12 aylık bebek gelişimi.

12 aylık bebek mi dediniz? Bebeğiniz artık tam 1 yaşında! Birlikte uzun, yorucu ama bir o kadar mükemmel bir macera yaşıyorsunuz. 12 aylık bebeğinizin ilk gününü hatırlayın. Küçücük yumru yumru ellerini hatırlayın. Bugüne geldiğinize inanamıyorsunuz değil mi? 12 aylık bebeğiniz hâlâ küçük olmasına rağmen artık çocuk olma yolundaki ilk yılını tamamladı. Az çok sizinle konuşabiliyor belki yürüyebiliyor da! Bazı bebeklerde yürüme ya da konuşma geç olabiliyor. Hemen panik yapmayın… Tüm bunların yanısıra boyu da kilosu da büyüdü ve artık neredeyse doğduğu kilonun 3 katı!

1 yaşını keyifle kutlayacağınız bebeğinizin 12. ayda ne gibi değişiklikler yaşayacağını yazdık.  12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek beslenmesi, 12 aylık bebek gelişimi hakkında bilgiler verirken 12 aylık bebek neler yapar sorusunu yanıtladık. Hazırsanız başlayalım!

12 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu

12 aylık bebek gelişimi.

Her bebek farklıdır. Bunu hep dile getiriyoruz. Eğer aşağıdaki tabloda verdiğimiz ölçüler bebeğinizin ölçüleri ile birebir uyuşmuyorsa tedirgin olmanıza gerek yok. Belirgin farklar yoksa ve doktorunuz bebeğinizin sağlıklı olduğunu dile getiriyorsa bir sorun yoktur. Bir de ekleyelim: ikiz ve çoğul bebeklerde gelişim ve ölçüler bir miktar geriden gelebilmektedir.

Kız Bebekler Erkek Bebekler
Kilo 9,5 kg 10,5 kg
Boy 73,7 cm 74,5 cm
Baş Çevresi 44,9 cm 46,1 cm

 

12 Aylık Bebek Gelişimi

Aşağıda bebeğinizin 1 yaşını dolduracağı son ayında ne gibi değişiklikler yaşayacağını inceleyelim. (1)

12 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

12 aylık bebeklerin işitme duyuları mükemmeldir. Daha iyi duyabildikleri için de daha dikkatli dinlerler. Artık siz ona kitap okurken sizi değil kitabı izleyerek sizi dinleyebilirler. Duyularını çoklu bir şekilde daha iyi kullanabilirler. Bebekler bu ay da dokunma duyuları ile her şeyi keşfetmeye çalışırlar. B12 aylık bebekler suyun serinliğinden hoşlanır ve banyo yaparken su ile oynamaya bayılırlar. Dokunma duyularını geliştirmek ve daha fazla dokuyu tanıyabilmesini sağlayabilmek için çime ve toprağa basmasına izin verebilirsiniz.

12 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

12 aylık bebek gelişimi hem tanıdıktır hem de yeniliklerle doludur. Bebeğiniz artık uzun süre boyunca kendi kendine oturabilir, bu pozisyonda oyunlar oynayabilir sonra yatıp kendini döndürerek başka bir oyuncağına uzanabilir. Aynı şekilde bebeğiniz ayağa kalkarak birkaç dakika boyunca ayakta durabilir. Bir yere tutunarak daha uzun süre ayakta kalabilir. Bazı bebekler bu dönemlerde yürümeye başlamış olsa da bazılarının daha geç yürüdüğü görülebiliyor. Genellikle yürümenin 9-17 aylık dönem içerisinde gerçekleşmesi beklenir.

12 aylık bebek gelişimi.

Konuşma konusunda da 12 aylık bebekler önemli bir aşama kaydetmiştir. Tek tek kelimeler söylemeye başlamışlardır ve kelimelerin anlamlarını anlayabilirler. Bu yüzden onunla bol bol konuşun! Ona kitaplar okuyun. Bir cismi işaret ederek o cismin adını söyleyin ve hakkında ona bilgiler verin. Sizi dikkatle dinleyecektir.

Bu ay bebeğiniz bağımsızlığına daha düşkün bir hale gelebilir. Ona uygun bir bardak almanızı ve suyunu içmesine izin vermenizi öneririz. Kendi kendine yemek yemeye çalışmasını da desteklemelisiniz. Yabancıların yanına çok gitmek istemeyebilir ve sizden uzak kalınca ağlayabilir.

12 Aylık Bebek Beslenmesi

Bu ay itibari ile bebeğinizin beslenmesine bal ve inek sütü gibi 1 yaşına kadar yememesi gereken yiyecekleri doktoruna da danışarak eklemeye başlayabilirsiniz. Ek gıdasına inek sütü ekleyebilirsiniz. Patlıcanı ise hâlâ vermemelisiniz.

Bu aydan itibaren bebeğiniz daha az yemeye başlayabilir ama bundan dolayı korkunuz olmamalıdır. Bebeğiniz doyduysa onu zorlamamalısınız. Mümkün olduğunca çeşitli sebzelerden yiyecekler hazırlamalı, vitamin ve minerallerini iyi alması için destek olmalısınız. Bebekler bu dönemde sevmedikleri yiyeceklere karşı daha katı bir tavır takınabilir ve doyduğunda size bunu net bir şekilde belli eder. Günde 3 öğün ve 1-3 atıştırmalık yiyebilir.

12 Aylık Bebek Uykusu

12 aylık bebek gelişimi.

12 aylık bebek uykusu gün içerisinde öğle uykuları ile beraber en fazla 14 saat olabilir.  Bebekler genelde 2 öğle uykusu uyusa bile bazı bebeklerde 1 öğle uykusu yeterli olabilir. Bebeğinizi henüz uyanıkken uyku saati geldiyse yatırmalısınız. Böylece kendi kendine uyumaya alışmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bu, eğer gece uyanırsa tekrar uykuya dalabilmesine de yardımcı olacaktır.

Uyumadan önce ona zaman zaman banyo yaptırabilir, yatağına koyup kitap okuyabilirsiniz. Bebeğiniz rüya gördüğü için uyanıp ağlayabilir ve tek yatmak istemeyebilir. Bu durum sıklıkla oluşuyorsa durumu doktoru ile paylaşmanızı öneririz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz