Vitamin takviyeleri, birbirlerini desteklemeleri ve daha güçlü bir etki yaratmaları açısından genellikle birden fazla vitamin içeren formüllerle üretilir. Benzer etkinliklere sahip olmalarının yanı sıra mevcut etkinliklerin daha iyi sağlanmasına da yardımcı olan bu vitamin kombinasyonları, doğal olarak yüksek verim almanın da en iyi yollarından biridir. İşte bu kombinasyonlar arasında en popüler iki vitamini sizler için bu yazımıza taşıdık: D3 vitamini ve K2 vitamini. Gelin birlikte bu vitaminlerin etkinliklerini, birbirleriyle nasıl çalıştıklarını ve vücuda nasıl fayda sağladıklarını bu içeriğimizde inceleyelim.
D Vitamini Ne İşe Yarar?
D vitamini, takviye formunda en çok tüketilen vitaminlerden biridir. Bunun en temel nedeni D vitamininin güneşten gelen ışınlar yoluyla alınmasıdır. Güneşten gelen ultraviyole ışınlar insan cildine değdiğinde doğal olarak sentezlenir ve D vitamini üretilir. Bu da vücutta depolanan D vitamininin %90’ından fazlasına tekabül eder (1). Dolayısıyla yaz ve bahar ayları, düzenli olarak D vitamini alabileceğimiz kısıtlı zaman dilimini ifade eder. Çok sık güneş göremediğimiz kış aylarında ise bu ihtiyacımızı az miktarda besinler yoluyla karşılayabiliriz. Besinlerin yetmediği noktada ise D vitamini takviyelerine başvururuz.
Peki D vitamini vücutta ne gibi görevlere katılır? Şöyle sıralayabiliriz (2):
- Vücuttaki kalsiyum ile fosforun kullanımına ve emilimine katkıda bulunur.
- Kemiklerin korunmasına ve güçlenmesine katkıda bulunur.
- Kas fonksiyonlarının korunmasına ve güçlenmesine destek olur.
- Dişlerin korunmasına katkıda bulunur.
- Bağışıklık sistemi fonksiyonlarına destek olur.
- Hücre bölünmesinde görev alır.
K Vitamini Ne İşe Yarar?
Yağda çözünen vitaminlerden biri olan K vitamini, vücuda düzenli olarak takviye edilmesi gereken en önemli vitaminlerden biridir. K1 (filokinon) ve K2 (menakinon) olmak üzere iki farklı forma sahip olan K vitamini, bitkisel yağlar ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda mevcut olan bir besindir (3). Hem gıdalarda hem de vücutta aktif olarak görev alan menakinon formu, takviye üretiminde de en çok tercih edilen formdur. Böylece vücuda alınan K vitamininden elde edilebilecek en yüksek verim alınması sağlanır. Kas ve iskelet sisteminin yapısında bulunan K vitamini vücutta birçok farklı rolde bulunur. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz (4):
- Kan pıhtılaşmasına katkıda bulunur.
- Kemiklerin korunmasına ve güçlendirilmesine destek olur.
D3 + K2 Vitaminlerinin Sinerjik Etkisi
D3 + K2 vitaminleri, her ikisi de yağda çözünen ve metabolizma için gerekli en temel görevleri üstlenen besin kaynaklarıdır. Son zamanlarda yapılan birçok klinik çalışma, vücutta ikisi birlikte çalıştığında etkilerinin çok daha iyi ve güçlü olduğu sonucuna varmıştır. Vücutta benzer noktalarda görev alan bu vitaminler, birbirlerinden güç alarak daha fazlasını yapabilecek niteliğe sahip olur.
D ve K vitaminleri bunu yaparken yukarıda bahsettiğimiz kalsiyum etkinliğini merkeze alır. Vücutta bulunan kalsiyumun yönetilmesini sağlayan bu iki vitaminden D vitamini, kalsiyumun vücutta daha iyi bir şekilde emilmesini sağlar. Böylece tüketilen kalsiyumun biyoyararlanımı artırılmış olur. Öte yandan k vitamini ise işlenen kalsiyumun nerede ve nasıl kullanılacağına dair vücudu yönlendirir. Böylece her iki vitaminin sağladığı faydaların yanı sıra kalsiyumdan da en yüksek verim elde edilmiş olur (5, 6).
Bazı durumlarda ise D vitamini, tükettiğiniz besinlerden veya kullandığınız gıda takviyelerinden yeterince kalsiyum almadığınızda işlemek için ihtiyaç duyduğu kalsiyumu kemik depolarınızdan alabilir. Bu durumda K vitamini devreye girerek kemiklerinizin zayıflanmasını önler ve güçlenmesi için gereken kireçlenmeyi teşvik eder (7).