Tarçın, kokusu ve tadıyla adeta bize eski günleri anımsatan pozitif bir tattır. Tarçın yağı da baharatı gibi kokusuyla büyüler. İçine girdiği her türlü lezzete imzasını atan ve kokusu ile rahatlaran tarçının, aynı zamanda sağlığa ve güzelliğimize de birçok yararı olduğu biliniyor.

Reklam

 

Yiyeceklerimizde en çok toz tarçın kullanıyor olsak da çubuk tarçın ve kabuk tarçın da bu eşsiz bahararın tadını almaya yeterlidir. İş tarçın yağına geldiğinde ise koku ve tattan çok daha fazla etkiden bahsedebiliriz.

Tarçın, enfeksiyon kontrolü, kan şekeri yönetimi ve diğer durumlar üzerindeki etkisi sebebiyle araştırılmaya devam ediliyor. Ayrıca tarçın yağının, antibakteriyel, antifungal, antidiyabetik ve antioksidan özelliklere sahip olduğu da biliniyor. 

Tarçın Yağı Çeşitleri

Tarçın yağı, Cinnamomum verum ağacı ve Cinnamomum cassia ağacı da dahil olmak üzere çeşitli ağaç türlerinin kabuğundan veya yapraklarından elde edilir.

 

Piyasada bulunan tarçın yağının çoğu Cinnamomum cassia ağacından elde edilir ve cassia tarçın olarak adlandırılır. Cinnamomum kelimesinden gelen tarçın ise Ceylon tarçın (seylan tarçın) olarak adlandırılır. Bu çeşidi diğerlerine göre biraz daha pahalıdır.

 

Her iki çeşidi de sinnamaldehit ve öjenol gibi bileşiklerden oluşur. Tarçın sağlığa yararlı yapan ise bu unsurlardır.

 

Tarçın Yağı Faydaları Nelerdir?

Duygudurum Arttırıcı

Tarçın yağı aromaterapi tedavileri için her zaman popüler bir tercih olmuştur.

Aromaterapide, uçucu yağlar havaya yayılır, böylece cildin nefes almasını sağlar veya cilt tarafından emilebilir. Bu aromaterapiler, depresyon, anksiyete ve uykusuzluk gibi problemler için kullanılır.

Tarçın yağının aromaterapide kullanımı kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir, ancak birçok insan tarçın kokusundan zevk alır ve rahatlatıcı bulur.

 

Tarçın Kalbe İyi Gelir mi?

Tarçının, dünyanın en yaygın erken ölüm nedeni olan kalp hastalığı riskini azaltmasıyla bağlantısı olduğu düşünülür. Tip 2 diyabetli kişilerde, günde 1 gram veya yaklaşık yarım çay kaşığı tarçının kan değerleri üzerinde yararlı etkilere sahip olduğu, kötü LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini azaltırken “iyi” HDL kolesterol sabit kaldığı gözlemlenmiştir.

Daha yakın zamanlarda yapılan bir çalışmada, günde sadece 120 mg tarçın tüketiminin bu etkilere sahip olabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, tarçının “iyi” HDL kolesterol düzeylerini de arttırdığı gözlemlenmiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ise, tarçının kan basıncını düşürdüğü görülür. Tüm bu faktörler birleştiğinde tarçın kalp hastalığı riskinizi büyük ölçüde azaltabilir.

 

Antibakteriyel Özellikler

Araştırmalar tarçın yağının tedavisi zor bakteriyel organizmalarla savaştığını göstermiştir. Bir kaynakta tarçın yağındaki bileşiklerin, bitkileri, insanları ve diğer hayvanları etkileyen potansiyel olarak hayatı tehdit eden, ilaca dirençli bir bakteri olan pseudomonas aeruginosa’ya karşı antimikrobiyal bir etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca tarçın yağı ağız sağlığını destekler, oral enfeksiyonlara neden olan candida ssp biyofilmine karşı etkili olduğu bulunmuştur.

Tarçın yağının bir diğer özelliği ise dezenfekte etkisi yaratmasıdır. Tarçın kabuğu yağının antibakteriyel özellikleri, ürünleri korumak ve raf ömrünü uzatmak için kullanılabilecek güvenli, etkili ve kimyasal olmayan bir alternatif haline getirir. Tarçın yağının kozmetikte, tuvalet malzemelerinde ve hastane ortamındaki dezenfektanlarda etkili bir şekilde koruyucu olarak kullanılabileceği bilinir.

Saç Dolgunluğu ve Büyüme

Tarçın ile saç büyümesini ilişkilendiren hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Fareler üzerinde, saçlarda kalınlaşma ve büyüme gösteren çalışmalar yapılmıştır.

 

Geleneksel uygulamalar, tarçın, zeytinyağı ve baldan yapılmış bir maskenin saçın büyümesinde ve kalınlaşmasında etkili olabileceğini göstermektedir.

 

Gıda Aroması ve Kozmetik Ürünleri

Tarçın yağı, uçucudur ve gıda sınıfında bulunan bir yağdır. Ayrıca şekersiz sakız, çay ve ticari olarak hazırlanan fırın ürünlerinde bol miktarda kullanılır.

 

Tarçın yağı, diş macunu, gargara suları, sabun ve vücut losyonu gibi banyo malzemelerinde de bir bileşen olarak kullanılır. Ayrıca oda spreylerini, mumları ve çam kozalakları ve çelenkler gibi mevsimlik eşyaların güzel kokması için kullanılır.

Tarçın Yağı Nasıl Kullanılır? 

Tarçın yağı cilde temas edecekse konsantrasyonunun düşük tutulması gerekir. Örneğin, yüzde 0,01 veya daha az konsantrasyona sahip bir yağ, 30 ile 40 mililitrelik sıvı için 1 damla tarçın yağına eşdeğerdir.

 

Oda Kokusu Olarak Kullanabilirsiniz

Evinizin güzel kokması için kumaşlara veya kuru çiçeklere bir damla tarçın yağı damlatmayı deneyebilirsiniz. Suya damlattığınız tarçın yağını odanıza güzel bir koku bırakması için kullanabilirsiniz.

Vücüt Yağlarınıza ve Nemlendiricilerinize Ekleyebilirsiniz

Tarçın yağı başka bir yağ ile karıştırılabilir ve masaj için kullanılabilir. Bir damla tarçın yağını bir miktar badem yağı ile karıştırabilir ve bu karışımı masaj için veya cildi nemlendirmek için kullabilirsiniz.

 

Tarçın Yağının Yan Etkileri

karaciger-rahatsizligi

Tarçın Yağı ve Karaciğer

Cinnamomum cassia ağacından elde edilen tarçın, karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilecek ve çok fazla kullanılırsa karaciğer koşullarında kötüleşmeye sebep olabilen bir kimyasal olan kumarin içerir.

Cassia tarçın yağı kullanırken özellikle talimatlara uyduğunuzdan emin olmalısınız. Karaciğer hastalığınız varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Tarçın Yağı ve Diyabet İlaçları

Kan şekerini kontrol etmek için kullandığınız diğer ilaçları etkileyebileceğinden, diyabetiniz varsa tarçın yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Reklam

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz