Bazı vitaminlerin ve yağ asitlerinin hafıza kaybını yavaşlattığı veya önlediği söyleniyor. Potansiyel çözümlerin listesi, B12 vitamini gibi vitaminleri ve omega-3 yağ asitlerini içeriyor. Peki, vitamin ve mineral takviyeleri hafızanızı gerçekten güçlendirebilir mi? Son klinik çalışmaların vitaminler ve hafıza kaybı hakkında söylediklerini tartışıyoruz.

B12 Vitamini

Bilim insanları uzun süredir düşük B12 (kobalamin) seviyeleri ile hafıza kaybı arasındaki ilişkiyi araştırıyorlar.  B12 eksikliği en çok bağırsak veya mide sorunları olan kişilerde veya katı vejeteryanlarda görülüyor. B12 eksikliği riski de yaşla birlikte artıyor. Bunun nedeni ise yaşlı erişkinlerde düşük mide asidi prevalansının artmasına bağlanıyor. Belirli tıbbi durumları olan ve belirli ilaçları kullananlar veya mide asidi düşük olan kişiler, B12’yi gıdalardan gerektiği gibi alamayabiliyor ve yeterli seviyeleri korumak için takviyeye ihtiyaç duyabiliyor.

B-12 vitamini, sağlıklı sinir hücrelerinin ve kırmızı kan hücrelerinin korunmasına yardımcı oluyor. B-12 vitamini eksikliği hafıza kaybı da dahil olmak üzere çeşitli belirtilere neden olabiliyor. Bu durumlarda, B-12 vitamini takviyeleri hafızayı geliştirmeye yardımcı olabiliyor. Bununla birlikte B-12 vitamini takviyelerinin Alzheimer hastalığı olan kişilerde hafızayı iyileştirdiğine dair net bir kanıt bulunmuyor.

Bazı araştırmalar, düşük B-12 vitamini düzeylerinin artan bunama riski ile ilişkili olabileceğini düşündürüyor. Ancak B vitaminleri ile takviyenin beyin fonksiyonlarını veya hafıza kaybı semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiyor.

Hafızadaki rolü ne olursa olsun, B-12 vitamini sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

B Vitamini İçeren Besinler: Baklagiller, kırmızı et, balık ve kümes hayvanları

Takviye Önerisi: Nature’s Supreme Vitamin B12 1000 Mcg 100 Kapsül

E Vitamini

E vitamininin yaşlı insanlarda zihin ve hafızaya fayda sağlayabileceğini gösteren bazı kanıtlar var. JAMA dergisinde yapılan bir araştırma, yüksek miktarda E vitamininin hafif ila orta derecede Alzheimer hastalığı olan kişilere yardımcı olabileceğini aktarıyor.

Yaşınız veya durumunuz ne olursa olsun, yiyeceklerinizden yeterli miktarda E vitamini alabilmeniz gerekir. Doktorunuza danışarak E vitamini eksikliğinizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. E vitamini eksikliği nadirdir, ancak düşük yağlı diyet yapan kişilerde ortaya çıkabilir.

E Vitamini İçeren Besinler: Fındık, tohumlar, ıspanak ve brokoli gibi sebzeler

Takviye Önerisi: Nature’s Bounty Vitamin E 400 IU Pure d-Alpha 50 Kapsül

Omega 3

Omega-3 ile hafıza arasında da bir ilişki olduğunu gösteren çok fazla kanıt yok. Ancak araştırmalar devam ediyor. 2015 yılında yapılan bir inceleme, omega 3 yağ asidi türleri olan; dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) içeren takviye almanın, hafıza sorunları olan yetişkinlerde epizodik hafıza sonuçlarında önemli gelişmelere yol açtığını belirtiyor.

EPA ve DHA İçeren Besinler: Somon ve uskumru gibi deniz ürünleri

Takviye Önerisi: Nature’s Supreme Omega 3 1000 Mg 100 Kapsül

Hafızanıza Yardımcı Olabilecek Diğer Yollar

Hem genç hem de yaşlılar için vitaminleri yiyeceklerden almak değerlidir. Takviyeler boşlukları doldurabilir, ancak önerilen günlük alım miktarını aşmadan önce doktorunuza danışmak gerekir.

Yaşınız ne olursa olsun, hafıza kaybıyla mücadele etmenin en iyi yolu iyi yemek yemek, vücudunuzu ve beyninizi egzersizlerle desteklemektir. Akdeniz diyeti, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminlerin iyi bir kaynağıdır. Hafızayı geliştirmenin bir yolu olarak gösterilen Akdeniz diyetinin ayırt edici özellikleri şunlardır:

  • Çoğunlukla bitki bazlı gıdalar tercih edilir
  • Kırmızı eti sınırıdır (veya tamamen kesilir)
  • Balık yenir
  • Yemeklerde bol miktarda zeytinyağı kullanılır

Akdeniz diyetine benzer diyetler, MIND ve DASH diyetleridir. Her iki diyetin de Alzheimer hastalığının oluşumunu azalttığı bulunmuştur. Özellikle MIND diyeti, Akdeniz diyetinin yüksek protein ve zeytinyağı tavsiyelerine ek olarak yeşil, yapraklı sebzeler ve bitki bazlı gıdaların tüketimini vurgular.

Çalışmalar, rutin fiziksel egzersizin beyni diğer hobilerin yapmadığı şekilde harekete geçirdiğini kanıtlamaya devam ediyor. Bu, uzun vadede gelişmiş hafıza ve bilişsel işleve neden olabiliyor.

Hafızanıza Zarar Veren Seçimleri Bırakın

Beyninize zarar verdiği gösterilen yiyecekler ve alışkanlıklar konusunda daha dikkatli davranarak beyin sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Kızarmış yiyecekler, beynin verimliliğini etkileyen kardiyovasküler sistem hasarıyla bağlantılıdır.

Kötü beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi birçok etmen risk faktörü olabilir. Bu risk faktörlerinden birinin değiştirilmesi, demansın başlamasını geciktirmeye yardımcı olabilir.

Yakın tarihli bir araştırma, egzersizin hafızaya olan faydalarından yararlanmak için asla geç olmadığının altını çiziyor. Yaşları 70 ile 80 arasında değişen ve hafif bilişsel bozukluğu olan 152 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma, B vitaminlerinin bilişsel yararlarını aerobik egzersizle karşılaştırıyor. Bir yıl sonra, yürüyüş yapanların hafıza testlerinde daha başarılı oldukları gözlemleniyor.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz