uykusuzluk-sebepleri-nelerdir-nasil-giderilir

Bütün bir gün keyfinizi kaçırabilecek, üretkenliğinizin ortasına balta gibi inebilecek, yaptığınız işe odaklanmanızı zorlaştırabilecek uykusuzluk neden olur sorusunun cevaplarına bakıyoruz daha sonra uykusuzluk nasıl giderilir sorusuna yanıtlar veriyoruz.

Zaman zaman bizim de karşılaştığımız, çoğu kişinin hayatında bir döneminde yaşadığı uykusuzluk problemi aslında hem önemli hem de önemsiz bir konudur. Uykusuzluk, birçok dış faktöre bağlı yaşanabileceği gibi, dış faktörlerden bağımsız, kronik bir döngüye girdiği andan itibaren ciddi sağlık problemleri yaşatabilir. Uykusuzluğun geçmiyor olması ayrıca kişilerde negatif duygusal bir etki de yaratır. Sinirlilik, mutsuzluk ve huzursuzluk hisleri uykusuzluğun daha da büyümesine sebep olabilir. Peki uykusuzluk belirtileri üzerinde dikkatle hareket ederseniz kendi kendinize bu problemin üzerinden gelebilir misiniz?

uykusuzluk-sebepleri-nelerdir-nasil-giderilir

Cevabımız evet. Kronik bir problem oluşmadan uykusuzluğu yenebilirsiniz. Aşağıda sizlerle uykusuzluğun sebeplerini ve nasıl tedavi edebileceğinizi paylaşacağız.

Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir, Uykusuzluk Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

1. Dış Faktörler

Gürültü, ortam ısısı, ışık miktarı gibi dış faktörler uykusuzluk sebepleri arasındadır. En kolay ve hızlı çözüm bulabileceğiniz bu yöntemler için hemen harekete geçmenizi tavsiye ederiz. Yatak odanız ne çok sıcak ne çok soğuk olmalıdır. Üşüyorsanız sizi ortamı ısıtın, sıcak ise soğutun, ısı dengesini ayarladıktan sonra vücudunuz rahatlayacaktır. Gürültü yapan evdeki bir nesne ise nesneyi kapatın, komşunuz ise mutlaka kendisini uyarın. Perdelerinizi yatarken kapatın, dışarıdan gelen ışığı mümkün olduğunca kısın. Eğer uyanmakta zorluk çekiyorsanız perdenizi açık tonlarda gün ışığını geçirecek bir kumaştan seçmeniz uygun olacaktır.

2. Kafein Tüketimi

uykusuzluk-sebepleri-nelerdir-nasil-giderilir

Gün içerisinde yoğun kahve ve çay gibi içecekler ya da yatmaya yakın kahve tüketimine bağlı vücuda alınan kafein, merkezi sinir sisteminizi uyararak uykusuzluk yaratacaktır. Kafein daha canlı hissetmenizi sağlar ve vücudunuzu daha dinç bir hale sokar. Kafein tüketimini kontrollü tutmanız gerekir.

3. Uyku Düzeninin Sağlanamaması

Her gün farklı saatlerde yatıp farklı saatlerde uyanmak ve bir uyku düzeni oluşturamamak uykusuzluğa sebep olabilir. Gün içinde 7-8 saat kadar aynı saatlerde uyumaya çalışmalısınız.

4. Uyku İlacı Kullanımı

uykusuzluk-sebepleri-nelerdir-nasil-giderilir

Uykusuzluğa bağlı kendi kendinize uyku hapı kullanmaya başladıysanız ya da bir an önce uyumak için uyku ilacı kullanıyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçmeniz gerekir. Uyku ilaçları, bir nörolog ya da psikiyatrist tavsiyesi ile alınmadığı sürece oldukça tehlikelidirler. Çünkü bu ilaçlar merkezi sinir sisteminizin işleyişine müdahale ederler, hormon dengenizde değişiklikler yaratabilirler ve en nihayetinde bünyeniz bu ilaçların yokluğunda uykuya dalamama problemi ile karşılaşabilir.

Nörolog ve psikiyatristler, strese bağlı uykusuzluğun tedavisinde bu ilaçlardan faydalanabilmektedirler. Böyle bir ilaç kullanımına başvurmadan önce mutlaka bir doktora danışmanız gerekir.

5. Sağlık Problemleri

Zaman zaman vücudunuzda bulunan başka sağlık problemleri uyusuzluk yaratabilir. Örnek olarak, reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıkları yatar pozisyonda size zorluk çıkaracağı için uykuya dalamamanıza sebep olabilir. Çocuklarda boy uzamasına bağlı kemik ağrıları, yetişkinlerde romatizmal ağrılar şiddetine göre yine uykuya dalma konusunda ya da uykunun bölünmesinde rol oynayabilirler.

Bunun için öncelikle ana sağlık probleminizi çözmeye çalışmalısınız. Daha sopnra uykusuzluk kendi kendine geçecektir.

6. Stres ve Depresyon

uykusuzluk-sebepleri-nelerdir-nasil-giderilir

“Kafaya takma” lafı sinir bozucu olsa dahi konu stresin yarattığı uykusuzluk olduğu zaman gerçekten kafaya takmamanız gerekiyor.

Stres ve uzun süreli stres ile beraber başlayabilecek depresyon kişilerin üzerinde ciddi bir baskı yaratarak düşünce sistemlerinin bozulmasına sebep oluyor. Özellikle gün boyu stres altında kalarak gece yatmadan önce de negatif duygu durumu ile negatif düşünceler ile yatağa girmek uykusuzluğu arttırıyor.

Yaşadığınız stresi ve negatif durumu yatmadan önce mümkün olduğunca düşünmemeye çalışın. Bunun için yatmadan önce hoşunuza giden keyif aldığınız aktiviteleri gerçekleştirerek ruh halinizi yükseltmeye çalışabilirsiniz. Kitap okuyabilirsiniz, neşeli veya dinlendirici müzikler dinleyebilirsiniz, keyifli bir film açabilirsiniz ya da akşam yürüyüşü yapıp eve dönüp ılık süt tüketerek uykuya dalışınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Stresin etkilerini hafifletmek için bazı bitkisel kaynaklardan fayda alabilirsiniz. Rhodiola rosea (altın kök) bunlardan bir tanesidir. “Altın Kök (Rhodiola Rosea) Takviyesinin 7 Bilimsel Faydası” yazımızı okuyarak rhodiola hakkında daha çok bilgiye sahip olabilirsiniz.

Daha Kolay Uyuyabilmek İçin Uygulayabileceğiniz Alternatif Yöntemler:

uykusuzluk-sebepleri-nelerdir-nasil-giderilir

  • Ilık bir duş alabilirsiniz.
  • Yatmadan yarım saat önce meyveli hafif bir yoğurt yiyebilir ya da ılık süt içebilirsiniz.
  • Klasik müzik yiyebilirsiniz.
  • Akşam yemeğinizi kolay sindirilebilecek salatalardan yana tercih edebilirsiniz.
  • Esneme hareketleri ve yoga yapabilirsiniz.
  • Kitap okuyabilirsiniz.
  • Odanızda sakinleştirici etkiye sahip lavanta kokusu bulundurabilirsiniz.

Tüm bu yöntemleri uygulamanıza ve yukarıda bahsettiğimiz problemleri çözmeye çalışmanıza rağmen uykusuzluk probleminiz devam ediyor ya da artarak ilerliyorsa durumu mutlaka bir doktora anlatmanız gerekmektedir.