balik-yaginin-faydalari

Balık yağının kardiyovasküler faydaları bir hikayeden ibaret olabilir mi? New York Times’a göre, 2005 ile 2012 yılları arasında önde gelen tıp dergilerinde balık yağı ile ilgili en az iki düzine çalışma yayınlandı. Bunların neredeyse hepsi balık yağının kardiyovasküler problemleri önleme yeteneğine odaklandı. İki çalışma dışında balık yağı faydalarının kalp sağlığına ciddi yararı olmadığı öne sürüldü.

balik-yaginin-faydalari

Bununla birlikte, balık yağı şu anda Birleşik Devletler’deki kullanılan en yaygın üçüncü besin takviyesidir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, Amerikalıların yaklaşık yüzde 10’u kalp sağlığını güçlendireceğine inanarak omega-3 yağ asitleri takviyesi alır. Peki biz balık yağı alımının gereksiz olduğunu söyleyebilir miyiz? Tabii ki hayır. Balık yağının kalp sağlığı üzerinde düşünüldüğü kadar etkisi olmaması, balık yağı almak için başka önemli nedenlerin olmadığı anlamına gelmez. Bunu kanıtlamak için, balık yağından yararlanabileceğiniz 6 farklı durumu sizler için derledik.

1. Yağ Metabolizmasını Destekler

balik-yaginin-faydalari

Japonya’daki Kyoto Üniversitesinden araştırmacılar geçtiğimiz günlerde balık yağının, farelerdeki yağ depolama hücrelerini yağ yakıcı hücrelere dönüştürdüğünü keşfettiler. Bu çalışmada, balık yağı takviyeleri sindirim sisteminde reseptörleri uyardı, savaş veya kaç tepkilerinden sorumlu olan sempatik sinir sistemini harekete geçirdi ve farelerde yağı metabolize etmek için depolama hücrelerini uyardı. Balık yağı ile beslenen fareler kontrol farelerine göre %5-10 daha az ağırlık ve %15-25 daha az yağ oranına sahip oldu. Araştırmacılar insanlarda da balık yağı takviyelerinin yaşamın ilerleyen dönemlerinde kilo alımını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Bunun yanı sıra, trigliserit olarak adlandırılan 3 yağ asidiyle 1 gliserolün ester bağ kurmasıyla oluşan doğal bir yağ türü vardır. Trigliserit hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı olabilir. Tereyağ ve margarin gibi yağ çeşitleri tamamen trigliserit formundadırlar. Vücudumuzun trigliseritlere de ihtiyacı vardır fakat her şeyin olduğu gibi bunun da fazlası farklı sağlık sorunlarına neden olur. Fazla doymuş yağ, kolesterole neden olur ve vücuttaki kolesterol seviyesi yükselir. Ek olarak fazla kalori almaya devam edildiğinde karaciğer bunu trigliserite dönüştürür ve başta kalp hastalıkları olmak üzere bir çok rahatsızlığa yakalanma riski artar. Bu noktada balık yağı metabolizmayı desteklediği için triglisetin düşürülmesine yardımcı olabilir.

2. Hafızayı Geliştirir

balik-yaginin-faydalari

PLoS ONE dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, altı ay boyunca her gün balık yağı hapı tüketen 18-25 yaş arası çocuklarda çalışma belleğinin %23 oranında geliştiği görüldü.

3. Yoğun ve Orta Düzeydeki Sivilceleri İyileştirir

balik-yaginin-faydalari

2012 yılılnda California Eyaleti Politeknik Üniversitesi Pomona’da yapılan bir araştırma, balık yağının sivilceleri iyileştirebileceğine dair kanıtlar buldu. Katılımcılar tipik beslenme programlarına günde 3 gram balık yağı takviyesi eklediler. 12 hafta sonra, sivilce semptomları katılımcıların yüzde 60’ında büyük ölçüde iyileşme gösterdi.

4. Göz Sağlığını Destekler

balik-yaginin-faydalari

Ulusal Göz Enstitüsü’nün 2009 yılında gerçekleştirdiği bir çalışma, beslenme düzenlerinde omega-3 yağ asitleri seviyesini en fazla bildiren katılımcıların, 12 yıl boyunca maküler dejenerasyon geliştirme riskinin akranlarından %30 daha az olduğunu buldu.

5. Hastalıklara Neden Olan Enflamasyonu Azaltır

balik-yaginin-faydalari

Deneysel Biyoloji Amerikan Toplumları Federasyonu tarafından yapılan bir araştırmada, balık yağındaki omega-3 yağ asidi DHA’nın, enflamasyonu azaltarak hastalığa yakalanma ihtimalini azalttığına inanılan B hücre aktivitesini (bir beyaz kan hücresi) arttırdığı bulunmuştur.

6. Hava Kirliliğinin Etkisini Azaltır

balik-yaginin-faydalari

2012 yılında gerçekleştirilen bir araştırma, balık yağının kalbinizi hava kirliliğine karşı korumaya yardımcı olabileceğini ileri sürüyor. Yüksek kirliliğe sahip sokaklarda yaşayan şehir sakinleri için oldukça iyi bir haber! Araştırmacılar, dört hafta boyunca her gün ortalama 29 yaşındaki yetişkinlere üç gram balık yağı ya da zeytinyağı verdi. Sonra onları iki ardışık saatte kirli havaya maruz bıraktılar, daha sonra kalp ölçümleri yapıldı. Balık yağı verilen katılımcılar, beyaz kan hücresi aktivitelerinde herhangi bir olumsuz etki yaşamamışlardır. Balık yağı, katılımcıları hava kirliliğine maruz kalmaya bağlı olan zararlı etkilere karşı korumuştur.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz