doğum kontrol hapı tüy döker mi

Genellikle doğum kontrol hapları gebeliğin önlenebilmesi amacıyla kullanılır. Ancak bazı hormon bozukluklarına bağlı gelişen durumlarda doktorlar hastalarına doğum kontol haplarını önerebilmektedir. Birçok kadının karşılaştığı tüylenme durumu da bir çeşit hormon dengesizliğinden kaynaklanır ve doğum kontrol hapları bu sorunun tedavisinde kullanılır.

Bugün sizlerle doğum kontrol hapları tüy döker mi sorusunun yanıtını paylaşmak istiyoruz.

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Kadınların kullandığı bir çeşit doğum kontrol yöntemi olan doğum kontrol hapları oral yolla (ağız yolu ile) alınan ve gebeliğin gelişimini engelleyebilen ilaçlardır.

Doğum kontrol hapı tüylenmeyi engeller mi?

Piyasada birçok farklı doğum kontrol hapı bulunmaktadır. Bu haplar genellikle östrojen ve progestin (progesteron hormonunun sentetik bir formu) hormonların karışımından oluşur. İçerisinde östrojen olan ilaçlar adet döngüsünü düzenler ve ilaç kullanımı sürecinde adet olabilirsiniz ancak içerisinde sadece progestin olan ilaçları kullanırken (bazen hastanın östrojen almaması gerekebilir) adet olmayabilirsiniz (1).

Progesteron hormonu hakkında daha fazla bilgi almak için “Gebelik Sırasında Progesteron Hormonunun Düşüklüğü veya Yüksekliği” yazımızı okuyabilirsiniz.

Şikayetinize ve hastalık geçmişinize göre jinekoloğunuz hangi doğum kontrol hapını kullanmanız gerektiğine karar verecek kişidir. Çünkü her doğum kontrol hapı her kadın için uygun olmayabilir.

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Çalışır?

Bu ilaçlar iki farklı şekilde çalışır. Birinci etki yumurtalamayı önlemesi olarak özetlenebilir. İkincisi ise servikal mukusun (rahim ağzı salgısı) yoğunlaşmasını ve kalınlaşmasını sağlar. Bu durum spermin uterus (rahim) ve yumurtaya ulaşabilmesini engeller.

Sadece progestin hormonu içeren doğum kontrol hapları ise daha farklı çalışır. Bu haplar hem servikal mukusu kalınlaştırır hem de rahmin iç yüzeyini örten, yumurtanın döllendikten sonra tutunup geliştiği endometrium tabakasını inceltir. Bu nedenle yumurta döllendiği takdirde bile rahme tutunamayabilir.

Doğum kontrol hapı tüylenmeyi engeller mi?

Östrojen hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız “Östrojen Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar?” yazımıza bir göz atabilirsiniz.

Kadınlarda Tüylenme

Aşırı tüylenme kadınlarda bazı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bunlar:

  • Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması,
  • Androjen ya da testosteron (erkeklik hormonu) seviyelerinin artması,
  • Kalıtsal ve doğuştan gelen bozukluklar,
  • Polikistik over sendromu,
  • Nedeni belirlenemeyen kıllanma,
  • Yan etkileri arasında kıllanma olan ilaçların kullanımı şeklinde sıralanabilir.

Eğer tüy problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız bir kadın hastalıkları doktoru ile durumu görüşmelisiniz. Doktorunuza varsa hali hazırda kullandığınız ilaçları da söylemelisiniz. Doktorunuz hormon testi yapmak isteyebilir. Adet döngünüz ve medikal geçmişiniz hakkında sizden detaylı bilgi isteyecektir. Verileri sağlıklı bir şekilde doktorunuz ile paylaşmanız nasıl bir tedavi uygulayacağınıza karar verilmesi açısından önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Tüylenmeyi Azaltır mı?

Evet azaltabilir. Bilinen bir yanlış var ise o da doğum kontrol haplarının tüylenmeyi artıracağıdır.

Eğer hormon denegesizliğiniz var ise ya da genetik yatkınlığınız var ise doğum kontrol hapları tüy dökmenize yardımcı olabilir.

Doğum kontrol hapı tüylenmeyi engeller mi?

Doğum kontrol hapları, tüylerin büyüme evresinden dinlenme evresine geçerken uzun süre çok hızlı hareket etmesine sebep olur bu durum da tüylerin dökülmesini sağlayabilir. (2)

Ancak eğer tek şikayetiniz tüylenme ise bu durumu lazer epilasyon yöntemi ile de sonlandırabilirsiniz. Cilt bakımı klinikleri ve bazı hastaneler kadınlara lazer epilasyon hizmeti vermektedir. Ağda seçeneğine oranla daha pahalı olsa da daha uzun ömürlü olmasından dolayı lazer yaptırmak birçok kadının tercihi haline gelmiştir.

Eğer kısa zaman içerisinde hızlı bir şekilde kıl probleminizin önüne geçmek istiyorsanız tüy dökücü krem kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Bazı hassas ciltlerde tüy dökücü kremler irritasyona, kızarıklığa, kaşıntıya neden olabildiği için bu gibi bir durum ile karşılaşırsanız bir cilt doktoruna danışmanız gerekir.