Birçok kişi için çoğunlukla yetersiz ve dengesiz beslenmeden dolayı vitamin eksikliği söz konusudur. Ancak pek fazla konuşmadığımız ancak en az eksikliği kadar önemli olan bir diğer konu da vitaminlerin fazlalığıdır. Biz de bu yazımızda bu konuya dikkat çekerek fazlalığının tehlikeli olabileceğinin iddia edildiği B12 vitaminini mercek altına aldık. B12 fazlalığının belirtilerinden nedenlerine ve ideal alımın ne kadar olması gerektiğine kadar pek çok konuyu sizin için aydınlattık.

B12 Vitamini Fazlalığı Nedir?

Suda çözünen vitaminler grubuna giren B12 vitamini, vücutta pek çok kritik rolde bulunan önemli bir besin kaynağıdır. Enerji oluşumundan kırmızı kan hücrelerinin üretimine, DNA oluşumundan sinir sistemi fonksiyonlarına katılmaya kadar pek çok görevde yer alır (1). Birçok gıdada yer alan ve bu gıdaların diyetlere eklenmesi ile rahatlıkla tüketilebilen bu vitamin, B12 vitamini takviyesi formunda da sıkça beslenmeye eklenir.

Tüm vitaminler gibi doğal beslenmeyle yeterli miktarda alınmayan B12 vitamini, vücutta eksiklik yaratabilmektedir. Ancak B12 için daha önemli olan bir şey vardır ki; o da fazlalığıdır. Bazı kan tahlillerine bakıldığında B12 değerinin yüksek çıktığı görülebilir. Bu da kişilere vücutlarında B12 fazlalığı olduğunu düşündürebilir.

B12 Yüksekliği Neden Olur?

B12 vitamini hem gıdalar yoluyla tüketildiğinde hem de takviye olarak alındığında büyük oranda güvenli olarak nitelendirilir. Çünkü bu vitaminin vücutta kullanılmayan fazlalığı vücuttan çeşitli şekillerde dışarı atılır. Dolayısıyla yüksek dozlarda alınsa bile kişilerin olumsuz sonuçlarla karşılama riski düşüktür. Yine de günlük tavsiye edilen miktarlar aşıldığı takdirde bazı durumlarda yan etkilere sebep olabileceği kaydedilmiştir. B12 fazlalığı belirtileri olarak tanımlayabileceğimiz bu yan etkilerden bazıları şunlardır (2);

  • Hafif ishal
  • Kaşıntı
  • Deri döküntüsü
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı

Bu noktada önemli olan vücuttaki B12 vitamini oranının nasıl fazla çıkabildiğini anlamaktır. Doktorun basit bir kan testi ile ulaşabileceği sonuçlar arasında B12 değerinin yüksek çıkması, bazı rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Karaciğer veya böbrek problemleri ile diyabetin güçlü belirtileri olarak değerlendirilebilecek bu durum, vücudunuza aldığınız B12 ile doğrudan ilgili değildir (3). Bu nedenle eğer değerlerinizde böyle bir sonuçla karşılaşırsanız B12 tüketimini azaltmaya çalışmamalı, doktorunuzun reçetesine uymalısınız.

B12 Vitamini Değeri Kaç Olmalı?

Yetişkinler için günlük tüketimde B12 vitamini için önerilen doz ortalama 2.4 mcg olarak kabul edilmektedir. Ancak hamilelik gibi bazı özel durumlarda bu vitamine olan ihtiyaç artabilir. Gebelikte kadınların günlük olarak tüketmesi gereken miktarın ortalama 2.6 mcg olduğunu söyleyebilsek de, doktor kişiye özel ideal oranı daha net belirleyecektir.

Bununla birlikte kan değerlerini doğru okuyabilmek için belirlenen alçak ve yüksek B12 seviyelerini aşağıdaki gibi gösterebiliriz (4).

  • Düşük: 300 pg/mL ve altı
  • Normal: 300 pg/mL – 900 pg/mL
  • Yüksek: 900 pg/mL ve üstü

1 Yorum

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz