Son dönemde gerçekleştirilen bilimsel bir çalışma, D vitamini takviyelerinin uyku bozukluğu olan kişilerin uyku kalitesinin arttırmak için kullanılabileceğini belirtmektedir. Geceleri koyun sayarak ve saatin tik taklarını dinleyerek geçirenler için kulağa mucize bir tedavi gibi gelebilir. Peki basit bir besin takviyesi hapı gerçekten ciddi uyku bozukluklarına çözüm olabilir mi? Gelin bilimsel araştırmalar çerçevesinde inceleyelim.
D Vitamini Uyku Süresini ve Kalitesini Artırıyor
İranli bilim adamlarından oluşan bir ekip bu yılın başlarında klinik bir deney gerçekleştirdi: “D vitamini takviyesi kullanımı uyku kalitesini arttırır, uyku gecikmesini azaltır ve uyku süresini uzatır.” Elde ettikleri sonuçlar Nutritional Neuroscience dergisinde yayınlandı.
Uyku bozukluklarından muzdarip 20 ila 50 yaş aralığındaki 89 kişiyi bir araya getirdiler. 8 haftalık bir süre zarfında, katılımcılardan 44’ü D vitamini takviyesi aldı. Geriye kalanlara ise bir plasebo verildi. Deneyden önce ve deney sonrası, bir uyku kalitesi anketi, bir beslenme değerlendirmesi ve yaşam tarzları ile zindelikleri hakkında oldukça kapsamlı bir sorgulama yapıldı.
Araştırmanın sonunda, D vitamini takviyesi alanların plasebo alanlara kıyasla uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığı belirlendi (1).
Bu araştırma, D vitamininin uyku bozuklukları üzerindeki etkisini araştırmak için türünün ilk klinik denemelerinden biriydi, bu yüzden de net bir sonuca varmak için henüz erken olduğu düşünülüyor. Aslında “X, Y’yi tedavi etmenize yardımcı olabilir” şeklinde okunan hikayeler gibi bu konuya da ihtiyatla yaklaşmak gerekir. Buna rağmen, bu çalışmadan ne çıkarabiliriz?
D Vitamini Eksikliği Oldukça Yaygın
İnsanların %50’sinden fazlasının D vitamini eksikliği yaşadığı tahmin ediliyor. D vitaminin iki farklı türü var; temel olarak beslenmemizden gelen D2 ve güneşin ultraviyole ışınlarından(UVB) gelen D3. Genel olarak, bazı vitamin takviyelerinin para kaybı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, D vitamini takviyeleri almak oldukça yarar sağlayabilir, çünkü D vitaminini doğal beslenme ile elde etmek nispeten zordur. Benzer şekilde, birçok insan özellikle kış aylarında güneş ışınlarına yeterince maruz kalmaz.
D vitamini insan vücudunda bir çok kullanım alanı olan birkaç düzine temel mikro besinlerden biridir. Bilim adamları henüz uyku ve D vitamini bağlantısından tam olarak emin olamasalar da, ikisi arasında bir ilişki olduğunu gösteren ciddi kanıtlar var. 3000’den fazla ileri yaştaki erkek bir grupla 2015 yılında gerçekleştirilen bir çalışmayla, vücutlarında daha düşük D vitamini düzeyine sahip olanların zayıf ve kalitesiz uykudan daha fazla muzdarip oldukları bulunmuştur (2).
Tüm bu bahsedilenler, D vitamini takviyelerinin sağlık üzerindeki etkisinin tartışmalı olmaya devam ettiğinin bir göstergesidir. D vitamini takviyesini mucizevi bir şekilde oldukça önemli bir sağlık problemine son verdiğini söylemek bir klişe olabilir, bu yüzden de D vitamini haplarını karıştırmaya ve tatlı rüyalar görmeye başlamadan önce daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.