dokuz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Ay ay bebek gelişimi yazılarımıza devam ediyoruz. Bugün sırada 9 aylık bebek gelişimi var! Bebeğinizi 9. ayına getirdiniz, hem sizi hem onu çok tebrik ederiz!

Bebeğiniz 9. ayına gelene dek birlikte birçok farklı deneyim yaşadınız. Bazen ağladı ne istediğini anlamadınız, bazen saatlerce birlikte uykusuz kaldınız ama sonra bebeğinizin bir cıvıldamasıyla ikiniz de dünyanın en mutlu kişileri oldunuz. Bebeğiniz size siz ona iyice alıştınız. Her geçen gün onun size olan sevgisi ve bağı gelişirken dünya ile de ilişkisi güçleniyor.

dokuz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

9 aylık bebek gelişimi birçok yeniliğe sahip. Tıpkı bu aya gelene dek olduğu gibi, yeni, heyecanlı, eğlenceli biraz da farklı yorgunluklara sahip bir ay ikinizi bekliyor. Kahvenizi aldınız ve hazırsanız 9 aylık bebek uykusu, 9 aylık bebek beslenmesi, 9 aylık bebek davranışları gibi konuları daha detaylı inceleyeceğiz.

9 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Şimdiye dek sizinle paylaştığımız kız ve erkek bebeklerin boy, kilo ve baş çevresi değişimlerini 9 aylık bebeklerdeki ortalama değerleri ile paylaşıyoruz:

Kız Bebekler Erkek Bebekler
Kilo 8 kg 8,8 kg
Boy 68,5 cm 70 cm
Baş Çevresi 43,8 cm 45 cm

 

Bebeğinizin bu ay da gelişimi devam ediyor olmasına rağmen kilo ve boy miktarları geçen ayın ölçüleri ile benzerlik gösterebilir. Bu ay bilişsel ve motor becerileri daha kuvvetleneceği için ölçülerinden çok hareket kabiliyetinde ve tepkilerindeki değişiklikler dikkat çekici olacak. Bebek tombulluğu ise önünüzdeki aylarda emekleme ve yürüme pratikleri ile azalmaya başlayacak.

Bebeğinizin ölçüleri ile ilgili aklınıza takılan soruları bebeğinizin doktoruna danışmanızda fayda vardır.

9 Aylık Bebeklerin Duyusal Gelişimleri

9 aylık bebekler görme, tatma, koklama, işitme ve dokunma duyularında önemli gelişimler yaşamaya devam ediyor. Artık normal bir birey gibi ayırt edebildiği ses ve görüntülerde derinlik, mesafe, yükseklik gibi boyutları daha iyi seçebilir hale gelecek. Bunlara örnek vermek gerekirse 9 aylık bebekler sesin kaynağını aramak için harekete geçip o noktaya doğru daha emin bir şekilde hareket edebilir. Aynı şekilde renkler arasındaki küçük farkları daha kolay ayırt edebilir, uzaktaki bir nesneyi tanıyabilir.

dokuz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Bebeğiniz bu ay ile beraber kendini daha özgür hissettiği için her şeye dokunma, kaşığını kendi tutma, oyuncaklarını vermeme gibi eğilimler gösterebilir. Sıcaklığa daha iyi tepki verir ve onun hareketlerinden sıcak ya da soğuk hissettiğini daha kolay ayırt edebilirsiniz.

9 Aylık Bebek Davranışları

Hem motor hem bilişsel yeteneklerinin ilerliyor olması ve adım adım sizle konuşmaya ve kendi kendine yürümeye yaklaşıyor olması sizin için hem kolay hem de zor yönleri olan bir süreç olacak. Heyecanlı ve mutlu olduğunuzu biliyoruz. Bebeğiniz de öyle! Ancak artık yavaş yavaş bireyselleşip özgürleşmeye başlaması, onu kısıtlamadan ama kontrol ederek yaşamanız gereken bir dönemi de başlatacak.

Dokunma ve öğrenme isteği, emekleme denemeleri ve hatta bir yere tutunarak ayağa kalkıp yürüme denemeleri ona zarar verebilecek nesneleri artık kaldırmanızı ya da ona zarar vermeyecek şekilde motive etmenizi zorunlu kılacak.

9 aylık bebeğinizin daha hareketli ve maceracı olan ruhu etrafta cam bardak ya da başka bir cam ürün bırakmanıza, vazoda çiçek tutmanıza, sivri uçlu sehpaları etrafa koymanıza çok fazla izin vermeyecektir. Aynı şekilde dolapların da çocuk kilidi ile kapatılmasının vakti gelmiş demektir.

Her eşyayı ya da nesneyi ortadan yok etmek yerine ona zarar vermeyecek şekilde modifiye etmeniz daha iyi bir seçenektir. Bu sayede bebeğiniz bu nesneleri tanır ancak mesafesinin ne kadar olması gerektiğini öğrenebilir. Ortamı tamamen bebeğiniz için düzenlemeniz diğer evlere ya da ortamlara gittiğinde bebeğinizin şaşırmasına ve nasıl davranacağını bilememesine sebep olabilir.

dokuz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

9 aylık bebekler emeklemeye başlayabilir. Zaman zaman yatak ya da koltuk kenarı gibi yerlere tutunup ayağa kalkıp tutuna tutuna yürümeye çalışabilir. Bu durum bebeğinizin bacaklarına zarar vermeyecektir.

9 aylık bebekler yüzüstü konumdan kendileri hiçbir şekilde yardım almadan oturur pozisyona geçebilir ve burada uzun süre oyuncakları ile oynayarak oyalanabilir. Bu da sizin için güzel haberlerden bir tanesidir. (1)

9 aylık bebekler baş parmakları ve işaret parmaklarını birleştirerek nesneleri ve yiyeceklerini tutmayı başarabilir. Özellikle ellerine verdiğiniz salatalık ve meyve parçalarını bu şekilde tutarak yemeği oldukça severler. Ayrıca artık biberonlarını da kendileri özgürce tutabilirler.

9 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğinizi artık daha fazla katı yiyecek ile besleyebilirsiniz. Belirttiğimiz gibi 9 aylık bebekler daha çok kendi kendine yemek yemeye çalışacakları için ona bu izni vermeye çalışın. İlk başta her yere sıçratıp dökeceğini de unutmayın ama ikiniz de bu durumda sabırlı olmalısınız. Katı yiyecekleri parmak şeklinde kesip pişirerek bebeğinize verebilirsiniz. Kendi kendine yemek yiyebilmesi için ona zarar vermeyecek bebek kaşıkları ve tabakları almanızı öneririz. Yemek yedirirken tablet ve telefon kullanmak yerine onunla konuşun. Bu sayede hem yemek yeme kültürünü daha iyi öğrenecek, hem de doyduğu ya da istemediği zaman size söylemeyi öğrenecektir. Eğer aç değilse yemek yedirmek için asla zorlamayın.

dokuz-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Tuzlu ve şekerli gıdaları bebeğiniz ile henüz tanıştırmanıza gerek yoktur. Eğer yemeklerinizi tuzlu yapan biriyseniz tuzunuzu kontrol altında tutmanız önemlidir. Genellikle yiyeceklerde bulunan tuz miktarı bebeğiniz için zaten yeterlidir.

9 aylık bebekler 1 yaşına gelene dek yumurta sarısı yiyebilirler. Ayrıca sütünüz geliyorsa gün içerisinde anne sütü vermeye de devam edebilirsiniz. Geceleri yatmadan önce yemek yedirmeniz ve ardından gazını çıkarıp onu yatırmanız yeterli olacaktır.

9 Aylık Bebek Uykusu

9 aylık bebeklerin uyku düzeni artık oturmuştur ve geceleri 11 saat, gündüzleri ise 2 sefere bölünmüş 4-5 saatlik uyku uyuyabilirler. Bazı 9 aylık bebekler uykularından uyanarak ağlamaya başlayabilir, sizi özleyebilir ya da öğrendikleri yeni becerilerini (emeklemek, kendini ayağa kaldırmak gibi) denemek isteyebilirler. Bu durumda ağlayan bebeğinizin yanına hemen koşup onunla ilgilenmeniz uyku düzeninin oturmasını engelleyecektir.

Eğer geceleri sık uyanıyorsa gündüz uykusunu kısaltmayı deneyebilirsiniz. Uykudan önce oyun oynamadan sıcak bir banyo yaptırabilirsiniz. Ortam ışığını iyice kısabilirsiniz. Eğer karanlık korkusu oluşuyorsa onu çok rahatsız etmeyecek bebek lambaları ile hafifçe odayı aydınlatabilirsiniz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz