Gaz sıkışması nasıl geçer gibi bir endişem olmadan önce diyetimden şekeri çıkarmayı denemiştim. Fakat durmaksızın düşünebildiğim bazı şeyler vardı. Bunlar; lezzetli şekerler ve şekerli kaplı şekerler şeklindeydi. Bunun sonucunda fark ettim ki bu sadece bir “şeker dişi” olarak bahsettiğim şey değildi. Bu durumun daha çok, kontrol altına alınması önemli olan bir bağımlılık sorunu olduğu hissiyatına kapıldım. Şekeri kendimden uzaklaştırmak tam 3 haftamı aldı ve daha sonra dürüst olmam gerekirse canım pek şeker istemedi.
Şeker takıntım ile başa çıkabildiğimi hissetiğimde bir kez daha diyetime ufak ufak şeker içeren besinler eklemeye başladım. Tabi bunlar şekerli gazlı içecek ya da donmuş çörekler gibi çılgın şeyler değildi. Geceleyin yediğim yulafıma vanilyalı soya sütü koyduğumda, öğle yemeğinden sonra ufak parça bitter çikolata yediğimde ve akşam yemeğinden sonra ev yapımı bir dilim çikolata parçacıklı muzlu kek yemeye başladığımda bunlar, gözüme çok büyük ve sıkıntılı şeylermiş gözükmüyordu. Fakat sonra, daha önce hiç deneyimlemediğim bağırsak gazı, gaz ağrıları ve şişkinlik sorunları yaşamaya başladım. Bunun üzerine midedeki gaza ne iyi gelir diye doktorumu aradım. Ardından randevu aldım.
Distansiyon(Karın kısmındaki gergin bölgeler) sebebi ile doktora gittim ve bir çeşit gıda zehirlenmesi ya da bağırsaklarımda 12 ayak uzunluğunda bir solucan yaşadığına ikna oldum. Hakkında konuşmamayı tercih ettiğim bir dizi kan testi, dışkı testleri ve diğer testlerden geçtim. Bende neyin yanlış gittiğini bir türlü anlayamadılar. Kendi kendime düşünürken, tuhaf bir şekilde bana bir kere bile uygulamış olduğum diyet hakkında bir şey sormadıklarını fark ettim ve bundan dolayı sorunlarımı kendi ellerime almaya karar verdim. Vejeteryan olduğumdan ve oldukça sağlıklı beslendiğimden bu yana olan olası suçlular üzerine tek tek düşündüm. Belki suçlu “Gluten” idi veya belki “Soya” idi. Bu nedenle ben de her ikisini hayatımdan çıkardım fakat, bunun olumlu bir faydası olmadı. Hatta probiyotik kullanmayı bile denedim (iki farklı marka!), ancak iki ay sonra da gene hiçbir şey değişmedi.
Sertifikalı diyetisyen Leslie Langevin, MS, RD, CD, Tam Sağlık Beslenme ile konuşana kadar, hiçbir şey değişmemişti. Peki ya şeker? Leslie “ mide-bağırsak sistemimizde genellikle sağlığa yardımcı olan trilyonlarca bakteri var olduğunu, ama bu bakterilerin gıdalarınızdaki şekerleri tüketerek ve gaz üretimini ve şişkinliği artırabileceğini” açıkladı. şeker belirtileri
Her ne kadar şekerin şişkinlik yaptığı ilgili çok fazla kanıt olmasa da pek çok insan sonradan eklenmiş ilave şekerli besinleri ve rafine edilmiş tahılların tüketimini kestiklerinde, mide-bağırsak sistemlerinde bir rahatlama hissettiklerini fark etmişlerdir. Sadece bir hafta sürmesine rağmen sonradan eklenmiş şekerli besinleri kestikten sonra kendimi yüzde 100 daha iyi hissettim. Bu rahatlığı, geceleyin yediğim yulafıma şekersiz soya sütü, ezilmiş muz ve bir kaç damla akçaağaç şurubu ekleyerek, çikolata yerine bir avuç kuru üzüm ve yer fıstığını tercih ederek ve kekimi beyaz şeker yerine hindistan cevizi şekeriyle (ve beyaz şeker miktarından daha az kullandım) pişirerek yakaladım. Dürüst olmam gerekirse, kendimi daha hissettiğim için çok mutlu oldum ve şekeri gerçekten özlemedim diyebilirim.
Şeker Karın Bölgenizin Şişmesine Neden Olabilir mi?
Diyetinizden ilave şeker ve rafine edilmiş tahılları çıkarmayı deneyin ya da en azından “Dünya Sağlık Örgütü” nün ilave şekerler için önerdiği 25 gr lık miktara bağlı kalın. Referans olarak, Leslie ise şöyle diyor: “ Eğer tatlandırılmış yoğurt ve 1 kaşık şeker eklenmiş kahve içtiyseniz, çoktan şeker limitinizin üstüne çıkmışsınız demektir.” Bu adeta delilik! Leslie ayrıca, beyaz ve kahverengi şeker, yapay tatlandırıcılar, yüksek fruktozlu mısır şurubu, ekmek ve makarna gibi işlenmiş beyaz karbonhidratları ve ksilitol ve sorbitol gibi şeker alkollerini kesinlikle diyetinizden çıkarmanız gerektiğini söylüyor. Meyvelerin içindeki doğal şeker sorun yaratmaz ancak, bazı meyvelerde yüksek miktarda fruktoz ve polioller (doğal şeker bileşimleri) bulunur. Bu nedenle eğer karın bölgesinde şişkinlik sıkıntısı yaşıyorsanız, elmaları, armutları, kuru meyveleri ve mangoların tüketimini sınırlandırmayı denemelisiniz.
Probiyotikler Kilo Vermeye ve Karın Bölgesi Yağ Yakımına Nasıl Yardımcı Olur?