bir-mevsimde-2-defa-gribe-yakalanma-ihtimaliniz-var-mi

Grip sezonunda mikropları atlatmak için oldukça uzun bir zaman dilimine sahipsin. Çünkü grip salgınları genellikle aralık ayından şubat ayına kadar artarak devam eder ve şubat ayında gribe yakalanma riski zirve yapar. Ancak Kasım’dan (veya daha erken) Mart’a kadar da (ya da daha sonra) kolayca uzayabilir. Bu mevsim hâlihazırda grip olmuş olsaydın, en azından kendi sıranı savdığını düşünebilirdin.

Fakat sistem tam olarak bu şekilde çalışmıyor. Üstelik günümüzde salgın grip çeşitleri sadece artmakla kalmıyor, korkutucu şekillere de evriliyor. Son günlerde tüm dünyayı korkutan Corona virüsü örneğin, hafife alınacak bir salgın değil.

Aslında Coronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu’na (SARS-CoV) kadar çeşitlendirilebilecek, ciddi hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir (1). Şu anda dünyayı alarma geçiren koronavirüs (nCoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir tür olduğu için korkutucu oldu zaten. Yine de korkmaya gerek yok. Böylesi belalı virüsler bizden uzak olsun!

Öyle ya da böyle kışın sürekli grip olmak oldukça yüksek bir ihtimal. Çünkü aynı mevsim içerisinde bir defa gribe yakalanmış olsan bile ikinci kez de grip olabilirsin. Peki neden bu ihtimal kuvvetli bir şekilde bizi tehdit etmeye devam ediyor?

Bir mevsimde birden fazla grip olmak mümkün mü?

Umarız, 2020’in geri kalanında herhangi bir salgın daha yaşanmaz ve bu konuda fazla endişelenmemize gerek kalmaz – en azından bir sonraki yıla kadar – Fakat gerekli önlemleri almakta ve bir anda oluşabilecek herhangi bir salgına karşı tetikte olmakta da yarar var.

Kışın Grip Olmamak İçin Neler Yapmalıyız?

Koskoca bir kışı hiç hastalanmadan geçirmeyi başarmak oldukça zorlayıcı olabilir. Sen her koşulda önlemini alıp kışa iyi hazırlanmalısın. Soğuk algınlığı ile savaşmak için yapman gereken ilk ve en önemli şey, bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Nasıl mı? Aşağıdaki adımlarla işe başlayabilirsin.

Öksürük, koklama, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı veya grip ağrıları ve ağrıları için hala tedavi olmamasına rağmen, çayın uzun süredir semptomları yumuşak, hoş ve doğal bir şekilde hafiflettiği bilinmektedir. Bitkisel çay, özellikle soğuk algınlığı ve grip semptomlarını yatıştırmak ve hafifletmek için ve ayrıca genel olarak sağlık yararları sağlamak için çok sayıda faydalı içeriğe sahiptir.

İnfluenza (Grip)

Dört farklı grip türü var: grip İnfluenza A, influenza B, influenza C ve influenza D. Grip A ve Grip B, sonbaharda ve kış aylarında gerçekleşmesini beklediğimiz mevsimsel salgınlara neden olur, her birinin türü farklıdır. Belirli bir grip virüsü türünden hasta olduğunuz zaman, vücudunuz sizi aynı mikropla tekrar enfekte etmekten koruyacak bir bağışıklık tepkisi geliştirir. “Aynı grip türüne yakalanma olasılığınız daha düşük” diyor Manhattan Tıp Bürosu’nda doktor olarak görev yapan Denise Pate. Bununla birlikte, farklı bir virüs ile enfekte olabilirsiniz ve ilk grip olduğunuz zaman oluşturduğunuz antikorlar herhangi bir koruma sağlamaz.

Grip türleri ve bağışıklık sistemi.

Diyelim ki siz kasım ayında bu belirli virüs türünden kaynaklı olarak Grip A’ ya yakalandınız, şubat ya da mart aylarında Grip A’nın başka bir türü H1N1 ya da Grip B gibi başka formda bir virüs ile karşılaştığınızda tekrar hasta olabilirsiniz. Fakat, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) grip hastalığı bölümünde doktor olan Sonja Olsen, “Grip mevsiminde özellikle Grip B virüsünün ikinci defa aktif olması durumu çok da olağanüstü değil” diyor.

H1N1 virüsü, İnfluenza nedir?

Acımasızca, değil mi? En azından bir kez gribe yakalanmış olmak, ikinci bir defa yakalanmak için daha yüksek bir risk oranı sunmuyor. Bu noktada ise okula giden küçük yaştaki çocuklar özellikle önem taşıyor. Çocuklar genellikle bulaşıcı hastalıklarda salgınlara hep daha açık konumda kalıyorlar. Çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmalarına yardımcı olabilmek için size bir takım tavsiyelerimiz var. 

Kışın Grip Olmamak İçin Neler Yapmalıyız?

Koskoca bir kışı hiç hastalanmadan geçirmeyi başarmak oldukça zorlayıcı olabilir. Sen her koşulda önlemini alıp kışa iyi hazırlanmalısın. Soğuk algınlığı ile savaşmak için yapman gereken ilk ve en önemli şey, bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Nasıl mı? Aşağıdaki adımlarla işe başlayabilirsin.

Grip Aşısı

Grip aşısı konusunda aslında bilmeniz gereken şu: Grip mevsiminde grip aşısı olmak için çok geç kaldığınızı düşünmeyin. O dönemde bir kez grip olmanız aynı dönem içerisinde bir daha grip olmayacağınız anlamına gelmez. Grip aşısı sahip olduğunuz virüs türlerine karşı ek koruma sağlar, ayrıca ortalıkta dolaşmakta olan diğer grip virüslerinden de sizi korur. Ek olarak dengeli beslenmeyi ve vücudunuz için gerekli vitaminleri almayı da ihmal etmemelisiniz. Bağışıklık sisteminizi destekleyecek ve grip sezonunda beslenmenize yardımcı olacak multivitamin desteklerini incelemek için tıklayabilirsiniz.

Grip aşısı gerekli mi?

Kış Çayı Karışımı

Bitkiler için doğanın ecza dolabıdır derler ve bu deyiş abartı da sayılmaz. Bitkiler adeta bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel ilaçlar gibidirler. Bitkilerin gücünden faydalanarak oluşturacağın bir karışım ile bağışıklığını kuvvetlendirecek bir kış çayı hazırlayabilirsin. Kış mevsiminde bardağınızdan eksik olmaması gereken bitkilerin arasında sarı papatya, nane, limon, zencefil, ıhlamur ve yeşil çay vardır.

D Vitamini

D vitamini eksikliği, zayıf kemik büyümesi, kardiyovasküler problemler ve zayıf bir bağışıklık sistemi gibi çeşitli semptomlara yol açabilir. Üstelik D vitamini duygu durumunuz üzerinde de etkili olabilir. D Durumu düzenleolayısıyla zinde, mutlu ve sağlıklı bir kış için D vitamini oranınızı yüksek tutmanız gerekir.

2012 yılında Pediatric dergisinde yapılan bir araştırmanın sonuçları, tüm çocukların D vitamini düzeylerinin yeterli olup olmadığının düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerektiğini önermektedir (2).

İyi D vitamini kaynakları olan yiyecekler arasında yumurta sarısı, mantar, somon, konserve ton balığı ve sığır karaciğeri bulunur. D vitamini takviyeleri alarak da bünyeni destekleyebilirsin. D3 (kolekalsiferol) içeren takviyeleri seçin, çünkü kandaki D vitamini seviyenizi yükseltmekte daha iyidirler.

Kış Grip Çorbası

Kış aylarında sebzelerle dolu bir kase çorba, yapması kolay ve bütçe dostu olmasının dışında oldukça sağlıklıdır da. Bütün aile üyelerine ilaç gibi gelecek kış çorbaları bağışıklığı güçlendirmek ve grip ile mücadele etmek için ideal bir yoldur. Çorbalarınıza soğan, patates, havuç atmayı ihmal etmeyin. Klasik mercimek çorbasını zencefil ile zenginleştirin, tavuk suyu çorbayı ise bol limonlu yapmayı deneyin.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz