Omuz vücudun en hareketli eklemidir ama aynı zamanda en sık sakatlananıdır da. Sebebi nedir diye sorarsanız aşırı hareketli yapısı (360 derece dönebilen tek eklemdir) ve de altındaki dengesizlik unsurudur diyebiliriz.

Omzunuzdaki ağrının birçok nedeni olabilir. Düşme veya kazada yaralanabilir ya da sadece duvara bir tablo asmaya çalışmış olabilirsiniz. Bazen omuz ağrısı artrit gibi bir durumdan dolayı meydana gelir, çoğu zamansa yanlış hareket etmekten kaynaklanır.

Bazı omuz yaralanmaları ile evde birkaç gün dinlenerek ve buzla tedavi ederek baş edebilirsiniz. Gerekirse bandaj yapabilir ve kalbin üzerine yükselterek sabitleştirebilirsiniz de. Ancak şiddetli omuz ağrısı çoğu zaman yaralanmalar sonucu meydana gelir. Şiddeti yüksek, geçmeyen omuz ağrısı profesyonel bir yardıma ihtiyacınız olduğunuzun işaretidir.

Omzun Anatomisi

Omuz eklemi karacakemiği, kürekkemiği ve köprücükkemiğinin bir araya gelmesiyle oluşan bir eklemdir. Aslında iki ayrı eklem ile bir “eklemsiden” oluşur: glenohumeral, akromiyoklavikular ve skapulotorakal. Bu üç eklem hep birlikte çalışarak hareketi kolaylaştırırken kolun omuz ekseni çevresinde hareket etmesini sağlar. Supraspinatus, infraspinatus, teres minor ve subskapularis, omzun dengelenmesi ve kendi ekseni etrafında serbestçe hareket etmesini sağlayan ve ratotör manşon olarak da bilinen küçük kaslardır.

Omuz Sakatlıkları Neden Olur?

Osteopati uzmanı ve Kanada merkezli Centre for Healing Personal Potential kliniğinin başkanı Alvin Brown, “Omuz genelde sırt ve göğüs kasları arasındaki dengesizlikten, özellikle de pectoralis major, infraspinatus ve deltoid kasları arasındaki dengesizlikten sakatlanır” diyor. Söz konusu dengesizlikler genelde tutuklukla ve esneklik yokluğuyla ilintili oluyor. En sık görülen omuz sakatlıkları arasında tendinit, bursit ve yırtılmalar sayılabilir. Kolunuzu hareket ettirirken 90 derecenin üzerindeki hareket aralığında kayıp ve ağrı yaşıyorsanız muhtemelen bu saydıklarımızdan biri meydana gelmiş olabilir.

“Kas ve Eklem Ağrılarına İyi Gelen Takviyeler” nelerdir, öğrenmek için tıklayın!

Omuz Ağrısı İçin Gıda Takviyesi

Omuz ağrımız olduğunda, genellikle ağrı kesicilerden medet umarız. Bu ilaçlar eklem ağrılarını hızlı bir şekilde hafifletmeye yardımcı olabilirken, uzun süreli omuz ve eklem sağlığını desteklemek için hiçbir şey yapmazlar. Omuz ağrısını tedavi etmeyi düşünürken, eklemlerimizi korumayı ve uzun vadede yaralanmayı önlemeyi düşünmek de önemlidir. Eklemlerinizi gelecekteki yaralanmalara artrit ve ağrılara karşı korumak için takviyelerden yardım alabilirsiniz.

Omuz ağrısı için gıda takviyesi kullanabilirsiniz. Omzunuza iyi gelecek takviyeler ileride yaşayabileceğiniz omuz sakatlıkları ile savaşmanıza da yardımcı olur.

Omega 3

Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan balık yağı ve krill yağı sağlığınızı pek çok yönden pozitif olarak etkiler. Bir çalışma, bu yağların “sabah sertliği, hassasiyet, şişme ve rahatsızlık gibi eklem semptomlarının yoğunluğunu azaltabileceğini” gösteriyor (1).

Balık ve krill yağı ayrıca, eklemlerdeki iltihabı azaltan ve artrite neden olabilecek negatif proteinlerin üretimini sınırlayan Eikosapentatponik Asit (EPA) ve Decoxahexaeonic Acid (DHA) içerir. Bu sağlıklı yağlar, eklem dokularını geri kazandıran doğal kimyasallar içerir, eklemlerimizin birbirine sürtünmesini önlemek için onları hafifçe yağlar da diyebiliriz.

Düzenli bir balık veya krill yağı kullanımı yaklaşık 12 hafta içinde sonuç gösterir ve eklem ağrısından gut, artrit ve yüksek kolesterole kadar her konuda size yardımcı olabilir.

Balık yağı ve krill yağı ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen tıklayın!

C ve E Vitamini

Bu önemli vitaminler, vücutta iltihap ve ağrıya neden olan toksinlerinlerin temizlemesine yardımcı olan antioksidanlar olarak işlev görürler. C vitamini doğal bir detokstur. E vitamini ise, iltihap önleyici olarak işlev görerek artrit ağrısını azaltabilir.

B6 ve B12 Vitamini

B vitaminleri özellikle kemik ve eklem sağlığı için önemlidir. B12 vitamini sinir hücrelerini güçlendirmeyi ve kemik yoğunluğunu arttırmayı sağlar; B6 vitamini, kronik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek serotonini arttırmaya yardımcı olur.

Zerdeçal

Zerdeçal güçlü bir anti-enflamatuardır. Aslında, çalışmalar zerdeçalın enflamatuar ağrıyı hafifletmede oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Bu lezzetli bitkiyi tariflerinizin düzenli bir parçası yapabilir ya da gıda takviyesi olarak alabilirsiniz.

Glukozamin Kondroitin

Glukozamin ve kondroitin herhangi bir kas-iskelet yaralanmasından sonra vücudun kıkırdak onarımı ve üretiminde yardımcı olmak için kullanılabilir. Kondroitin, vücut dokularının ve kıkırdağın geçirgenliğini artırarak kan akışının artmasına yardımcı olur. Kan akışı arttıkça, iyileştirici besinler eklemlerinizdeki hasarlı parçalara daha kolay ulaşabilir.

Bazı çalışmalar kondroitin’in eklem hasarının ilerlemesini bile yavaşlatabileceğini göstermekte. Anti-enflamatuar özelliklere sahip olması ve kullanıldığında analjezik (ağrı kesici) bir etki sunması da cabası!

 

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz