Antioksidanlar, vitamin ve mineraller kadar vücudumuzda birçok konuda görev alan bileşenlerdir. Beslenme yoluyla alabileceğimiz bu bileşenleri takviyeler aracılığıyla da beslenmenize dahil etmeniz mümkün. Antioksidanlar dünyasında önemli olan bileşenleri ve etki alanlarını inceliyoruz.
Antioksidan Nedir?
Antioksidanların, vücudunuzu serbest radikaller olarak bilinen bileşiklerin neden olduğu hasarlardan koruduğu biliniyor. Araştırmalara göre serbest radikal seviyeleri antioksidan seviyelerinden fazla olduğunda, vücudunuzda oksidatif stres oluşabiliyor. Bu stresin ise kanser, diyabet, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi bazı kronik hastalıklarla bağlantılı olduğu düşünülüyor (1).
Doğada ve besinlerde birçok antioksidan bulunuyor. En önemli antioksidanların bazılarını inceleyecek olursak…
Piknogenol
Çam kabuğu özü olarak da bilinen piknogenol, günümüzde sıklıkla kullanılan takviyelerin arasında bulunuyor. Çoğu popüler markanın da takviye ürünlerinde yer alan piknogenol, tüm dünyada yaygın olarak tüketiliyor. Önemli özelliklerinin arasında; cilt sağlığını korumaya yardımcı olması, yaraların iyileşme sürecini desteklemesi ve diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini azaltmaya yardımcı olması gibi özellikler bulunuyor (2, 3, 4).
Likopen
Likopen, domates ve greyfurt gibi meyvelere rengini veren bir bitki besini olarak açıklanabilir. Kırmızı renk vermesinin yanı sıra antioksidan etkileri de bulunan likopen, önemli antioksidanların arasında yer alıyor. Kemik sağlığını destekleyici etkileri, kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olmasyla kalp sağlığını desteklemesinin yanı sıra beyin ve göz sağlığına katkı sağlayan olumlu özellikleri de bulunuyor (5, 6, 7).
Resveratrol
Resveratrol, antioksidan görevi gören bir bitki bileşiği olarak biliniyor. Resveratrolün en önemli özelliklerinin arasında kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilen etkileri, beyin sağlığını korumaya yardımcı olması ve insülin direncini düşürmeye olan katkıları yer alıyor (8, 9, 10).
Kurkumin
Zerdeçal olarak da bilinen kurkumin, zerdeçaldaki ana biyoaktif madde olarak biliniyor ve anti-enflamatuar özelliklere sahip oluşuyla popülaritesini artırıyor. Vücudun antioksidan kapasitesini artırabilmesi, kalp hastalığı oluşma riskini azaltabilecek etkileri, Alzheimer hastalığından beyni korumaya yardımcı olabilmesi gibi potansiyel etkileri ile öne çıkıyor (11, 12, 13).
Alfa Lipoik Asit
Alfa lipoik asit veya ALA, vücutta kendiliğinden oluşuyor. Enerji üretimi gibi hücresel düzeyde işlevlerde görev aldığı biliniyor. Bunlara ek olarak ALA, aynı zamanda antioksidan bileşenleriyle de öne çıkıyor. Önemli özelliklerinin arasında; kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olması, iltihaplanmayı ve cilt yaşlanmasını azaltıcı etkilerinin bulunması ve hafıza kaybı bozukluklarının ilerlemesini yavaşlatan etkileri yer alıyor (14, 15, 16).
Yeşil Çay
Yeşil çay, şüphesiz ki günümüzün en popüler çaylarından biri. Siyah çay bitkisinin erken dönemde hasat edilmesi ve hasat öncesi yetiştirilme şekli ile koyu yeşil ve diri yapraklara sahip. Antioksidan içeriği ile bilienen bu çayın da özellikleri arasında beyin fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olması, yağ yakımını artırması ve ağız kokusunun oluşmasını engelleyebilmesi yer alıyor (17, 18, 19).