b1-vitamini-nedir-nasil-kullanilir

B1 vitamini, 1897 yılında keşfedilmiş, 1926’da izole edilmiş ve 1936’da şu an kullanılabilir olan formuna getirilmiştir. Literatürde yer yer tiyamin olarak da geçer. Tiyamin, thio-vitaminden türemiştir ve sülfür içeren anlamına gelir.

B1 (tiyamin) eksikliğinde iştahsızlık, depresyon, yorgunluk, sindirim rahatsızlıkları, kas ve sinir rahatsızlıkları, beriberi hastalığının görülme ihtimali artar.

Vücudun ihtiyacı kadar alınması oldukça önemli olan B1 vitamini, özellikle kalp, sinir sistemi ve normal enerji metabolizmanızın sağlığı için oldukça önemlidir.

B1 Vitamini Nedir?

vitmain-b1

B1 vitamini suda çözünebilir, esansiyeldir; yani, vücudunuz tarafından üretilemez ve besinler yolu ile tüketilmesi gerekir. B1 vitamininin vücuda olması gerekenden fazla alınması herhangi bir olumsuz etki yaratmasa da, ihtiyacın fazlası vücutta depolanamaz ve idrar yolu ile atılır.

B1 Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?

istah-kaybi

B1 vitamini (tiyamin) eksikliğinin ilk belirtileri iştah kaybı, duyarlılık, depresyon, gastrointestinal bozukluklar ve zihinsel yorgunluktur. Alkol ve yüksek kan şekeri seviyesi de B1 vitamininin vücutta azalmasına sebep olabilir. Obezite hastalarında B1 eksikliği oluşabilir.

Tiyaminin vücudunuz için temel faydaları normal kalp ve sinir sistemi fonksiyonlarına katkıda bulunması ile enerji oluşumunuzu desteklemesidir. Karbonhidratların parçalanarak enerji üretiminde kullanılmasında rol alır. Kalp ve merkezi sinir sistemi enerji ihtiyacını karbonhidrat metabolizmasından sağladığı için B1 vitamini eksikliği, kalp ve sinir sisteminizi etkileyebilir. Vücutta tiyamin eksikliği, ciddi derecede hissedildiğinde ise beriberi hastalığı görülme ihtimali artabilir.

B1 Vitamini Hangi Besinlerden Alınabilir?b1-vitamini-nedir-nasil-kullanilir

B1 vitamini, çoğu besinde bulunmasına rağmen miktarları genelde azdır. Başlıca B1 (tiyamin) kaynakları maya, karaciğer ve diğer organ etleri, tam buğday unu ve zenginleştirilmiş tahıllar, kuru baklagiller ve kuruyemişlerdir.

Bu besinlere diyetinizde doğru ve dengeli şekilde yer vermeniz durumunda, yukarıda belirtilen hastalık ve sağlık sorunlarına yakalanma şansınız hayli azalır ve normal sağlığınızı korumuş olursunuz.

Peki, Hangi Durumlarda Dışarıdan B1 (Tiyamin) Takviyesi Alınmalıdır?

B1-vitamini

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, herhangi bir vitamin eksikliğinizin olup olmadığını bir doktora danışarak tahliller ile belirlemeniz en doğru yöntemdir. Gerekli tahlilleri yaptırdıktan sonra vücutta B1 eksikliği tespit edilmesi durumunda, doktorunuzun önerdiği şekilde bu eksikliği giderme yoluna gitmelisiniz.

Tüm bunlara rağmen vücuttaki tiyamin eksikliğinin giderilememesi durumunda ise, B1 vitamini ve diğer ihtiyacınız olan ek gıdaları takviyeler yolu ile ihtiyacınız olduğu miktarda kullanabilirsiniz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz