cilek-receli-tarifi

En güzel çilek reçeli tarifi sizinki olsun istiyorsanız yazımız sizin için demektir! Rengi, kokusu ve tadı ile ülkemizde ve tüm dünyada en çok bilinen, en çok sevilen reçellerden biri olan çilek reçeli yaz kış demeden tüketiliyor. Bu güzel lezzetten mahrum kalmak istemiyorsanız kışın da evde çilek reçeli yapabilirsiniz. Seralarda yetişen mini mini tatlı çilekler ile kış sofralarınıza yazdan kalma bir tat ekleyerek kahvaltılarınızı lezzetlendirmek ister misiniz?

Leziz Bir Çilek Reçeli Tarifi

cilek-receli-tarifi

Eğer zengin kahvaltıları seviyorsanız reçeller vazgeçemediğiniz seçeneklerdir. Omletler, peynirler, zeytinler bitirildikten sonra kahvaltıda sıra tatlılara gelir. Kızarmış ekmeğin üzerinde eriyen sıcacık tereyağına bir de çilek reçeli eklemek kahvaltıya imza atmak demektir. Bu yüzden sizi kış sofralarını tatlandıracak lezzetli çilek reçeli tarifimizi denemeye davet ediyoruz.

Üstelik “evde çilek reçeli nasıl yapılır bilmiyorum” demenize hiç gerek yok. Her reçel gibi birkaç malzeme ile sınırlı olan çilek reçeli yapımı oldukça basittir. Belki ilk denemenizde kıvamını tutturamayabilirsiniz, hiç mi hiç moralinizi bozmayın, sizinle en önemli püf noktaları da paylaşacağız. Bir iki denemeden sonra enfes çilek reçelleri yapacağınıza eminiz. Not almak için hazırsanız malzemeleri sıralayacağız.

Malzemeler:

  • 1 kg çilek
  • 4 su bardağı toz şeker (800 gr)
  • 2 yemek kaşığı limon suyu ya da 1 çay kaşığı limon tuzu

Çilek Reçeli Yapılışı:

cilek-receli-tarifi

  • İlk yapmanız gereken şey çilekleri su ile üstündeki toz ve topraktan kurtuluncaya dek iyice yıkamanız olacaktır. Yıkadıktan sonra çileklerin sap ve yapraklarını da temizleyerek tekrar sudan geçirin.
  • Temizlediğiniz çileklerinizi bir tencereye alıp üzerine 4 su bardağı toz şekeri gezdirerek dökün. Tencerenin kapağını kapatıp 8 ila 10 saat çileklerinizi dinlenmeye bırakın. Akşamdan reçelin yapımına başlarsanız, tencerenizi gece kapalı bir şekilde bırakabilirsiniz.
  • Bu 8-10 saatin sonunda çilekleriniz suyunu iyice salacak ve şeker ile tatlanacak. Şimdi pişirme işlemine başlamak için tencerenizi orta-yüksek ateşte ocağa alabilirsiniz.
  • Çilekleriniz kaynamaya başlayınca tencerenin altını kısın ve ara ara çileklerinizi alttan üste gelecek şekilde karıştırın.
  • Çilekleriniz kısık ateşte 30 dakika daha pişmeye devam ederken üzerinde biriken köpüğü alın. Bu sayede reçeliniz olduktan sonra şekerlenmesini engelleyebilirsiniz.
  • 30 dakika bittiğinde limon suyunu ilave edin ve 2 ya da 3 dakika daha karıştırarak tencerenin altını kapatın.
  • Şimdi son aşamaya geldik. Artık önceden yıkayıp güzelce temizlediğiniz kavanozlara çilek reçelinizi doldurabilirsiniz. Sıcak reçelin kavanozlar içerisinde tamamen soğumasını bekleyip soğuduktan sonra kavanozlarınızın kapaklarını kapatarak reçelinizi buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Çilek Reçeli Yapımında Püf Noktalar

  • Reçeliniz kaynamaya başladıktan hemen sonra üzerine bir çay kaşığı tereyağı eklerseniz reçeliniz pişerken çok az köpürür. Pişerken reçelinizin üzerinde biriken köpüğü almayı ihmal etmemelisiniz. Böylece reçeliniz şekerlenmez.
  • Reçelinizi su eklemeden yapabilmek ve daha kıvamlı ve aromalı olmasını sağlayabilmek için reçeli bir gece önceden ya da 8-10 saat şeker ile dinlenmeye bırakırsınız.

cilek-receli-tarifi

Dilerseniz bu tarifimize daha farklı bir aroma katmak için reçelinize karanfil de katabilirsiniz. Karanfili çilekler kaynamaya başladıktan hemen sonra 3-4 adet atmanız yeterli olacaktır. Siz reçeli karıştırmaya devam ettikçe ve reçelinizi dinlenmeye bıraktığınızda karanfil özünü, reçelinize iyice bırakacaktır. Arzuya göre birkaç adet daha karanfil kullanabilirsiniz ancak karanfilin de baskın bir tadı olduğunu unutmamalısınız.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz