10 aylık bebek gelişimi hakkında bilmeniz gereken önemli noktalara değinerek ay ay bebek gelişim yazılarımıza devam ediyoruz!
Eğer bebeğiniz henüz 10 aylık değil, hatta siz henüz hamileyseniz ve önünüzdeki sürece kendinizi hazırlamak için bu rehber yazıları okuyorsanız sizi tebrik ederiz. Hamileliğinizin ya da anneliğinizin kaçıncı ayında olursanız olun size destek çıkacağımızı söylemeliyiz. Bu süreçte eğer bebeğiniz artık 10 aylık ise koskoca bir yolu geride bıraktığınızı ve zorlukları bebeğiniz ile beraber bir bir atlattığınızı eklemeliyiz. Hamilelik de annelik de çok kolay olmayan ancak görüldüğü gibi de zor olmayan keyifli bir yolculuk. Bebeğinizin 10. ayı ise birçok yeniliği beraberinde getiren keyifli bir dönem.
1 yaşına basmasına çok az bir süre kalan 10 aylık bebeğinizle bu dönemde neler deneyimleyeceğinizi öğrenebilmeniz için 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek beslenmesi, 10 aylık bebek yemekleri ve 10 aylık bebek uykusu gibi konuları temel alan bir yazı hazırladık.
10 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?
10 aylık bebek gelişimi ölçü açısından 9 aylık bebeğin gelişimine göre daha fazladır. 9 aylık bebeklerde yavaşlayan fiziksel gelişim bu ay ile beraber tekrar ivmeleniyor. Aşağıda 10 aylık bebeklerin ortalama fiziksel ölçüleri belirtiliyor:
Kız Bebekler | Erkek Bebekler | |
Kilo | 9 kg | 9,75 kg |
Boy | 71 cm | 72 cm |
Baş Çevresi | 44,2 cm | 45,4 cm |
Eğer bebeğiniz bu ölçülere sahip değil ise panik yapmanıza gerek yok. Bebeğinizin boyu biraz kısa ya da uzun olmasına rağmen gayet sağlıklı bir bedene sahip olabilir ancak sorularınızı en iyi yanıtlayabilecek kişi bebeğinizin doktorudur. Aklınıza takılan her konuyu doktorunuza danışmayı unutmamalısınız.
9 aylık bebek gelişimi hakkında bilgi almak için “9 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?” yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
10 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi ve Becerileri
Bebeğiniz henüz yürümüyor ve konuşmuyor olsa bile duyuları oturmuş durumda. Artık her dediğinizi daha iyi anlayabiliyor. Seslerin kime ait olduğunu seçebiliyor, kendince önemli gördüğü ses ve görüntülere tepki veriyor, önemsemediklerine ise cevap vermiyor…
Artık daha özgür, dikkatli ve bilinçli. Önümüzdeki aylarda da becerileri kuvvetlenmeye devam edecek.
Bebeğinizin el becerilerinin gelişmesi özellikle yemek yerken daha fazla kendi kendine yeme isteğini arttıracak. Onun baş ve işaret parmakları ile tutabileceği parmak şeklinde doğranmış ve pişirilmiş yiyecekler bebeğinizin oldukça hoşuna gidecektir. Çıngıraklı oyuncakları nasıl kullanacağını, yiyeceklerini nasıl tutacağını, topu nasıl yuvarlayacağını biliyor ve bu hareketleri bilinçli bir şekilde yapabiliyor.
El becerilerini geliştirmeye çalışırken bebeğiniz etrafı dağıtıp biraz kirletebilir, ona kızmadan gelişimine destek olmanız ve onu yüreklendirmeniz önemlidir.
10 aylık bebeklerin 1. yaşlarına bu kadar az kalmışken sizi birtakım sürprizler bekleyebilir. Bazı bebekler 10 ayda yürümeye başlayabilirler. Özellikle anne ve babaların çok fazla alışık olmadığı ve beklemediği bir gelişme bebeğin emeklemeden yürümeye başlamasıdır ancak bu da gözlemlenebilen bir durumdur ve normaldir.
Bu ayda bebeğinizin söylenenleri tekrar etme çabası artacak, kelimeleri daha iyi anlayacak ve belki de ilk kelimelerini söylemeye başlayacak! Bu sebeple onunla daha çok sözlü iletişim kurmalısınız, kısa hikayeler anlatarak daha fazla kelime tanımasını ve sizi taklit etmesine yardımcı olmalısınız.
10 aylık bebekler kendilerinden büyük çocukları taklit ederek oyun oynamayı sever. Taklitçilik bir çeşit öğrenme şeklidir.
10 aylık bebekler yürüme denemelerini yaparken anlık olarak bir yere tutunmadan ayakta kalabilir ve oturur konumdan ayağa kalkabilir. 10 aylık bebekler istedikleri nesnelerini ağlamadan sadece işaret ederek de gösterebilirler. Bu durum anne ve babaların işlerini oldukça kolaylaştırır.
10 Aylık Bebek Beslenmesi
10 aylık bebek beslenmesi birçok annenin heyecan duyduğu konulardan bir tanesidir çünkü bu ay ile beraber bebeğin doktoruna da danışarak evde pişen yemeklerden bebeğe de verilebilir.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Yemeğin baharatsız ve tuzsuz olması, bebeğinizin midesini zorlamayacak hafif sebze yemekleri olması önemlidir. Bu yemekleri püre halinde, ince kıyılmış ya da hafif pütürlü bir şekilde bebeğinize verebilirsiniz. Ayrıca 10 aylık bebeklere yine parmak sebze ve meyve verebilirsiniz. Onun eli ile tutabileceği ve kendi yiyeceği yiyecekler keyifli olacaktır. Patates, kabak, yumurta sarısı, havuç, enginar, bakla, barbunya, arpacık soğanı, bezelye, kereviz, ıspanak, taze fasulye, brokoli, karnabahar ve pazı bebeğinize verebileceğiniz yiyeceklerdir.
Bebeğinize yine anne sütü ve ek mama vermeye devam edebilirsiniz. Bazı bebekler ek gıdaya geçiş sürecinde huysuzluk yaşayabilir, sadece anne sütü isteyebilir ya da anne sütünü reddedebilir. Bu durumda korkmanıza gerek yok. Eğer yemeği reddediyorsa onu zorlamayın ve acıkmasını bekleyin. Eğer hastalık belirtileri eşliğinde iştahı kapandıysa hemen doktoru ile görüşmelisiniz.
10 Aylık Bebek Uykusu Nasıl Olmalıdır?
Son 2 aydır annelerin uyku konusunda rahatladığını biliyoruz. 10 aylık bebekler neredeyse uyku problemlerini yenmişlerdir ve geceleri aralıksız 11 saat kadar uyuyabilirler.
Ancak bazı bebekler ayrılık korkusu ile gece uyanarak ağlamaya başlayabilir, sizi yanında isteyebilir. Yine bazı bebekler geceleri büyük bir enerji fazlası ile uyanıp gün içinde öğrendiklerini tekrar etmek isteyebilir, yatak içerisinde yürümeye, emeklemeye çalışabilir ve en sonunda ağlamaya başlayabilirler.
Genellikle hemen koşup bebeğinizin yanına gelmek onun bu ilgiye alışmasına ve bu durumu alışkanlık haline getirmesine sebep olur. Biraz daha sabırlı olup yanına gitmemeye çalışın. Eğer geceleri uyanık olduğu süre uzunsa ve tekrar uykuya dalmakta zorlanıyorsa gündüz uykularını azaltabilirsiniz.