B vitamini deyip geçmemek gerekiyor. Zira hücre sağlığınız, beyin fonksiyonlarınız ve enerjiniz açısından en önemli mikro besinlerden biri B vitaminidir. Birçok farklı çeşide sahip olan b vitamini eksikliğinde birçok farklı rahatsızlık gelişebilir, hatta zaman zaman doktorlar reçetenize b vitamini ekleyebilir.
Tam da bu sebeple bugün sizlerle; b vitamini eksikliği belirtileri ve tedavisini sağlayabilme adına b vitamini nelerde bulunur konularına değineceğiz. Ama öncelikle b vitaminini kısaca tanıyalım.
B Vitamini Nedir?
B vitamini geniş bir vitamin ailesidir. B vitaminleri; sinir sisteminizin düzgün bir şekilde çalışmasında, kırmızı kan hücrelerinizin oluşturulmasında, kalorilerin enerjiye dönüştürülmesinde, enfeksiyonların engellenmesinde, hamile kadınlarda bebeğin beyin gelişiminin normal bir şekilde ilerlemesinde, görme yetinizin gelişmesinde, sindirim sisteminin düzgün çalışmasında; kısacası genel sağlınızın düzgün bir şekilde devam etmesinde görev alır.
Nature’s Supreme Vitamin B Complex 60 Kapsül ürünü vücut için elzem B vitamini çeşitlerini içeren bir gıda takviyesidir. B vitamini eksikliğini doğal beslenmenin yanında desteklemeye yardımcı olabilir. Ayrıca B vitamininden yetersiz besleniliyorsa da kullanılabilir.
B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Vücudunuzda geniş bir rolü olan b vitaminleri, çok farklı şekillerde eksikliklerini belli ederler. Bunun nedeni vücudunuzun farklı alanlarında görev almalarıdır. Örneğin B12 vitamini eksikliği yorgunluk ve kafa karışıklığı ile direkt eşleştirilebilirken B6 vitamini eksikliğinde deride döküntüler görülebilmektedir.
Aşağıda sizinle B grubu vitaminlerinin nelere direkt yaradığını eksikliğinde neler olabileceğiniz ve hangi besinlerde bulunduklarını paylaşacağız.
B12 Vitamini
Cobalamin adıyla da bilinen B12 vitamini sinir sisteminin düzenlenmesinde, kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasında görev alır.
B12 vitamini eksikliği, anemi gibi önemli hastalıkların oluşumunu tetikleyebilir. İlerleyen yaşlarda hafıza problemleri yaratabilir ve kafa karışıklığı, dikkat bozukluğu yaşatabilir. Semptomları arasında kırgınlık, aşırı yorgunluk, el ve ayaklarda karıncalanma, sinirlilik ya da depresyon bulunmaktadır.
Bu vitamin en çok süt ve et ürünlerinde bulunmaktadır. B12 vitamini eksikliğinizi yumurta, peynir, süt, balık, ciğer ve diğer kırmızı et kaynakları ile giderebilirsiniz. Bu sebeple sıkı vejetaryen ya da vegan olan kişilerde B12 vitamini eksikliği daha çok görülmektedir.
B6 Vitamini
B6 vitamini (piridoksin) yediklerinizin enerjiye dönüştürülmesinde görev alır. Ayrıca vücudunuzun enfeksiyonlar ile mücadele etmesine yardımcı olur, kırmızı kan hücrelerinizi korur. Hamile ve emziren kadınlarda bebeğin beyin gelişimine katkısı olduğu gözlemlenmiştir.
B6 vitamini eksikliği anemi, ciltte bozulmalar, dudak kenarında çatlamalar ile kendini belirtir. Bunun yanında enfeksiyon yatkınlığı, çeşitli dermatolojik sorunlar, mide bulantısı da birer b6 vitamini eksikliği semptomudur.
B6 vitamini bezelye, ton balığı, somon, tam tahıllar, ciğer, tavuk göğsü, karpuz, patates ve ıspanakta bolca bulunmaktadır.
B1 Vitamini ve B2 Vitamini
B1 vitamini (tiamin) ve B2 vitamini (riboflavin), enerji oluşum metabolizmasına ve kalori yakımına yardımcı olur. B1 vitamini nörolojik yararlara sahipken, B2 vitamini görme yetinizin korunmasına ve gelişmesine yardımcı olur.
B1 vitamini eksikliği zihin bulanıklığına, B2 vitamini eksikliği ağız çevresinde çatlaklara neden olabilmektedir. Alkol tüketimi bu vitaminlerden yararlanımı azaltabilir.
B1 ve B2 vitaminleri tam tahıllarda, yumurtada, sütte ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur.
B3 Vitamini
B3 vitamini diğer adıyla niasin, yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir sindirim sitemi ve beslenme için gereklidir.
B3 vitamini eksikliği sindirim problemlerine sebep olabilir, abdominal kramplar ve mide bulantısı olarak kendini gösterebilir.
B9 Vitamini
B9 vitamini çeşidini folat ya da folik asit olarak da duymuş olabilirsiniz. Folik asit folatın sentetik formudur, folat yiyeceklerde doğal olarak bulunmaktadır. B9 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yoğunluğu için gereklidir. Ayrıca hamile kadınlarda doğumda oluşabilecek kusurların engellenmesine yardımcı olabilir.
B9 vitamini eksikliği ya da folat eksikliği ishal ya da anemi oluşumuna sebep olabilir. Hamile kadınların mutlaka doktor gözetiminde B9 ihtiyacını karşılaması gerekir.
B9 vitamini için kırmızı et, balık, narenciyeler, bakliyat, yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, böbrek ve tam tahıllar iyi birer kaynaktır.
Tüm b grubu vitaminleri doğal beslenme yolu yetersiz kaldığında supplement olarak da alınabilmektedir.