11 aylık bebek gelişimi.

Çok heyecanlısınız değil mi? Artık bebeğiniz 11. ayına girmiş durumda. Küçük bir çocuk olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bebeklikten çıkmaya çalışırken, 1 yaşını doldurmak üzereyken onu kucağınıza aldığınız ilk gün ile kıyasladığınızda nasıl bir gelişim gösterdiğine inanamıyorsanız haklısınız. Bebekler akıl alamayacak kadar çabuk büyüyor ve şimdi bebeğiniz de 11. ayında gelişmeye devam ediyor.

11 aylık bebek gelişimi hakkında aklınıza takılan neler var? “11 aylık bebek neler yapar, 11 aylık bebek kilosu ne kadar olmalı ve bebeğim bu ay yürümeye başlayacak mı” sorularına sahipseniz sizi bilgilendirecek ve sorularınızı cevaplandıracak bir rehber hazırladık.

11 aylık bebek gelişimi.

11 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğiniz ile birlikte deneyimleyeceğiniz yenilikleri okumak için çayınızı, meyvenizi ve atıştırmalıklarınızı hazırlayın; keyifli bir okuma sizi bekliyor!

11 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?

11 aylık bebek kilosu ve boyu en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Bebekler birbirlerinden farklı şekillerde gelişebiliyor olsa da (özellikle prematüre bebeklerde fiziksel gelişim bir miktar daha geç tamamlanabiliyor) ortalama ölçüler bulunmaktadır. Aşağıda kız ve erkek bebeklerde kilo, boy ve baş çevresi ölçülerini görüyoruz.

Kız Bebekler Erkek Bebekler
Kilo 9 kg 10,2 kg
Boy 72,5 cm 74,5 cm
Baş Çevresi 44,6 cm 45,8 cm

 

Bebeğinizin ölçülerinin bu tablo ile birebir uyuşmaması sizi tedirgin etmemeli. Eğer bebeğinizin ölçülerinin normalden farklı olmasından rahatsızlık duyuyorsanız durumu bebeğinizin doktoruna danışmanız gerekir. Unutmayın ki her bebek birbirinden farklıdır ve ölçüler sağlık durumunun birebir göstergesi değildir.

11 Aylık Bebeğin Zihinsel, Duyusal Gelişimi ve Becerileri

Artık bebeğinizin mental gelişimi çevresinde olan biten her şeyi anlayabilecek kadar gelişmiş durumda. Bu da bebeğinizin yeteneklerinin sınırlarını genişletiyor.

Henüz konuşamıyor olsa bile bazı ufak tefek kelimeleri (anne, baba, dede ve su gibi) anlamlarını kastederek söyleyebiliyor. Sizinle bu aydan itibaren çok daha bilinçli iletişim kurabilecek. 11 aylık bebeklerin mental gelişimi ağlayarak bir şeyler belirtmekten ziyade işaret ya da ifade ile iletişim kurma yönüne kayacak. Bu hem sizin onu anlayabilmeniz açısından hem de onun beyin gelişimi açısından oldukça önemli. Bebeklerde konuşma yeteneğinin tam olarak oturması ise 2-2,5 yaşlarını bulabilir. Bu konuda aceleci olmamalısınız ancak onun becerilerine yardımcı olmalısınız.

11 aylık bebek gelişimi.

11 aylık bebekler duyusal açıdan da bir o kadar donanımlı durumdalar. Kulakları bizimki kadar iyi duyuyor, gözleri hâlâ uzağı net görmekte hafif zorlanıyor olsa bile 6 metre uzaklığa kadar net görebiliyor. Gördüğü nesneleri takip etme konusunda artık hiçbir problemi de yok. Eğer bebeğinizin görüşünde bir sorun olduğunu hissediyorsanız bu durumu geciktirmeden doktoru ile paylaşmalısınız. Bebeklerde görme bozuklukları o kadar kolay fark edilemeyebiliyor…

Artık bebeğinizin dokunma duyusu da gelişmiş durumda. Merakı ve ellerini kullanma yeteneği de arttığı için bebeğiniz bu aydan itibaren bulduğu deliklere parmaklarını sokmaya çalışabilir, eline geçen kağıtları yırtmaya başlayabilir, dolap kapaklarını açmaya çalışabilir ve eline aldığı nesneleri daha iyi kavrayarak yere ya da başka bir zemine düzgün bir şekilde yerleştirebilir. Ona herhangi bir nesnenin nerede olduğunu sorduğunuzda işaret edebilir.

Bu ay bebeğiniz hızlı hızlı emekleyip, yürüme denemelerine devam edebilir. Bebeğiniz yüksek bir yere tutunup ayağa kalkıp bir süre bu şekilde durabilir ve 1-2 adım atmayı deneyebilir. Bu süreçte bebeğinize hemen ayakkabı almaktan kaçınmanız daha doğru olabilir. Çünkü bebekler ilk başlarda ayaklarını nasıl kullanmaları gerektiğini kavrayıp alışana takılıp düşmeye ve ayaklarının burkulmasına açıktırlar. Ayakkabı giymek bu durumu daha zor hale getirebilir.

11 aylık bebek gelişimi.

Bu ay bebeklerin zihinsel gelişimi her zaman olduğundan daha güçlü olacağı için karşı karşıya kaldığınız durumlar olacaktır. Artık sevdiği ve sevmediği şeyleri bildiği için sizle inatlaşmak istediği noktalar olacaktır. Bebeğiniz ile bu durumlarda çok fazla inatlaşmak yerine ona orta yolu göstermeye çalışmalısınız. Unutmayın bebeğinizin kişiliği ve istekleri daha çok değişecektir.

11 aylık bebeğiniz ile daha fazla oyun oynayarak ve iletişim kurarak onun becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Neden-sonuç ilişkisine dayalı kısa cümleler ile etrafta olan bitenleri anlatabilirsiniz. Sıcak-soğuk, büyük-küçük gibi kavramları öğretmek için nesnelerden ve oyuncaklardan yararlanabilirsiniz. Ona sorular sorarak cevap vermesini beklemeli ve o kendi bebek dilinde konuşmaya çalışırken dil gelişimine destek olabilirsiniz.

11 Aylık Bebek Beslenmesi

11 aylık bebek gelişimi.

11 aylık bebeklerin beslenme düzenleri 10 aylık bebeklerden çok da farklı değildir. Aradaki tek önemli değişken vereceğiniz yiyeceklerin daha pütürlü ve iri taneli olmasıdır. Artık bebeğinizi yavaş yavaş normal beslenmeye alıştıracağınız için henüz püre kıvamından tam vazgeçmeyecek olsanız bile, taneler ve pütürler önemli hale gelecektir.

11 aylık bebek kaç öğün yemeli sorusunu ise gün içerisinde 5 ve gerek duyuluyorsa gece 1 kere olmak üzere 6 öğün olarak cevaplandırıyoruz.

Mevsim meyvelerini onun kolayca tutup ısırabileceği gibi küçük dilimler halinde verebilirsiniz. Elma püresi bütün çocukların çok sevdiği bir yiyecektir. Sebzeli bebek çorbaları da yedirilmesi kolay ve besleyici yiyeceklerdir.

11 aylık bebeğiniz hala anne sütü istiyorsa ama siz anne sütünü kesmek istiyorsanız bir anda bıraktırmak yerine alıştıra alıştıra vageçirmenizi öneririz. Artık bebek hem ek gıda hem doğal yiyeceklerle beslendiği için anne sütünden yavaş yavaş vazgeçebilirsiniz. Bunun için emzirme vakti geldiğinde ona sevdiği başka yiyecekleri vermeyi deneyebilir ya da dikkatini dağıtmak için başka yöntemler (oyun oynamak ya da parka gitmek) uygulayabilirsiniz.

11 Aylık Bebek Uykusu

11 aylık bebek gelişimi.

Artık nihayet bebeğinizin uyku problemleri rayına oturuyor. 11 aylık bebek uykusu önceki aylara göre çok büyük bir yol almış durumda. 11. aydan itibaren bebeğiniz geceleri 11 saat kadar uyuyabilir. Zaman zaman uykuya dalmada problem yaşasalar bile uykularının bölünme sayısı ve ağlama krizleri azalacaktır. Eğer geceleri uykuya dalmada sorun yaşıyorsa ona ılık banyo yaptırarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Gündüzleri 2 kere uyku saati yaparak 3 saat kadar uyutabilirsiniz. Gündüz uykularını biraz kısıp gece daha kolay uyumasına destek olabilirsiniz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz