selulitten-kurtulma-yollari

Bacak ve kalça bölgelerindeki selülitlerden bıktınız mı? “İnceciğim yine de selülitim var” mı diyorsunuz. Üzücü bir gerçek ancak bu portakal kabuğu görünümlü yağlı cilt tabakası tahmin edemeyeceğiniz kadar çok yaygın bir durum ve tamamen ortadan kaldırılması oldukça zor… Ancak yine de selülit nasıl geçer sorusuna alternatif cevaplarımız var.

Selülit Nedir?

İlk olarak selülit nedir sorusunu yanıtlamak istiyoruz. Selülit, vücudun genellikle kalça ve bacak bölgelerinde yoğun olarak bulunan bir yağ problemidir. Yağ dokunun cilt yüzeyine yaklaşması ile oluşur. Kalçada ve bacakta selülit oluşumu, bu bölgelerin yapısal olarak yağlanmaya açık olması ve yağ oranlarının normalde de daha fazla olması ile ilişkilidir.

selulitten-kurtulma-yollari

21 yaş ve üzeri kadınların %85’i selülit problemi ile karşılaşıyor. Erkeklerin kadınlara göre neredeyse hiç yaşamadığı bu problem görsel anlamda sinir bozucu olsa da aslında genel sağlığa negatif bir etkisi yoktur.

Selülit Neden Olur?

Kalçalarda ve bacaklarda portakal kabuğu gibi girintili çıkıntılı bir dokunun oluşumuna sebep olan selülit aşağıdaki faktörlere bağlı olarak oluşabilmektedir:

  • Yaş
  • Östrojen seviyesi
  • Genetik yapı
  • Doku iltihaplanması
  • Kiloya bağlı yağ dokusunun artması
  • Kolajen eksikliği
  • Zayıf kan dolaşımı
  • Zayıf lenfatik drenaj
  • Epidermis tabakasında incelme (cilt yüzeyi)

Tüm bu faktörler bir arada sebebiyet verebileceği gibi, genetik faktör gibi bazıları sonradan değiştirilemez ve tek başına selülit sebebi olabilmektedir. Etrafınızda düzenli spor ve sağlıklı beslenme ile yıllardır haşır neşir olan ancak selülite sahip kadınlar görmüş olabilirsiniz. Ya da spor ve beslenme konusunda özen göstermemesine rağmen selülit derdi olmayan kadınlar da görmüş olabilirsiniz. İşte bunun sebebi tam olarak genetiktir…

selulitten-kurtulma-yollari

Bunun bir benzer örneği de çatlak probleminde yaşanır. Genetik olarak cilt dokuları çok esnek kadınlarda hamilelik geçirmelerine rağmen çatlak problemi yaşanmayabiliyor. Yani genetik bazen bazı kadınlara torpil geçebiliyor. Ancak unutmamalısınız ki 21 yaş üstü kadınların %85’i selülit ile karşılaşıyor dedik. Bu sayı oldukça büyük bir sayıdır. O yüzden asla yalnız hissetmeyin. Derdinizi anlayacak milyonlarca kadın var. (1)

Selülit Nasıl Geçer?

Evde selülit tedavisi uygulamak isteyenler için birkaç yöntem önereceğiz. Ancak dediğimiz gibi %100 verim alamayabilirsiniz. O son birkaç kilo gibi son birkaç selülit de kalabilir. Ancak pes etmeyin. Aslında selülitten kurtulmak için yapacağınız çalışma sizin daha sağlıklı yaşam için ilk adımı atmanıza da yardımcı olacaktır. Bu sebeple kocaman bir artı hanenize yazılmış olur. Çünkü, selülitin oluşma sebepleri beslenme ve egzersiz sistemi ile ortadan kaldırılabilir. Tam da bu yüzden sağlıklı beslenme ve spor eşittir sağlıklı yaşam diyoruz. O zaman evde selülit tedavisi için yapmanız gerekenleri sıralayalım:

selulitten-kurtulma-yollari

  • Bol bol su için. Her gün 2 litre su içmeye çalışın, eğer bünyeniz dha fazlasını istiyor, susadığınızı hissediyorsanız daha çok da içebilirsiniz.
  • Yağ yakımı hızlandıracak yiyeceklerden yana tercih yapın. Az karbonhidratlı ve çok proteinli beslenmek vücudunuzu depolanan yağları yakmaya itecek sebeplerdir. Kırmızı et, balık, kuru yemişler tabaklarınızda bol bol bulunsun.
  • Sizi tok tutacak yiyecekler yiyin. Protein ve lif içeren yiyecekler tokluk hissinizi uzun süreli korur. Bu sayede gereksiz yemek yemekten uzak kalmış olursunuz. Vücudunuz da yine depo edilen yağ tabakalarınızı enerji olarak kullanmayı tercih eder.
  • Egzersiz yapın. Özellikle alt bacak, karın ve kalça bölgesini çalıştıracak, squat, mountain climber, exercise ball pull-in, jump squats, step-ups, glute/leg kick-backs, side to sides gibi egzersizler yapın. Bu egzersizleri mümkünse ağırlıklar ile yapmanız kaslarınızdaki basıncı arttıracağından enerji üretimini de daha çok tetikleyerek yağ yakımınıza destek olacaktır.
  • Kardiyo çalışın. Kardiyo egzersizleri kan dolaşımınızın hızlanmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla hem kalp sağlığınızı korur hem de bacak ve kalça bölgelerinizde kanın daha iyi sirküle edilmesini sağlar. Koşu, tempolu yürüyüş, bisiklet ve dans iyi birer kardiyo seçeneğidir. Bu arada hatırlatmakta fayda var hangi tür egzersiz yapıyor olursanız olun egzersize başlamadan 3-5 dakika kadar ısınma hareketleri ve egzersiz bitiminde 15 dakika esneme hareketleri ile soğuma yapın. Bu ısınma ve soğuma hareketleri olası sakatlanmaların önüne geçer ayrıca egzersiz sonra yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur ve bir sonraki antrenmanınıza vücudunuzun daha kolay hazırlanmasını sağlar.
  • Özellikle spor öncesi yağ yakımınızı arttıracak takviyeler kullanabilirsiniz. Kafein ve c vitamini gibi takviyeler spordan yarım saat önce tüketildiğinde vücut tarafından emilmiş olur. Her ikisi de spor esnasında termik etki yaratarak daha fazla yağ yakabilmenize imkân sağlar. Kafein ayrıca size odaklanma kuvveti de verir. Ek olarak sporcu gıdalarından l-karnitin ve cla gibi ürünler yağ yakımınızı destekleyebilmektedir.

selulitten-kurtulma-yollari

  • Masaj yaptırın ya da kendiniz yapın. Selülitten kurtulma yollarının sonuncusuna selülit masajı diyebiliriz. Masaj kan dolaşımını hızlandırmayı hedefler. Yağ dokularınızın yoğun olduğu bölgelere masaj uygulamak geçici çözümlerden biridir ve diğer yöntemlerin sürekli uygulanması ile kıyaslandığında etkisi daha zayıftır ancak destekleyici olabilir. Masaj sırasında, selülit giderici özelliği olan selülit kremi gibi ürünler kullanabilirsiniz.

Piyasada bulunan selülit giderici krem, selülit giderici ilaç adı altında satılan ürünlere ise güvenmemenizi ve selüliti yok ediyoruz diyen klinikleri çok fazla ciddiye almamanızı öneririz. Çünkü ne yazık ki %100 bir sonuç elde edemezsiniz ve cildinize de bu yöntemler ile zarar verebilirsiniz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz