Farklı meyveleri denemeyi seviyorsanız şekli aynı iğdeye benzeyen tatlı hünnap size önerebileceğimiz farklı bir lezzettir. Hünnap ağacı dünyada birçok bölgede kendi kendine yetişebilirken ülkemizde de oldukça yaygındır. Hünnap meyvesi içerisindeki antioksidanlar ile bilim dünyasının ilgisini çekmiştir.
Biz de bugün sizlerle hünnap meyvesi ve hünnapın faydaları hakkında bilgiler paylaşmak istedik.
Hünnap (Jujube) Nedir?
Aktarlarda ve kuruyemişçilerde karşılaşmış olabileceğiniz hünnap aslında tazesi de tüm dünyada tüketilen bir meyvedir. Görüntüsü iğdeye çok benzer. Taze ve genç hünnap meyvesinin dışı ince ve pürüzsüz kırmızı yeşil deriye sahiptir; içi elma gibi sert ve sarımsıdır. Bu meyve olgunlaştıkça ve dalında bekledikçe rengi koyulur. Serin bir yerde dalından koparıp beklettiğiniz hünnap meyvesi buruşmaya başlar ancak bu hali de tüketilebilir.
Hünnap aslında yüzyıllar hatta binyıllardır yeryüzünde varolan ve tüketilen meyvelerden bir tanesidir. Kırmızı hurma ya da Çin hurması olarak da geçer ve yabancılar bu meyveye jujube der. Bitkinin Latince adı Ziziphus jujuba’dır. Hünnap yetiştiriciliği aslında kolaylıkla yapılabilen bir iştir çünkü bu meyvenin fidanı çok seçici değildir. Güney Asya’da ve Çin’de oldukça fazla tüketilir. Hünnap ağacı ısıya karşı oldukça dirençlidir. -5 dereceye dek dayanabilir ayrıca sıcağa da direnci yüksektir bu sebeple çöllerde de yetişir (1).
Hünnap çayı da yapılan genellikle kuruyemiş olarak tüketilen tatlı lezzetli bir meyvedir. “Hünnap çayı nasıl yapılır?” diye soruyorsanız çok basit olduğunu söylemeliyiz. 4 su bardağı süt içerisine 30-60 g (ağız tadınıza göre miktarı belirleyebilirsiniz) hünnap meyvesi koyup 15-20 dakika ocakta kaynatmanız yeterlidir. Kore ve Çin’de hünnabın tatlı çayları ve şurupları yapılmakta ve yaygın olarak tüketilmektedir.
Aktarlardan aldığınız kuru ya da taze hünnaptan reçel de yapabilirsiniz. Kuru hünnap yaparken kullanacağınız su miktarını biraz artırabilirsiniz. Hünnap reçeli yapımı için:
- 20 adet iri hünnap (taze),
- 1 su bardağı toz şeker,
- ½ limonun suyu,
- 1,5 su bardağı su kullanmanız yeterlidir.
Reçeli yapmak için önce hünnapları yıkayıp kabuklarını soyun ve meyveleri dilediğiniz gibi 4’e kesin. Bir tencere içerisine meyvelerinizi koyup üzerine şekeri ekleyip 5 saat bekletin. Süre dolunca tencereyi ocağa alıp altını yakın ve şeker eriyince yavaş yavaş üzerine suyu ekleyin. Hünnap kaynarken limon suyunu da ilave edin. 5 dakika daha bu şekilde tahta kaşık ile karıştırıp ocağın altını kapayabilirsiniz. Reçel soğuduktan sonra cam kovanozlara doldurabilirsiniz.
Evde reçel yapmak isteyenler için nefis bir tarifimiz var! “En Güzel Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak evde kendi çilek reçelinizi de kendiniz yapabilirsiniz!
Hünnap Meyvesinin Besin Değerleri Nelerdir?
100 g hünnap içerisinde 1,2 g protein, 20,23 g karbonhidrat ve 0,2 g yağ vardır. 100 g meyve yaklaşık 79 kaloridir. 100 gramında:
- 13 mg C vitamini,
- 0,5 mg B3 vitamini (Niasin),
- 100 mg fosfor,
- 531 mg potasyum,
- 79 mg kalsiyum,
- 19,7 gr su bulunmaktadır.
Hünnap Ne İşe Yarar?
Hünnap geleneksel tıpta da kullanılan bir meyvedir ve içerisindeki antioksidanlar ile bilim insanlarının dikkatini çekmektedir. Hünnabın faydaları üzerinde, araştırmalar yapılmaya devam edilmektedir. Aşağıda bu meyvenin potansiyel faydalarını sizler için sıralıyoruz:
- İran’da yapılmış bir araştırma hünnap ekstresindeki bileşenlerin kanserli hücreleri inhibe edebileceğini düşündürmektedir (2).
- Jujube meyvesi geleneksel olarak çay, çorba püre ve macun gibi formları ile sindirim sistemini iyileştirmek için kullanılmıştır. Bir çalışmada günlük 40 g hünnap tüketiminin sindirim ve bağırsak sağlığını olumlu etkileyebileceğini göstermiştir (3).
- Çin’de yapılan bir araştırmada jujube içerisinde bulunan saponin bileşeninin uykuya yardımcı olan sedatif etkisi gözlemlenmiştir. Yatmadan önce 1 bardak hünnap çayı uykuya olumlu etki eder (4).
- Bir grup kişi hünnap ekstresi kullanırken bir grup kişiye ise placebo verilmiştir. Kronik kabızlık konusunda da hünnabın yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir (5).
- Hünnabın rahatlatıcı etkilerinin olduğu ve ruh halini yükseltebileceği düşünülmektedir. Ancak bu konuda insanlar üzerinde yapılmış deneyler henüz bulunmamaktadır.