç duyacaksınız. Bu besinleri makro ve mikro besinler olmak üzere iki şekilde vücudunuza almanız gerek. Karbonhidrat, protein ve yağların oluşturduğu makro besinler; öğünlere yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde dağıtıldığı takdirde kolayca vücuda sağlanabilir. Ancak mikro besinler olan vitamin ve mineraller için besinlerin yanı sıra gıda takviyesi de kullanmak gerekebilir.
Kan testi ve benzeri yöntemlerle tespit edilen besin eksiklikleri, yetersiz beslenme, vejetaryen veya vegan beslenme, gıda alerjisi, çoğul gebelikler (ikiz, üçüz vs.); hamilelikte vitamin takviyesi yapmak için başlıca nedenlerdir. Gıda kısıtlamalarından doğan vitamin ve mineral eksikliklerinin karşılanması, yalnızca bebek için değil annenin sağlığı için de büyük önem taşır. Annede oluşabilecek kilo kaybını ve hiperemezis gravidarum (şiddetli bulantı ve kusma) gibi rahatsızlıkları, bebekte besin eksikliklerinden kaynaklanan gelişim bozukluklarını; gebelikte vitamin kullanımı ile engellemek mümkün olmaktadır.
Hamilelik döneminde anne vücudunda oluşabilecek vitamin – mineral açıklarını kapatmak için hamilelik öncesi vitamin kullanımı da düzenli olarak sağlanmalıdır. Araştırmalar; doktor kontrolünde alınan hamilelik öncesi vitamin haplarının, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi rahatsızlıkların önleyebilmenin mümkün olduğunu gösterir.
Hamilelikte Kullanılan Vitaminler
Anne ve bebeklerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gebelikte vitamin desteği olarak tercih edilebilecek mikro besinleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1. D Vitamini
D vitamini; kemik, diş ve kasların sağlıklı kalması için vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenleyen bir besindir. Bu besini almanın en doğal yolu güneş ışınlarıdır ancak bu çoğunlukla yaz ve bahar aylarında mümkündür. Yumurta, kırmızı et, somon gibi hayvansal gıdalarda bulunsa da miktarı çok az olduğundan dolayı yalnızca bu besinleri tüketmek yoluyla vücuda D vitamini kazandırmak zordur. Bu nedenle özellikle Eylül – Mart ayları boyunca mutlaka hamilelikte D vitamini desteği alınmalıdır.
2. Folik Asit
Hamilelik öncesinde veya sonrasında düzenli olarak alınması gereken folik asit ya da folat, nöral tüp defektleri olarak bilinen doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan bir takviyedir. Yeşil yapraklı sebzeler, pirinç, makarna, mısır gevreği gibi besinlerde bulunmakla beraber vücut tarafından depolanması zor olan bir maddedir. Bu nedenle pek çok anne adayında karşılaşılabilecek folik asit eksikliği, gebelikte vitamin takviyesi ile rahatlıkla giderilebilir.
3. Demir
Demir, vücuttaki oksijeni vücuda dağıtmakla görevli olan hemoglobin adı verilen proteinin üretilmesinde kullanılır. Bu madde, dolayısıyla bebeğinizin vücudunda daha fazla kan yapmak için de çalışacaktır. Yağsız etlerden, deniz canlılarından, kuru meyve ve kuru yemişlerden alabileceğiniz demiri; hamilelik boyunca kullanabileceğiniz ek takviyelerle daha düzenli şekilde tüketebilirsiniz.
4. İyot
Bebeğinizin beyin ve sinir sisteminin gelişmesine katkıda bulunan iyot, vücudun tiroid hormonlarının üretiminde de görevlidir. Süt ve süt ürünleri ile balık ve iyotlu tuz yoluyla alabileceğiniz iyotu daha düzenli şekilde vücudunuza kazandırabilmek için hamilelikte vitamin desteği olarak da tercih edebilirsiniz.
5. Kalsiyum
Kemik, kas ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olan kalsiyum; hamilelik döneminde yeterince alınmazsa vücut tarafından depolanan yerlerden kullanılır. Bu, kemiklerinizde veya kaslarınızda depolanan kalsiyumun bebeğinizin vücuduna aktarılması anlamına gelir. Bu yüzden hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için vücudunuza mutlaka kalsiyum desteği sağlamalısınız. Hamilelik öncesinde bol bol süt ve süt ürünleri, brokoli, lahana, portakal suyu gibi gıdalar tüketmeli; onların yetişemediği hamilelik döneminde ise kalsiyumu gıda takviyeleri yoluyla vücudunuza almalısınız.
6. C Vitamini
Hücrelerin korunmasında, yenilenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde büyük öneme sahip olan C vitamini; gebelikte vitamin takviyesi olarak mutlaka tüketilmesi gereken maddelerden biridir. Hamileliğinizin öncesinde ve sırasında vücudunuza gıda takviyesi sağlamanın yanında portakal, brokoli, limon, kırmızı ve yeşil biber gibi C vitamini bakımından zengin gıdaları da öğünlerinize mutlaka dahil etmelisiniz.
7. DHA
Açılımı dokosaheksaenoik asit olan DHA, bebeğinizin büyüme ve gelişmesine katkıda bulunmanın yanı sıra göz ve beyin sağlığına da etki eder. Belli oranlarda deniz canlılarında bulunsa da DHA, kontrollü bir tüketim için hamilelikte kullanılan vitaminler listesine eklenmelidir.
Hamilelikte alabileceğiniz en iyi 5 vitamin kapsül ve tabletleri için bu yazımıza göz atabilirsiniz.