B vitamini kompleksi, B grubundaki tüm vitaminleri içerir. B vitaminleri suda çözünen vitaminler grubuna girer. Suda çözünmeleri ise vücudunuzun onları depolamadığı anlamına gelir. Birbiriyle ilişkili olan bu vitaminler vücudunuzda birçok rol üstlenir.

Aslında B vitaminleri birçok gıdada bulunur. Dengeli bir beslenme biçimini izleyen çoğu kişinin eksiklik geliştirme riski azdır. Ancak yaş, hamilelik, beslenme seçimi, tıbbi durum, genetik, ilaç ve alkol kullanımı gibi bazı faktörler vücudunuzun daha fazla B vitaminine ihtiyaç duymasına neden olabilir.

B vitamini eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız bir uzmana danışarak B vitamini takviyesi kullanmayı düşünülebilirsiniz. Sekiz B vitamininin tümünü içeren besin takviyeleri, kompleks B vitamini veya B vitamini kompleksi olarak adlandırılır.

Kompleks B Vitamini

Kompleks B Vitamini İçerisinde Hangi B Vitaminleri Yer Alır?

B vitamini kompleksi takviyeleri genellikle aşağıdakileri içerir…

B1 Vitamini (Tiamin): Tiamin, besinleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olarak metabolizmada önemli bir rol oynar. En zengin besin kaynakları arasında ay çekirdeği ve buğday tohumu bulunur (1).

B2 Vitamini (Riboflavin): Riboflavin, gıdayı enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur ve ayrıca bir antioksidan görevi görür. Riboflavin bakımından en yüksek yiyecekler arasında organ etleri, sığır eti ve mantarlar bulunur (2).

B3 Vitamini (Niasin): Niasin, hücresel iletişimde, metabolizmada, DNA üretimi ve onarımında rol oynar. Besin kaynakları arasında tavuk, ton balığı ve mercimek bulunur (3).

B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Diğer B vitaminleri gibi pantotenik asit de vücudunuzun yiyeceklerden enerji elde etmesine yardımcı olur. Ayrıca hormon ve kolesterol üretiminde yer alır. Karaciğer, balık, yoğurt ve avokado iyi kaynaklar arasında yer alır (4).

B6 Vitamini (Piridoksin): Piridoksin, amino asit metabolizmasında, kırmızı kan hücresi üretiminde ve nörotransmiterlerin oluşturulmasında yer alır. Bu vitamin yönünden en yüksek yiyecekler arasında nohut, somon ve patates bulunur (5).

B7 Vitamini (Biyotin): Biyotin, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir ayrıca gen ekspresyonunu düzenler. Yumurta, somon, peynir ve karaciğer en iyi biyotin kaynakları arasındadır (6).

B9 Vitamini (Folat): Hücre büyümesi, amino asit metabolizması, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin oluşumu ve uygun hücre bölünmesi için folat gereklidir. Yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer ve fasulye gibi gıdalarda bulunabilir (7).

B12 Vitamini (Kobalamin): Belki de tüm B vitaminleri arasında en iyi bilinen olan B12, nörolojik fonksiyon, DNA üretimi ve alyuvar gelişimi için hayati önem taşır. B12; et, yumurta, deniz ürünleri ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklarda bulunur (8).

Takviye Önerisi: Nature’s Supreme Vitamin B Complex 60 Kapsül

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz