saç kıran

Saç dökülmesi oldukça yaygın bir durumdur ve çoğu insan hayatının en bir döneminde bu problemle karşılaşmaktadır. Bu doğrultuda en sık sorulan soru da saç dökülmesine ne iyi gelir sorusudur. Bu noktada belirtilmesi gereken ise her saç dökülmesinin nedeni aynı değildir. Saç telinin kırılmasından kaynaklanan saç dökülmesi, azalan saç gelişimi nedeniyle gerçekleşen saç dökülmesinden farklıdır. Androjenik saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür, ancak erkeklerde daha belirgindir. Erkeklerin genelinde erkek tipi saç dökülmesi problemi vardır. Fakat kadınlarda saç dökülmesi de -özellikle doğumdan sonra saç dökülmesi gibi- belirli dönemlerde azımsanmayacak düzeydedir. Tiroid hastalığı, anemi, protein eksikliği, kemoterapi ve düşük vitamin düzeyleri saç dökülme belirtileri oluşmasına neden olabilir.

Saç dökülmesi nasıl önlenir sorusunun cevabı düzenli saç bakımı, dökülmeyi önleyici şampuanların düzenli kullanımı ve iyi bir beslenme düzenine sahip olmaktır. Bunların yanında piyasada kullananların memnun olduğu saç dökülmesine karşı hap tarzı ürünler de bulunmaktadır. Saç dökülmesini engellemek ve aşırı saç dökülmesi sorununun altında yatan nedeni saptamak için, tam kan sayımı, demir seviyesi, B vitamini, tiroid fonksiyon testleri ve kafa derisinin biyopsisi gibi kan testlerini yapılması gerekebilir. Çünkü saç dökülmesinin birçok türü vardır ve asıl nedenini bulmak zor olabilir.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

saci-dokulen-kadin

Çevresel etkiler, yaşlanma, aşırı stres, aşırı sigara içmek, beslenme yetersizlikleri, hormonal dengesizlik, genetik saç dökülmesi, kafa derisi enfeksiyonları, yanlış veya kimyasal olarak zenginleştirilmiş saç ürünlerinin kullanımı, demir eksikliği saç dökülmesi ilişkisi, bazı ilaçlar ve tiroid gibi tıbbi durumlar saç dökülmesinin ardındaki faktörlerden olabilir.

Saç derisinde yaklaşık 100.000 saç teli vardır ve günde 50 ila 100 tel kaybetmek çok normal kabul edilir. Ama bundan daha fazla dökülmeye başladığında, bunu engellemek için bir şeyler yapmanız gerekebilir. Saç dökülmesi tedavisi, saç dökülmesi için bitkisel çözümler, saç dökülmesi için maske, saç dökülmesi şampuan kullanımı gibi muhtemelen birçok yazı görmüşsünüzdür. Saç dökülmesini evde kolayca tedavi etmek için bulunan çözümleri sizler için derledik:

1- Uygun Yağlarla Saç Masajı

sac-masaji

Saç dökülmesini azaltmak için atabileceğiniz ilk adım, kafa derisine uygun saç yağı ile masaj yapmaktır. Saç dökülmesine iyi gelen yağlar ile saç derisi masajı saç köklerine kan akışını arttıracak ve saç köklerinin gücünü artıracaktır. Aynı zamanda rahatlama sağlayacak ve stres hissini azaltacaktır. Hindistan cevizi veya saç dökülmesine iyi geldiği kanıtlanan badem yağı, zeytinyağı, hint yağı, amla yağı gibi yağları saçınıza masaj yapmak için kullanabilirsiniz. Daha iyi ve daha hızlı sonuç almak için asıl yağa birkaç damla biberiye esansiyel yağ ekleyin. Kullanabileceğiniz diğer yağ türleri ise emu yağı, argan yağı ve buğday tohumu yağıdır. Ek olarak zeytinyağı saç dökülmesini önleyen besinler listesinde de yer almaktadır.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Yağlar Saç Derisine Nasıl Uygulanır

Parmak uçlarınızla hafif bir basınç uygulayarak, yukarıda belirtilen saç yağlarından herhangi biriyle saç ve saç derisine masaj yapın ve bunu haftada en az bir kez uygulayın.

2- Hint Bektaşi Üzümü

bektasi-uzumu

Doğal ve hızlı saç büyümesi için, amla olarak da bilinen Hint bektaşi üzümü kullanabilirsiniz. Hint bektaşi üzümü C vitamini açısından zengindir ve C vitamininin vücuttaki eksikliği saç dökülmesine neden olabilir. Hint bektaşi üzümü içinde bulunan anti-enflamatuar, antioksidan, antibakteriyel ve peeling özellikleri ile sağlıklı bir saç derisine sahip olunmasına yardımcı olur ve saç büyümesini destekler.

Hint Bektaşi Üzümü Saç Derisine Nasıl Uygulanır

Bir çorba kaşığı Hint bektaşi üzümü ve limon suyunu karıştırın. Karışımla kafa derinize masaj yapın. Saçınızı bir bone ile kapatın. Bir gece boyunca öylece bırakın ve sabah saçlarınızı şampuanla iyice yıkayın.

3- Çemen otu

cemen-otu

Çemen otu saç dökülmesinin tedavisinde oldukça etkilidir. Çemen otu tohumu saç büyümesini artıran ve saç köklerinin yeniden oluşumuna yardımcı olan öncül hormonları içerir. Ayrıca saç uzmasını tetikleyen proteinler ve nikotinik asit içerir.

Çemen Otu Saç Derisine Nasıl Uygulanır

Bir fincan çemen otu tohumunu tüm gece suda bekletin. Sabah, hamur kıvamına getirmek için onları iyice öğütün. Hamuru saçınıza uygulayın ve sonrasında saçlarınızı bir bone yardımıyla kapatın. Yaklaşık 40 dakika sonra saçınızı durulayın. Bir ay boyunca her sabah bunu uygulayın.

4- Soğan Suyu

sogan-suyu

Soğan suyu, kükürt içeriğinin yüksek olması nedeniyle saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olur. Kükürt, saç foliküllerinde kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur, saç köklerini canlandırır ve iltihabı azaltır. Soğan suyundaki antibakteriyel özellikler ayrıca mikropları ve parazitleri öldürmeye yardımcı olur ve saç dökülmesine neden olabilecek kafa derisi enfeksiyonlarını tedavi eder. 2002 yılında Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan ve kafa derisi üzerine soğan suyu uygulanması üzerine  gerçekleştirilen bir çalışmada, soğan suyu uygulayan katılımcıların yaklaşık yüzde 74’ünde, önemli ölçüde saç büyümesi ve saç çıkma durumu yaşandı.

Soğan Suyu Saç Derisine Nasıl Uygulanır

Bir soğanın suyunu rendeleyin ve süzün. Suyu doğrudan kafa derisine uygulayın. Yaklaşık 30 dakika bekletin ve sonra yıkayın. Son olarak, saçlarınızı şampuanla iyice yıkayın.

Ya da üç çorba kaşığı soğan suyu ve iki çorba kaşığı aloe vera jelini karıştırın. Tercihe bağlı olarak bir çorba kaşığı zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı kafa derisine uygulayın. Durulamadan ve saçınızı şampuanlamadan en az 30 dakika bekletin. Birkaç hafta boyunca haftada iki veya üç kez bu seçenekleri tekrarlayın.

5- Aloe Vera

aloe-vera

Aloe vera sağlıklı saç büyümesi doğrudan destekleyen enzimler içerir. Aynı zamanda, alkalileştirici özellikleri saç derisini ve saçın pH’ını, saç büyümesini büyük ölçüde artırabilecek şekilde istenen bir seviyeye getirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca düzenli kullanımı kafa derisindeki kaşıntıları hafifletebilir, kafa derisindeki kızarıklıkları ve iltihapları azaltabilir, saça kuvvet ve parlaklık katar ve kepek oluşumunu hafifletir.

Aloe Vera Saç Derisine Nasıl Uygulanır

Saç derisine aloe vera jeli veya aloe vera suyunu sürün. Birkaç saat bekletin ve sonra ılık su ile yıkayın. İşlemi haftada üç veya dört kez tekrarlayın. Ayrıca, daha iyi bir saç büyümesi için günlük olarak bir çorba kaşığı aloe vera suyunu aç karnına tüketebilirsiniz.

6- Meyan Kökü

meyan-koku

Meyan kökü, saç dökülmesini önleyen ve saçta oluşabilecek hasarların önüne geçen başka bir bitkidir. Meyan kökü yatıştırıcı özelliğiyle gözenekleri açar, saç derisini yumuşatır ve tahrişlerden korunmasına yardımcı olur. Meyan kökü kepek probleminin çözümü için de oldukça etkilidir.

Meyan Kökü Saç Derisine Nasıl Uygulanır

Çeyrek çay kaşığı safran ve bir fincan süt karışımına bir çorba kaşığı meyan kökü ekleyin. İyice karıştırın Karışımı saç olmayan bölgeler üzerine yatmadan önce uygulayın ve gece boyunca öylece bırakın. Sabah saçlarınızı yıkayın. Bu ilacı haftada bir veya iki kez yineleyin.

En Etkili Çözüm Hangisi?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi saç dökülmesinin farklı nedenleri vardır ve farklı tedavi yöntemleri olabilir. Ele aldığımız tüm bu tedavi yöntemleri de kendi içinde ayrı bir etkiye sahiptir fakat genel olarak en çok kullanılan ve en etkili olduğu iddia edilen soğan suyu uygulamasıdır. Bu noktada şunu da belirtmeliyiz ki sürekli ve yoğun bir saç dökülmesi yaşıyorsanız en kısa zamanda bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz