Demir Eksikliği Ve Demir Eksikliği Anemisi
Demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir minerali olmadığında ortaya çıkar. Demir eksikliği kırmızı kan hücreleri seviyesinin anormal derecede düşmesine neden olur. Bunun nedeni, kırmızı kan hücrelerindeki bir protein olan ve vücutta oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobin için demirin gerekli olmasıdır. Vücudunuz yeterli miktarda hemoglobine sahip değilse, dokularınız ve kaslarınız yeterli derecede oksijen almaz ve etkili bir şekilde çalışamaz. Bu da kansızlık ya da diğer bir adıyla anemi denen duruma yol açar. Birçok farklı anemi türleri olmasına rağmen, demir eksikliği anemisi dünya çapında en sık görülenidir. Yaygın belirtiler ve semptomlar arasında yorgunluk, soluk cilt, farkedilebilir kalp atışı, baş ağrısı ve baş dönmesi, nefes darlığı, kuru ve hasarlı saç, boğaz veya dil şişmesi, huzursuz bacaklar ve kırılgan tırnaklar bulunur.
Demir eksikliğinin yaygın nedenleri arasında yetersiz beslenme veya kısıtlayıcı diyetler, inflamatuar bağırsak hastalığı, gebelik sırasında artan gereksinimler ve ağır dönemlerde kan kaybı veya iç kanama nedeniyle yetersiz demir alımı yer alır. Demir eksikliği belirtileri ve nedeni ne olursa olsun, demir eksikliği yaşam kalitenizi etkileyebilecek hoş olmayan semptomlarla sonuçlanabilir. Bunlar, sağlık durumlarında kötüleşme, konsantrasyon ve iş verimliliği kaybını içerir.
Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Demir eksikliğinin belirtileri ve semptomları, aneminin şiddetine, ne kadar hızlı geliştiğine, yaşınıza ve şu andaki sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda ise, kişiler hiçbir semptom yaşamazlar. Demir eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, demir eksikliği tedavisi doğrultusunda öncelikle yapmanız gereken ve size iyi gelecek bazı şeyler vardır:
1.Demir Eksikliğiniz Olduğunuzu Düşünüyorsanız Doktorunuzla Konuşun
Demir düşüklüğü belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuzdan randevu almalısınız. Basit bir kan testi, demir eksikliği olup olmadığını kesin bir şekilde doğrulayacaktır. Doktorunuz demir eksikliğiniz olduğunu doğrularsa, demir alımınızı beslenme ile ya da demir takviyeleri aracılığıyla artırarak oldukça kolay bir şekilde tedavi edebilirsiniz. Bu tedavinin temel amacı hemoglobin düzeylerini normale döndürmek ve demir depolarını yenilemektir.
2.Demir Açısından Zengin Besinler Yiyin
Doktorunuz demir eksikliğinizin yetersiz beslenme düzeninizden kaynaklandığını düşünürse, demir bakımından zengin gıdaları daha fazla tüketmeniz gerekmektedir. Demir içeren besinler beslenme düzeninizde muhakkak olmalıdır ve demir içeren yiyeceklerden bazıları şunlardır:
- Kırmızı et ve kümes hayvanları
- Ispanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Kuru üzüm ve kayısı gibi kuru meyveler
- Bezelye, fasulye ve diğer baklagiller
- Deniz ürünleri
- Kuruyemişler
3.Daha Fazla C Vitamini Alarak Demir Emiliminizi Arttırın
C vitamini almak vücudunuzun demiri daha iyi emmesine yardımcı olacaktır. Meyve ve sebze gibi yeterli C vitamini içeren besinleri yediğinizden emin olun.
C vitamini almanın yanı sıra, fazla miktarlarda yenildiğinde demir emilimini önleyebilen bazı gıdalardan kaçınmak da faydalı olabilir. Bunlar arasında çay, kahve, süt ürünleri ve tam tahıl gevrekleri gibi yüksek kalsiyumlu yiyecekler bulunur.
4.Demir Takviyeleri Kullanın
Doktorunuz tavsiye ettiği takdirde uygun miktarda demir takviyeleri kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Kansızlık tedavisi süresince herhngi bir demir hapı ya da demir ilacı kullanabilirsiniz. Fakat ilk tercihiniz ihtiyaç duyduğunuz demiri doğal yiyecekler yoluyla vücudunuza katmaya çalışmak olmalıdır. Demir seviyenizi sadece beslenme yoluyla düzeltmeniz pek mümkün görünmüyorsa demir takviyeleri almak size yardımcı olacaktır.
Demir takviyesi aldığınızda, demir emilimini artırmak için portakal suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz üzere C vitaminleri vücudun demir emilimini arttırmaya yardımcı olur.
Ayrıca demir takviyeleri almanın da çok ciddi olmayan bazı yan etkileri olduğunu unutmayın. Bu yan etkiler arasında mide ağrısı, kabızlık veya ishal, mide ekşimesi, mide bulantısı ve siyah dışkılar bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu yan etkiler genellikle zamanla azalır ve aynı zamanda aldığınız demir dozuna bağlıdır.
Demip hapı kullanayı düşünenler için Solgar Gentle Iron 17 Mg, yalnızca demir içeriğine sahip bir takviye gıdadır ve kolay yutulabilen hap boyuna sahiptir.
Demir İçeren Besinler Hangileridir?
Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler nelerdir, demir hangi besinlerde bulunur, demir içeren yiyecekler hangileridir gibi çokça merak ettiğiniz soruları sizler için cevapladık:
1.Kabuklu Deniz Ürünleri
Kabuklu deniz ürünleri lezzetli ve besleyicidir. Tüm kabuklu deniz ürünleri demir bakımından yüksektir, ancak istiridye ve midye demir bakımında özellikle iyi kaynaklardır. Örneğin, 100 gram istiridye, günlük alınması gereken miktarın % 155’i olan 28 mg’a kadar demir içerebilir. Ayrıca istiridye oldukça iyi miktar da d vitamini de içerir. D vitamini eksikliği olanların sıklıkla terih ettiği bir besindir.
2.Ispanak
Ispanak çok az kalori ile sağlığınıza birçok fayda sunar. 100 gram pişmiş ıspanak, 3.6 mg demir yani günlük alınması gereken miktarın % 20’sini içerir. Ispanak ayrıca C vitamini açısından zengindir. Bu da demirin vücut tarafından absorbe edilmesini kolaylaştırır.
3.Karaciğer ve Diğer Organlar
Organ etleri son derece besleyicidir. Popüler olan ve sıkça tüketilenler arasında karaciğer, böbrekler, beyin ve kalp bulunur. Bunların tamamı demir içeriği bakımından yüksektir. Örneğin, 100 gram sığır karaciğeri 6,5 mg demir yani günlük alınması gerekn miktarın % 36’sını içerir. Organ etleri ayrıca protein bakımından yüksek ve B vitaminleri, bakır ve selenyum açısından zengindir. Karaciğer ise özellikle A vitamini açısından yüksektir.
4.Baklagiller
Baklagiller yararlı besin maddeleriyle doludur. En yaygın baklagillerden bazıları fasulye, mercimek, nohut, bezelye ve soya fasulyesidir. Baklagiller özellikle vejeteryanlar için büyük bir demir kaynağıdır. 198 gram pişirilmiş mercimek, günlük alınması gereken miktarın % 37’si olan 6,6 mg demir içerir. Baklagiller ayrıca folat, magnezyum ve potasyum bakımından zengindir.
5.Kırmızı Et
Kırmızı et oldukça doyurucu ve besleyicidir. 100 gramlık bir porsiyonu günlük alınması gereken miktarın % 15’i olan 2.7 mg demir içerir. Et ayrıca protein, çinko, selenyum ve çeşitli B vitaminleri bakımından zengindir. Araştırmacılar et, kümes hayvanları ve balıkları düzenli olarak yiyen kişilerde demir eksikliğinin daha az mümkün olabileceğini öne sürmüşlerdir.
6.Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği, lezzetli, taşınabilir bir aperatiftir. Kabak çekirdeğinin 28 gramlık porsiyonu günlük alınması gereken miktarın % 23’ü olan 4.2 mg demir içerir. Ayrıca, kabak çekirdeği iyi bir K vitamini, çinko ve manganez kaynağıdır. Birçok insanın eksikliğini yaşadığı magnezyum kaynaklarının en iyileri arasındadır.
7.Kinoa
Kinoa özellikle son zamanlarda oldukça popüler bir tahıldır. 185 gram pişmiş kinoa, günlük alınması gereken miktarın % 15’i olan 2.8 mg demir sağlar. Dahası, kinoa gluten içermez, bu da çölyak hastalığı olan kişiler veya gluten intoleransının diğer formları için iyi bir seçimdir. Kinoa ayrıca protein bakımından diğer birçok tahıldan daha iyidir. Ayrıca folat, magnezyum, bakır, manganez ve diğer birçok besin bakımından da zengindir.
8.Hindi Eti
Hindi eti hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli bir besindir. Aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır. 100 gramlık hindi eti, günlük alınması gereken miktarın % 13’ü olan 2.3 mg demir içerir.
9.Brokoli
Brokoli inanılmaz besleyicidir. 156 gram pişmiş brokoli, günlük alınması gereken miktarın % 6’sı olan 1 mg demir içerir, bu da onu oldukça iyi bir demir kaynağı yapar. Dahası, brokoli yüksek miktarda C vitamini içerir, bu da vücudunuzun demiri daha iyi emmesine yardımcı olur. Aynı şekilde brokoli folat içeriği bakımından da zengindir. Ek olarak lif ve bazı K vitaminlerini sağlar.
10.Tofu
Tofu, vejetaryenler arasında ve bazı Asya ülkelerinde popüler olan soya bazlı bir yiyecektir. 126 gramlık porsiyonu, günlük alınması gereken miktarın % 19’u olan 3,6 mg demir sağlar. Tofu ayrıca iyi bir tiamin kaynağıdır ve kalsiyum, magnezyum ve selenyum gibi çeşitli mineralleri içerir. Ek olarak, porsiyon başına 20 gram protein sağlar.
11.Bitter Çikolata
Bitter çikolata inanılmaz lezzetli ve besleyici bir gıdadır. 28 gram bitter çikolata, alınması gereken günlük demir miktarın % 19’u olan 3.3 mg demir içerir. Bu küçük porsiyon ayrıca, günlük alınması gereken miktarın % 25’si oranında bakır ve % 16’sı oranında magnezyum sağlar. Ayrıca, bağırsaklarınızdaki dost bakterileri besleyen prebiyotik lif içerir.