Taze kavrulmuş kestane ile dolu bir tepsi kışın en harika atıştırmalıklarının başında gelir. Buz gibi bir kış gününü, kucağınızda bir kase kestane ile ısınabilir, vücuda birçok bakımdan iyi gelen kestanenin faydaları ile kendinize kıyak geçebilirsiniz. Yine de kestane sadece bireysel keyfe hizmet edecek şekilde, tek başına yemek zorunda değilsiniz. Kestaneyi aynı zamanda kavrulmuş etlerle servis edebilir, iç malzemelerine katılabilir ya da küçük parçalar halinde tatlı ve tuzlu tariflerinizin üzerine ekleyerek farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Ancak, yepyeni tariflere geçmeden önce, kestane nasıl pişer öğrenmeniz gerekir.

Kestane Nasıl Pişirilir?

Lezzetli ve mükemmel kavrulmuş kestanelerin tadını çıkarmak için özel bir ekipmana ihtiyacınız yoktur. Evde kestane yapımı oldukça kolaydır, üstelik arkadaşlarınızla paylaşmak için de harika bir kış yemeğidir. Son derece besleyici ve aynı zamanda doğal olarak glutensiz, süt içermeyen ve vegan bir lezzet olan kestaneyi mutfağınıza sokmamak için çok bir nedeniniz yok anlayacağınız.

Evde kestane nasıl yapılır öğrenmek için birkaç ufak püf noktasını bilmeniz yeterli olacaktır. Fırında kestane yapımı için ilk önce fırınınızı doğru ısıya getirmeniz gerekir. Fırınınızın ısısını 180-200 derecelik bir ısıya getirin. Fırınınızın içi bir yandan ısınırken, siz de kestaneleri kesmeye başlayın. Kestaneleri düz kenarlarının üzerine yatırın ve keskin bir bıçakla üstten çaprazlamasına uzun bir yarık açın. Sadece dış kabuğu kestiğinizden, çok fazla içeriye girmediğinizden emin olun.

Ardından çentik attığınız kestaneleri fırın tepsisine dizerek önceden ısıttığınız fırına koyun. Kestane kaç dakikada pişer sorusunun net bir cevabı yoktur. Yaklaşık 30 dakikada yeterlidir. Ancak bazen 25 dakika bile yeterlidir. Kestanelerinizi yakmamak ve ideal kıvama getirmek için takipte olmak en garanti yöntemdir. Fırındaki kestanelerinizin çizgileri iyice açılıp kabuğu kızardığında fırından çıkmaz zamanları gelmiş demektir. Kestaneler çıktıklarında çok sıcak olacaklar, o yüzden bir süreliğine soğumalarını beklemeniz gerekir. Kestaneler elinizde tutabileceğiniz ısıya geldikten sonra kabuklarını soyarak kışın tatlı lezzetini kabuğundan rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

Kestane Pişirme Teknikleri

Aslında kestane pişirmenin iki kusursuz yolu vardır. Biri kestane tavası, diğeri ise fırındır.

Kestane kızartmanın geleneksel yolu, bir kestane tavası veya ağızlı bir fırın tavası kullanmaktır. Açık ateşte yaklaşık 30 dakika boyunca tavayı sallayarak pişirmek ise geleneksel pişirme tekniğidir. Gazlı ocaklarınız varsa bu nostaljik yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer bu özel tavalara sahip değilseniz, en iyisi fırını kullanmaktır. Üstelik bu yöntem için özel bir ekipmana ihtiyacınız olmadığından, fırında kestane yapımı evde uygulanacak en iyi pişirme yoludur. Kestaneleri fırına hazırlarken birkaç püf noktaya da dikkat ederseniz mükemmel kıvamdaki kestanelerinize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

  1. İyi Kestane Seçin

Tüm kestaneler eşit yaratılmadı. Dolayısıyla da hepsi pişirilmek için uygun olmayabilir. Fırından çıkan kestaneleriniz sizi hayal kırıklığına uğratsın istemiyorsanız işe doğru kestaneyi bulmakla başlayın.

Kestane alırken, hasarsız kabukları olan ve iğne deliği olmayan (içinde solucan olduğu anlamına gelir) iri kıyım kestaneleri arayın. Ayrıca elinizde oldukça ağır hissettirmelidirler.

  1. Çarpı Atın

İyice açılan ve kabuğundan kolay çıkan kestaneler için kestane nasıl çizilir, doğrusunu bilmeniz gerekir. Bunun için ilk önce kestaneleri bir kesme tahtası üzerinde, düz tarafları altta olacak şekilde yerleştirin.

Keskin bir bıçak kullanın (tırtıklı bir bıçak işinizi kolaylaştırır ya da kestane kesme aleti kullanabilirsiniz). Her kestane üzerine derin bir çapraz işareti kesin. Çarpı işareti kestane çıkarmanızı daha da kolaylaştıracaktır, ama sadece tek bir çizgi de işinizi görecektir. Kestaneyi kesmek buharın kestanenin içinden çıkmasını sağlar, bu sayede kestaneyi patlatmamış olursunuz.

  1. Hemen Soyun

Kestaneyi soğukken kabuklarından ayırmak daha zordur. Bu nedenle, kestaneler elinizle tutabileceğiniz kadar soğuduğunda hemen kabuklarını soyun. Eğer elinizde çoktan soğumuş kestaneler varsa, bir bıçak yardımı ile kabuklardan kurtulabilirsiniz.

  1. Pişirmeden Önce Islatın

Bazıları kestaneleri pişirmeden önce suda bekletmenin iyi olduğunu savunurken bazıları da bu işlemin fazla fark yaratmadığını söylüyor. Bulaşmayı kolaylaştırmak için bir dakika boyunca taviz vermeye ve ıslatma eğilimindeyim. Her iki yöntemi birleştirmek en mantıklısıdır. Kestanelerinizi kestikten sonra suda birkaç dakika bekletmek ve ondan sonra fırına koymak pişirme işleminin hızlanmasına yardımcı olur ve kestanelerin yanmasını önler.

“At Kestanesi Nedir, Ne İşe Yarar? At Kestanesi Nasıl Kullanılır?” öğrenmek için tıklayın.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz