Esneyen Kadın

B12 vitamini eksikliğinde yaş önemli bir faktördür. Çünkü yaşlandıkça, B12 vitaminini absorbe etme yeteneğimiz azalır. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerini ve DNA’yı oluşturmaya yardımcı olmaktan sorumludur. İnsan vücudu B12 vitaminini kendi üretemediğinden bu vitamini, hayvansal gıdalardan veya B12 supplementi olarak almamız gereklidir. Fakat bazı insanlar, bu vitamini hiç ciddiye almamaktadır. Bunun sonucunda da , B12 vitamini eksikliği yaşamaktalar.

İstatistiklere göre, Kuzey Amerikalıların yaklaşık % 40’ı B12 vitamini eksikliğinden muzdarip. Ayrıca, kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyaljisi olanlarda da B12 vitamini eksikliği söz konusudur. Eğer B12 vitamin eksikliğinden muzdaripseniz, bazı belirtilerle karşılaşacaksınız.

İşte o 6 B12 vitamin eksikliği belirtisi!

1. Uyanık Kalamamak

esneme

B12 vitamini eksikliğinin en büyük işaretlerinden biri yorgunluktur. Bu normal bir yorgunluk değil. Sürekli en az sekiz saat uyuduğunuz halde hala kendinizi yorgun hissediyorsanız, B12 vitamini eksikliğinden muzdarip olabilirsiniz. İnsan vücudu kırmızı kan hücrelerini üretmek için bu vitamine ihtiyaç duyar. Daha fazla kırmızı kan hücresi üretilmesi, vücuda daha fazla oksijen taşınması anlamına gelmektedir. Hatırlanması gereken tek şey, yorgunluğun sadece belirtilerden biri olması, yani kendinizi her yorgun hissettiğinizde B12 vitamini eksikliği yaşadığınızı sanmayın.

2. Kaslarınızın Güçsüzleşmesi

Kaslarınız güçlü kalmak için oksijene ihtiyaç duyarlar. Kırmızı kan hücreleri ise, kaslara oksijen dağıtabilmek için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Bu nedenle eğer, B12 vitamini eksikliğinden muzdaripseniz, kaslarınız kendisini güçsüz hissedecektir.

3. Hafıza Kaybı

Bu belirti genellikle, Alzheimer ve Demans ile karıştırılır. Fakat, hafıza kaybı konusunda B12 vitamini de gayet suçlanabilir. Daha önce de belirttiğim gibi, B12 vitamini kırmızı kan hücrelerini üretilmesine yardım ediyor. Eğer, vücudunuzda yeterli miktarda kırmızı kan hücresi yoksa, beyniniz fazla oksijen alamayacaktır. Beyniniz yeterince oksijen almazsa, alışık olduğunuz o düzgün çalışma işlemini gerçekleştiremeyecektir ve bu durum da bulanık bir hafızaya sahip olmanıza yol açabilecektir.

4. Solgun Cilt

Cilt renginizin sarımtırak olduğunu fark etmeniz, B12 vitamini eksikliği yaşadığınızı düşünmenize yetecek bir sebeptir. Kırmızı kan hücrelerinin azlığı bilirubin salınmasına neden olur. Bu da cildinize sarımtırak bir renk verir. Ayrıca, Sarılık hastalığı geçiriyor da olabilirsiniz, bu gibi bir durumla karşılaşırsanız derhal bir doktora danışın.

5. Kırmızı Ve Pürüzsüz Dil

dil muayene

Dilinizde bulunan küçük yumrulara papilla denir. B12 eksikliğinden muzdarip olan insanlar, dilindeki papillalarını kaybeder. Araştırmalar ayrıca bu durumdan muzdarip olan insanların dilinin arkasındaki acıdan şikayet ettiğini de göstermektedir. Dildeki papillaların çoğu tat tomurcuklarını ihtiva eder. Eğer bunların çoğunu kaybederseniz, yemeğin tadı eskisi kadar güzel gelmeyecektir.

6. Göz Sorunları

göz kaşımak

Ciddi durumlarda, B12 vitamini eksikliği optik sinirlere zarar verebilir. Ayrıca, direkt olarak retina içindeki kan damarlarını da tıkayabilir. Bu durum da, çift görme, bulanık görme ve hatta görme kaybına neden olabilir. Eğer görüşünüzde bir düşüş başladığını fark ederseniz, kendi kendinize teşhis koymak yerine bir doktora görünmeniz daha faydalı olacaktır.

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Vücudumuz gıdaları parçalamak ve besinlerin emilimini sağlamak için iyi bakteriler içerir. Fakat bağırsak bakterisinde bir dengesizlik olması, temel besinlerin uygun olmayan şekilde emilmesine yol açabilir. Bu durum B12 vitaminini de kapsayabilir. Bir başka neden de kemoterapidir. Kemoterapi sırasında verilen ilaç bağırsağın iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olabilir.

B12 Vitamini Eksikliğinden Kurtulma Yolları Nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinden kurtulmanın ilk adımı, diyetinizi değiştirmektir. Diyetinize balık, tavuk ve kuzu gibi B12 vitamini kaynakları ekleyin. Ayrıca sığır karaciğeri ve tavuk karaciğeri de ekleyebilirsiniz.

B12 Takviyeleri

B12 takviyeleri

Diyetinize yeni gıda kaynakları ekleme seçeneğini düşünmüyorsanız, eksiklikten kurtulmak için B12 vitamini takviyeleri almak da bir diğer seçenektir. Bu takviyeleri, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bu takviyeler aynı zamanda, et yemeyenler için de iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaliteli Probiyotikler

kefir

B12 vitaminini almak için bir başka harika yol, kaliteli probiyotik içeren besinler tüketmektir. Bunlar vücudunuzun B12 vitaminini, daha etkili bir şekilde emmesine yardımcı olacaktır. Kefir, bitter çikolata ve kombu çayı, kaliteli probiyotik kaynaklarından bazılarıdır.

İltihaplanmaya Sebebiyet Verecek Gıdaları Tüketmeyi Bırakın

hamburger kola patates

Bağırsak sağlığınız için, iltihaplanmaya sebebiyet verecek gıdaların tüketim sayısını azaltın. Bu gıdalar arasında; paketlenmiş gıdalar, fast food, kızarmış gıdalar, düşük kaliteli etler ve gıda katkı maddeleri yer almaktadır.

Sıkı bir diyet uyguluyor ve gerekli B12 takviyelerini alıyorsanız, muhtemelen B12 vitamini eksikliğinden muzdarip değilsinizdir. Ayrıca, artık B12 vitamini eksikliğiyle ilgili en önemli belirtileri de biliyorsunuz. Bu bilgilere sahip olmanıza rağmen durumunuz hakkında hala daha endişe duyuyorsanız, işinizi kolaylaştırmak ve endişenizi gidermek adına doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz