menopoz

Menopoz Nedir?

Menopoz, kadınların yaklaşık bir yıl boyunca adet dönemi geçirmemesi olarak tanımlanır. Menopoz yaşı değişmekle birlikte, genellikle 40’ların sonunda veya 50’lerin başında gerçekleşir.(1) Sonuç olarak belirli bir yaştaki tüm kadınlar menopoz sürecini yaşayacaktır. Menopoz, vücutta birçok değişikliğe neden olur. Ortaya çıkan semptomlar, yumurtalıklarda azalan östrojen hormonu ve progesteron hormonu üretiminin bir sonucudur. En bilinen menopoz semptomları sıcak basmaları, kilo alımı ve vajinal kuruluktur.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz da osteoporoz gibi belirli durumlar için risk oranını artırabilir.(1) Menopoz ile ilişkili semptomların çoğu aslında perimenopoz yani erken menopoz aşamasında gerçekleşir. Bazı kadınlar herhangi bir komplikasyon ya da hoş olmayan semptomlar olmadan menopoza girer. Ancak bazıları, perimenopoz döneminde başlayan ve yıllarca süren menopoz semptomları yaşarlar. Bu doğrultuda en yaygın menopoz belirtileri aşağıda listelenmiştir:

1.Menopozda Adet Döngüsünde Değişiklikler

Menopozda adet kanamaları

Menopoz ve menopoz öncesi belirtiler oldukça çeşitlidir. Örneğin menopoz sürecinde adet dönemleri eskiden olduğu kadar düzenli olmayabilir. Ayrıca, adet süreniz daha kısa veya uzun olabilir. Herhangi bir hamilelik durumunuz yoksa ve buna rağmen adet döneminizi geçtiyseniz bu menopoz başlangıcının bir belirtisi olabilir.

2.Menopoz Döneminde Sıcak Basmaları

Kadınlarda menopoz belirtileri dendiğinde birçok kadın, primer menopoz semptomu olarak sıcak basmalarından şikayetçidir. Sıcak basmaları, vücudunuzun özellikle üst kısmında ya da herhangi bir yerinde ani bir ısı hissi şeklinde ortaya çıkabilir.(2) Yüzünüz ve boynunuz kırmızıya dönebilir, terlemiş veya kızarmış hissedebilirsiniz. Öyle ki bazen bu sıcak basmalarını uykudan uyanmanıza neden olabilir. Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne göre sıcak basması genellikle 30 saniye ile 10 dakika arasında sürer. Sıcak basmaları menopozdan sonra devam edebilir, ancak zaman içinde yoğunluğu azalır.

3.Menopozda Vajinal Kuruluk ve İlişki Sırasında Ağrı

Menopozda vajinal kuruluk

Menopoz dönemi boyunca östrojen ve progesteron üretiminin azalması, vajinal duvarları kaplayan ince nem tabakasını etkileyebilir. Kadınlar herhangi bir yaşta vajinal kuruluk yaşayabilir, ancak menopozdan geçen kadınlar için bu durum özel bir sorun halini alır. Belirtiler vulva çevresinde kaşıntı, batma veya yanma içerebilir. Ayrıca vajinal kuruluk cinsel ilişkiyi ağrılı ve zor bir hale getirebilir ve sık sık idrara çıkmanız gerekiyormuş gibi hissetmenize neden olabilir.

4.Menopozda Uykusuzluk veya Diğer Uyku Problemleri

Optimal sağlık için, doktorlar yetişkinlerin her gece yedi ila sekiz saat uyumalarını tavsiye ediyor. Ancak menopoz başlangıcı ve menopoz sırasında uykuya dalmanız veya aralıksız uyumanız zor olabilir.(2) Mümkün olduğu kadar çok dinlenmek için, rahatlama ve nefes alma tekniklerini deneyin. Gün içerisinde egzersiz yapmak da önemlidir, böylece yorgunluğunuz daha iyi uyumanızı sağlayabilir. Işık kaynakları da uykunuzu kaçırabileceğinden bilgisayar ya da cep telefonlarınızı yatağınızdan uzak tutun. Yatağa girmeden önce duş almak, kitap okumak ya da dinlendirici müzikler dinlemek de uyumanıza yardımcı olabilir. Eğer bu dönemde belirgin uyku problemleri yaşıyorsanız her gece aynı saatte yatmayı deneyin, kafein ve alkol gibi uyku düzeninizi bozabilecek şeylerden kaçının.

5.Menopoz Döneminde Sık İdrara Çıkma veya İdrar Kaçırma

Menopozda idrar kaçırma

Menopozdaki kadınların mesane kontrolünü kaybetmesi oldukça yaygın bir problemdir. Ayrıca mesane tam dolmadan da idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir. Bunun nedeni menopoz sırasında, vajina ve idrar yolundaki dokuların elastikiyetini kaybetmesi ve astarın incelmesidir. Ayrıca çevredeki pelvik kaslar da zayıflayabilir. Üriner inkontinansla savaşmak için bu dönemde çok fazla alkol almayın ve Kegel egzersizleriyle pelvik tabanınızı güçlendirin.(3) Sorun devam ederse, doktorunuza hangi ilaçların uygun olduğunu sorun.

6.Menopoz Döneminde İdrar Yolu Enfeksiyonları

Menopoz sırasında, bazı kadınlar daha fazla idrar yolu enfeksiyonu (UTI) yaşayabilir. İndirgenmiş östrojen seviyeleri ve idrar yolundaki değişiklikler sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirir. İdrar yapmak için ısrarcı bir dürtü duyuyorsanız, daha sık idrar yapıyorsanız veya idrar yaparken yanma hissi duyuyorsanız, doktorunuza başvurun. Doktorunuz muhtemelen bir idrar testi yapıp size en uygun tedaviyi uygulayacaktır.

7.Menopoz Döneminde Azalmış Libido

Menopoz döneminde cinsel isteksizlik

Menopoz sırasında cinsellikle daha az ilgilenmek oldukça yaygın ve normaldir. Bu durum, azalmış östrojen nedeniyle gerçekleşen fiziksel değişikliklerden kaynaklanır. Bazı kadınlar yaşlandıkça cinsel ilişkiye daha fazla ilgi duyabilirler.(2) Eğer arzunuz ağrılı cinsel ilişki gibi başka bir sorunla bağlantılı olarak azalırsa, doktorunuz ağrıyı önlemeye yardımcı olmak için bir ilaç yazabilir. Cinsel istekte azalma sizi rahatsız ediyorsa, mutlaka doktorunuzla konuşun.

8.Menopozda Depresyon ve Ruh Halinde Ani Değişimler

Hormon üretimindeki değişiklikler, menopoz sırasında kadınların ruh halini etkiler. Bazı kadınlar sinirlilik hissi, depresyon ve ruh hali dalgalanmaları yaşar ve sıklıkla çok kısa bir süre içinde aşırı yükselip bir anda normale dönebilirler. Bu hormon dalgalanmalarının beyninizi etkilediğini ve sürekli canı sıkkın hissetmenin doğal olmadığını hatırlamak önemlidir.

9.Menopozda Deri, Saç ve Diğer Dokularda Değişiklikler

Menopoz döneminde saç ve ciltte oluşan değişimler.

Yaşlandıkça, cildinizde ve saçınızda değişiklikler yaşamanız oldukça muhtemeldir. Yağ dokusu ve kolajen kaybı cildinizi daha kuru hale getirecek, vajinanızın ve idrar yolunuzun yakınındaki cildin esnekliğini ve yağlanmasını etkileyecektir. Azalmış östrojen, saç dökülmesine veya saçınızın kırılgan ve kuru olmasına neden olabilir. Sadece menopozda değil, zaman zaman birçok farklı dönemde saç ve ciltte görülen doku kayıpları biotin (B7 vitamini) yetersizliğine bağlı olarak da gelişebilir. Bu nedenle biotin takviyesi kullanmak eksik biotin rezervinin tamamlanmasına destek olabilir.

10.Bitkisel Yöntemleri Deneyin

Menopoz belirtileri için kullanabileceğiniz gıda takviyesi: Lady Ana

Kadınların menopoz döneminde değişen östrojen hormonu düzeyleri yukarıda listelenen çeşitli belirtiler ve sağlık sorunları ile kendini açıkça gösterir. Menopoz belirtilerini önlemek ya da en azından azaltabilmek adına genellikle hormon tedavisi önerilen bir yöntemdir. Östrojen içeren bitkisel ürünler, menopoz döneminde yaşanan sıcak basması, uykusuzluk ya da gece terlemesi gibi belirtileri azaltabilirler. İçeriğinde doğanın en güçlü bitkisel östrojeni olan Şerbetçi Otu (Humulus lupus), Çuha Çiçeği, B6, K ve D vitaminleri bulunan Lady Ana, menopoza bağlı şikayetlerinizi azaltarak yaşam kalitenizi iyileştirmede size yardımcı olabilir.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz