Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi.

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek oldukça önemlidir. Bütün gün kreş ya da okulda arkadaşları ile birlikte vakit geçiren çocuklar hastalık kapmaya oldukça açıktırlar. Bir yetişkin kadar kendilerini koruyamadıkları için ebeveynlerin bu konuda çocuklarına ayrıca hassasiyet göstermeleri gerekir. Ancak bağışıklık sistemini güçlendirmek mucizevi ilaçlar ile olacak bir şey değil. Yaşam stilinizde gerçekleştireceğiniz 7 temel değişiklik ile çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapabileceğiniz 7 Temel Değişiklik

Herkes çocukluk döneminden geçer ve bazıları bu dönemi daha fazla hasta olarak atlatır. Mikroplar ve virüsler kimi zaman oldukça yoğun uzun süren hastalıklara neden olabilir. Yüksek ateş gibi istenmeyen belirtiler çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Özellikle de çocuğunuz anaokulu ya da okula gidiyorsa birçok mikrop ile daha fazla karşılaşma riskine sahiptir. Birçok çocuk doktoru bir yıl içerisinde çocuklarda 6-8 kere soğuk algınlığı ya da 1 kere kulak iltihabı durumunun normal olabildiğini düşünmektedir. (1) Ancak her hastalığın seyri aynı değildir ve çocukları farklı hastalıklara yakalanmaktan, bakteri ve virüslere savunmasız bırakmaktan koruyabilirsiniz.

Aşağıda sizin için çocuklarda bağışıklık sistemini nasıl güçlendirilir sorusunu yanıtlıyoruz:

1. Daha Fazla Sebze ve Meyve Yedirin

Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi.

Sağlıklı ve dengeli beslenme sadece çocuğunuzun değil sizin de bağışıklık sisteminizi güçlendirecek en önemli etmendir. Havuç, bezelye, portakal, sarımsak ve çilek gibi yiyecekler C vitamini ve karotenoid açısından önemli yiyeceklerdir. C vitamininin antioksidan etkilerine sahip olduğu bilinmektedir ve bu sayede C vitamini hücrelerdeki hasaları engelleyebilir, immün sistemini güçlendirebilir. (2) C vitamini ayrıca tansiyonun engellenmesine de yardımcı olabilir, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Ayrıca çocuğunuza mineraller açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler de yedirmelisiniz. Her gün çocuğunuza 5-8 servis (1 servis 200 ml kadardır)

2. Mikroplara Karşı Gard Alın

Daima temizliğe özen göstermek çevreden gelen mikroplara karşı dayanıklı olmaya yardımcı olur. Çocuğunuzun elini sabun ile temizleme alışkanlığı edinmesine yardımcı olun. Yemeklerden önce ve sonra, oark ve okul gibi ortam alan kullanımından sonra, evcil hayvanlar ile oyun oynadıktan sonra, çocuğunuzun ellerini yıkamasına özen gösterin. Günlük bakım ve temizlik alışkanlığını kazandırabilmek için ona istediği havluyu kullanmasına izin verebilir, çocuklar için üretilmiş sevimli bakım ürünlerini (diş fırçaları, diş macunları ve sabunlar) alabilirsiniz. Oldukça hassas yapıya sahip olan bebekler için ise daima bebeklere özel üretilen katkısız ve kimyasal içeriği kontrol edilmiş temizlik ürünlerini tercih etmelisiniz.

3. Bebeğinizi Anne Sütü ile Besleyin

Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi.

Eğer çocuğunuz henüz bir bebekse onu mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslemeyi tercih edin. Anne sütü bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirecek beyaz kan hücreleri ve antikorlar içerir. Emzirmek kulak enfeksiyonlarının, menenjitin, alerjilerin, ishalin, üriner enfeksiyonların, zaatürenin ve ani bebek ölümlerinin engellenmesine yardımcı olabilir.  Bebeğinizi en az 6 ay anne sütü ile beslemeye çalışabilir 1 yaşına dek ve sonrasında ise diğer yiyeceklere ek olarak anne sütü vermeye devam edebilirsiniz. (5) anne sütü içerisinde protein bol ve şeker azdır ayrıca birçok yararlı bileşen bulunmaktadır. (6)

4. Ailecek Düzenli Egzersiz Yapın

Çocuğunuzun sağlıklı alışkanlıklar kazanarak daha sağlıklı bir bedene ve immün sistemine sahip olabilmesi için onunla birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Araştırmalar yetişkinlerde egzersizin bağışıklık hücrelerini arttırdığını göstermektedir ve bu durum çocuklar için de geçerli olabilir. Ayrıca egzersiz çocukların iskelet ve kemik yapısının güçlenmesine, beyin gelişimine ve sosyal gelişimine de destek olur. Özellikle aile ile yapılacak basketbol, yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi egzersizler hem aile içi iletişimi pekiştirir hem de çocuğun bağışıklığına katkı sağlar.

5. Yeterince Uyumasını Sağlayın

Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi.

Uyku hem büyüme hem de bağışıklığın güçlenmesi adına önemli bir alışkanlıktır. Düzenli ve yeterli uykunun bağışıklığı güçlendirdiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. (3) 7 saatten az uyuyan kişilerin 8 saat ve daha fazla uyuyan kişilere göre 3 kat daha fazla hastalanma risklerinin olduğu gözlemlenmiştir. (4) Bebeklerde ihtiyaç duyulan uyku çok daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenle hem siz hem de çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesi için 8 saatlik uykunun düzenli bir şekilde oturtulması önemlidir.

6. Sigara Dumanından Uzak Tutun

Eğer sigara kullanıyorsanız öncelikle bu alışkanlığınızdan vazgeçmenizi öneririz. İkincisi de sigara içilen ortamlardan çocuğunuzu uzak tutmanızı… Sigara dumanı içerisinde 4000’den fazla toksin madde içerir ve bu maddeler hücrelere zarar verir ya da hücrelerin ölmesine sebep olur. Dolayısı ile bağışıklık sistemi için de önemli bir tehdittir. Sigara dumanı solumak çocuklarda görülen hastalıkların oluşma riskini arttırabilir.

7. Çocuk Doktorunu İlaç Yazması İçin Baskılamayın

Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi.

Birçok ebeveyn çocuğunun bir an önce iyileşmesi için birtakım ilaçlar talep edebiliyor. Oysa burada kararı tamamen doktora bırakmanız gerekmektedir. Her soğuk algınlığı durumunda antibiyotik ya da başka ilaçlar talep etmek yerine doktorunuzun tavsiyelerini uygulamaya yönelmelisiniz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz