Yazar: Yaren Özdemir
Sivilce tıbbi ismiyle akne yalnızca ergenlik dönemi sorunu olarak kalmayabilir. Çoğu zaman ergenlik bitiminde de aynı sorundan muzdarip olan birçok insan vardır. Bu insanların beslenme alışkanlıklarında ortak hatalar olabilir mi? Ciltleri için iyi olan sağlıklı seçimler yapsalar bu problemin üstesinden gelebilirler mi? Bu soruların cevabını vermeden önce sivilcelerin oluşma sebeplerini incelememizde fayda var!
Stres Sivilce Yapar mı?
Psikolojik olduğu kadar, beslenme de etkili tabii ki. Hep bildiğimiz, duyduğumuz, kulaklarımızın fazlasıyla aşina olduğu cümle, “Neden stres yaptın ki?”.
Evet! Psikolojik etkilerin başında geliyor stres. Zaten her zaman önemli günler ve önemli randevular öncesinde, bir anda belirmediler mi cildimizde?
Stresin yağ bezlerini uyararak vücutta kortizol salınımını artırdığı ve bu sebeple sivilceyi tetiklediği öne sürülüyor. Hal böyle olunca özel günlerden geriye kalan ise sivilceli fotoğraflar oluyor.
Hayatımızda her şey yerli yerinde, stres yaratacak hiçbir durum yok fakat o sivilceler çıkmaya devam ediyor. İşte bu noktada “sağlıklı beslenme” devreye giriyor. Evet, bu sihirli sözcükler cildimizin görünümünü de etkiliyor!
Sivilce Nasıl Geçer?
Akne yani sivilce, cilt üzerindeki gözeneklerin tıkanması ve yağ birikiminin artması sebebiyle ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır.
Sağlıklı adı altında vücudumuza aldığımız yağların cildimize birçok yararı varken, sağlıksız yağların da birçok zararı olmaktadır.
Peki, bu sağlıksız yağlar neler?
Trans yağlar, doymuş yağlar ve kızartma yağları başta olmak üzere cildimize iyi gelmeyecek ve cilt lekelenmelerini, akneleri artıracak olan yağlar cildi de olumsuz yönde etkiliyor.
Eğer beslenme düzeninize fastfood hakimse üzücü sonuçlar kaçınılmaz! Yağ oranları yüksek olan ve sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecek olan bu yüksek kalorili fast food zinciri cildimizde istenmeyen görüntüleri görmemizde ilk sebeplerin başında geliyor.
Fast Food Beslenmeyi Bırakın!
Kızartma yağları çok yüksek sıcaklıklara çıkıyor. Ve beslenmemizde düzenli olarak kızartmalara yer verdiğimizde vücudumuz artık yeni hücreler oluştururken bu yağlardan kullanmaya başlıyor. Bu durum vücudumuzun her kısmını olumsuz etkilediği gibi cildimizin de sağlıkla parıldamasını engelliyor.
Fazla Şeker Sivilce Yapar
Yüksek şeker oranlı kek, kurabiye ve şekerlemeler hızla kana karışıp mide ve bağırsak sistemini sekteye uğratır. Bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.
Sindirim sorunlarının baş sebebi olarak gösterilen şeker dolaylı yoldan sivilce oluşumuna yol açar.
Glisemik İndeksi Yüksek Gıdalar
Bu gıdalar da şeker gibi hızla kana karışır. Glisemik indeksi yüksek gıdalar vücudun savunma mekanizmasına karşı koyabilmektedirler. En çok tüketilen yüksek glisemik indeksli yiyecekler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Beyaz ekmek
- Makarna
- Patates kızartması
- Pilav
- Hamur işleri
Bu çok sık tüketilen gıdalar yerine sağlıklı birçok alternatif mevcut! Tam tahıllı ekmekler, tam buğday makarnalar, basmati pirinçler artık oldukça meşhur. Tek yapmanız gereken beslenme düzeninize küçük değişiklikler adapte etmek.
Kızartma patates yemek yerine fırında patates tercih etmek hem cildiniz hem sağlığınız için çok daha yararlıdır. Pilav yerine pirinç lapası, beyaz undan yapılmış poğaça börekler yerine de alternatif olarak tam buğday unu, yulaf unu vb. sağlıklı unlar kullanılarak yapılmış hamur işleri daha kabul edilebilir.
Sivilcelere Kesin Çözüm
Sivilcelerden kurtulmak için neler yememeniz gerektiğini söyledik. Şimdi de sıra hangi gıdalarla beslenmeniz gerektiğinde.
1. Havuç
Havuç, yararı saymakla bitmeyen gözde gıdalarımızdan biridir. Her sağlıklı beslenme listesinde adını görebileceğimiz bu sebze “Sivilceye ne iyi gelir?” sorusunun da yanıtı!
A vitamini deposu olan havuç, gözlerimize iyi geldiği kadar cildimizi de besliyor. Antioksidan içeriğiyle adeta cilt bakımı yapıyor ve vücudumuzu arındırıyor.
2. Limon
Limondan girdik fakat bol C vitamini içeren tüm gıdalar bu listede yer alabilir. Limonu salatalarınıza sıkın, portakalları posasıyla yiyin.
Tıpkı A vitamini gibi antioksidan etki gösteren vitaminlerden bir diğeri de C vitaminidir. “Ben salatalara sıkmakla yetinmem!” diyorsanız sivilce lekelerine çözüm olan maske tarifleri de var! Limonun içine krem kıvamına gelinceye kadar pudra ekleyerek kolayca bir sivilce maskesi yapabilirsiniz. Alerjik bir cildiniz varsa bu karışıma biraz su ekleyip limonun oranını azaltabilirsiniz. Kuruduğunda suyla yıkayabilirsiniz. Farkı hemen hissedeceksiniz!
3. Domates
İçerisinde bolca bulundurduğu likopen sayesinde cildi koruyor ve besliyor. Ayrıca suyu da sivilce için maske olarak kullanılıyor. Domatesi yemeklerde bolca kullanırız suyundan bir kaşık ayırarak kolayca bir pamuk yardımıyla cildinize sürebilir, kuruduğunu hissettiğinizde bol su ile yıkayabilirsiniz. Cildinizdeki makyaj artıklarından da kurtulmuş ve gözeneklerinizi derinlemesine temizlemiş olursunuz.
4. Sarımsak
Sivilcelere iyi gelen gıdalar listemizin olmazsa olmazlarından, doğanın bize armağan ettiği en büyük antibiyotiklerden; sarımsak. Faydası olmadığı tek bir konu yok diyebiliriz. Şimdi ise sarımsağı sivilceler için kullanma zamanı! İçerdiği bol antibiyotik sayesinde hem cildimizi hem de bedenimizi dışarıdan gelecek tüm zararlı etkenlere karşı koruyor.
5. Sağlıklı Yağlar
Sağlıklı bir cilt için sağlıklı beslenme şart. Pek tabii sağlıklı beslenme için de sağlıklı yağlar önemli. Cilt lekeleri için mucize çözüm olan zeytinyağını yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Diğer bir yandan fındık yağı, badem yağı ve balık yağı da cilt için faydalı yağlar arasında yer almaktadır. Bu yağları salatalarınıza ekleyerek cildiniz için iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca yarım kay kaşığı zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı yoğurdu karıştırarak harika bir nemlendirici maske de yapabilirsiniz.
6. Tam Tahıl Ürünleri
Hiçbir katmanından ayrılmamış bu tahılların içerisinde bolca vitamin ve mineral bulunmaktadır. Ayrıca bol lifli yapısı kan dolaşımını düzenleyip sağlıklı cilt hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Berrak ve canlı görünen bir cilde ulaşmak için tam tahıllı lifli gıdalara beslenme düzeninizde yer açın!
7. Sivilce Kremi
Sağlıklı beslenme ile vücuttaki birçok problem çözülebiliyor. Fakat hormon dengesizlikleri, yağ bezlerinin fazla çalışması gibi tetikleyici sağlık problemleri de sivilceye sebep olabilmektedir. Eğer sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorsanız fakat hala sivilcelerle baş edemiyorsanız uzman bir hekime başvurmanızda yarar var.
Tüm bunları farkındaysak, sivilcelerle baş edememek için hiçbir neden kalmadı demektir. Unutmamamız gerekir ki sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı, sağlıklı bir bedenin anahtarlarıdır!