4 aylık bebek

4 aylık bebek gelişimi hakkında aklınıza takılan sorular mı var? Hemen yanıtlayalım.

Bebek gelişimi bol sevgi, bol sabır çokça acemilik ve birçok yenilik içeren meşakkatli bir süreçtir. Anne ve baba adayları bebeklerinin gelişimi süresince birçok yeni durumla karşı karşıya kalacak ve ilk anda telaş içerisinde çırpınacaklardır. Durum böyle bile olsa bebeğinizin büyüdüğünü, yeni yeni huylar edindiğini, sizleri tanıdığını ve çevresi ile iletişim kurabildiğini görmek sizin en büyük mutluluk kaynağınız olacaktır.

4 aylık bebek gelişimi sürecinde deneyimleyeceğiniz durumları sizlerle paylaşacağımız bir yazı hazırladık. Bu yazıda 4 aylık bebek neler yapar, 4 aylık bebek kaç kilo olmalı, 4 aylık bebek oyuncakları nasıl olmalı gibi birçok soruyu cevaplandırdık.

4 Aylık Bebek Gelişimi

dort-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Bebeğinizin büyüme hızı sizi hayrete düşürüyor değil mi? O zaman sizi biraz daha şaşırtacak bilgiler verelim: Bebeğiniz bu ay da oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam edecek ve siz onun kilosunu ve boyunu ölçerken her gün biraz daha şaşkın bir ifadeyle onu izleyeceksiniz.

Aşağıda ortalama değerler içerisinde 4 aylık bebek kilosu ve 4 aylık bebek boyu bilgilerini paylaşıyoruz. Bu değerlerin ortalama değerler olduğunu unutmayın. Bebeğiniz gayet sağlıklı olmasına rağmen bu değerlerin altında ya da üstüne olabilir. Bu sebeple bebeğinizin ölçülerini ve sağlığını en iyi değerlendirecek kişi bebeğinizin doktoru olacaktır.

Kız Bebekler Erkek Bebekler
Kilo 6,1 kg 6,5 kg
Boy 61,5 cm 63,5 cm
Baş Çevresi 40,6 cm 41,6

 

4 aylık bebek kaç kilo olmalı diye soruyorsanız 6 ile 6,5 kg arasında değerlerin ortalama değerler olduğunu söylemeliyiz. Bu ayda bebeğin boyu 1,25 cm kadar uzayabilir ve aynı şekilde bebeğin baş çevresi ölçüsü de 1,25 cm kadar uzayabilir.

4 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

Bebeğinizin her geçen gün daha çok geliştiğini, çevresindeki uyaranlara daha çok dikkat ettiği, tepki vermeye çalıştığını fark etmişsinizdir. Büyümenin getirdiği biyolojik ve fizyolojik gelişimlerden biri de duyusal gelişimdir.

4 aylık bebek bu ay itibari ile çevresini daha iyi inceler ve görsel yeteneklerini geliştirir. Çevresinde dönen parlak cisimleri başıyla takip edebilir. Yakında ya da uzakta bir nesneye odaklanarak o nesneyi gözleri ile takip edebilir.

Bebeğin duyma duyusu da 4. ay itibariyle daha gelişmiş olacaktır. Tıpkı görme yetisinde olduğu gibi bebek işittiği sesleri takip etmeye başlar. Başını bu seslere doğru döndürür ve aniden gelen seslerin nereden geldiğini anlayabilmek için kaynağı bulmaya çalışır.

Tüm bu yetilerin gelişimi bebeğinizin merak duygusunu da oluşturan ve kuvvetlendiren bir unsurdur. Bu sebeple bebeğinizin eline geçirdiği her nesneyi ağzına götürmeye başladığı bir dönemdir 4. ay.

Bebeğinizin 4. Aydaki Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

Bebeğiniz bu ay itibari ile kelimeleri daha iyi seçer. Henüz anlamlandıramıyor olsa bile hem işitmesi hem de taklit yeteneği arttığı için kelimelerinizi daha çok taklit etmeye çalıştığını görebilirsiniz. Bebeğiniz ayrıca bu ay itibari ile onu güldüren ve ona komik gelen durumlar ile karşılaşmaya başlayacak ve komik bulduğu durumlara gülümsemeye başlayacaktır.

dort-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

4 aylık bebek artık annesini, babasını ve ailedeki herkesi tanır ve bunu anlatan hareketlerde bulunur. Ailesi ile vakit geçirmekten hoşlanır iletişim kurmaya çalışır.

4 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz bu aydan itibaren yüzüstü yattığı yerde göğsünü kolları ile yerden kaldırıp çevresine bakabilir. Bu ayda bebeğinizin en çok yapacağı hareketlerden biri de yuvarlanmaktır. Karnının üstünde yatarken sırtüstü dönecek ve kollarını hareket ettirecektir.

4 aylık bebek oyuncakları daima onun dikkatini çekecek oyuncaklar olmalıdır.

Diş kaşıyıcılar, kolay temizleyebileceğiniz sivri olmayan oyuncaklar, çıngıraklar bebeğinizin hoşuna gidebilecek oyuncaklardır. Alacağınız oyuncakların küçük parçalı olmamasına, kırılacak ya da kopabilecek oyuncaklar olmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü bu ayda bebekler her buldukları nesnenin tadına bakmaya devam edecekleri için küçük parçaları yutma ihtimalleri olabilir. Buna dikkat etmelisiniz.

Bebekler nesneleri 4. aydan itibaren kendilerinden uzakta tutarak da incelemeye başlarlar.

Bu ay bebeğinizin ilk dişi çıkabilir. Bu sebeple biraz huysuz bir dönem de geçirebilir. Bu durum tamamen normal ve geçicidir. (1)

dort-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Oyun oynamaya ve iletişim kurmaya oldukça açık olan bebeğiniz ile daima onun ne dediğini anlamasanız bile konuşun. Bu ona oldukça keyif verecektir ve sizin kelimelerinizi taklit etmeye çalışacaktır. Sesli kabartmalı kitaplar da bebeğinizin bu ay ilgisini çekebilecek ve birlikte oynayabileceğiniz başka bir oyuncak türüdür.

Bebeğiniz bu ay daha dik durabilecek ve başını kendi kendine dengeleyebilecek kadar büyüyecek ancak onun daha kolay dik oturabilmesini destekleyecek yastıklarla koltukta yanınızda oturmasına yardımcı olabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

4. ay içerisinde bebeğinizin uyku ve beslenme düzeni iyice oturur. Bebeğinizi emzirebileceğiniz en ideal saatler uyku öncesi saatleri olacaktır. Bu ay ile beraber çevresine ilgisi iyice artan ve dikkati kolayca dağılabilen bebeğinizi emzirebilmek için onun daha sakin olduğu ve uykusunun hafif hafif geldiği saatleri seçebilirsiniz.

4 aylık bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz ancak bebeğiniz zaman zaman huysuzlanarak emmek istemeyebilir. Bunun sebebini bulmanız gerekir. Belki kendi beslenme şekliniz sütünüzün tadını değiştirmiş olabilir, yanlış emzirme pozsiyonu bebeğinizi rahatsız ediyor olabilir ya da bebeğiniz pamukçuk olmuş olabilir.

dort-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

4 aylık bebeğin temel beslenme kaynağı anne sütü olsa da doktorunuza danışarak ve onayını alarak devam sütü denilen formül mamalar ile ek gıdaya geçebilirsiniz.

4 Aylık Bebek Uykusu Nasıl Olmalı?

4 aylık bebek günde 15 saat uyuyabilir. Gün içerisinde 5 saat geceleyin 10 saat olacak şekilde bebeğinizi uyutmaya çalışabilirsiniz. Bebeğinizin kolayca uykuya dalabilmesi için ona sıcak bir banyo yaptırıp sırtına hafif masaj yaparak uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Bu ay bebeğinizin uyku düzenini oturtmaya başlamalısınız. 4. aydan itibaren bebeğinizin gece yarsısı uyanma sıklığı azalacaktır ancak sizin de bu alışkanlığı kazanması için ona yardımcı olmanız gerekir.