alti-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

6 aylık mı dediniz? Zaman su gibi akıp geçiyor değil mi? Bebeğiniz artık 6 aylık ve 1 yaşının yarısını başarı ile devirdi bile. Sizi de onu da tebrik ederiz!

Bebeğiniz bu ay ile birlikte çok daha bilinçli, etrafında olan bitenlerin çok daha farkında, duyuları daha güçlü çalışıyor, sizi çok seviyor ve size çok çok düşkün! Bu nedenle de onu sizden başkası kucağına aldığında huysuzlanabiliyor. Artık beğendiği ve beğenmediği yiyecekler olacak. Başta yemek fasılları ikinizi de zorlayabilir ama ikiniz de zamanla alışacaksınız.

alti-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Bu heyecanlı serüvende 6 aylık bebek gelişimi hakkında bilmek isteyebileceklerinizi yazdık; 6 aylık bebek beslenmesi ve uykusu, 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek oyuncakları ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

Çayınızı, kahvenizi alın, tatlı bir okuma sizi bekliyor!

6 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?

Bebeğinizin ilk doğduğu günü hatırlayın bir de ona şimdi dikkatlice bakın. Ne kadar çok yol katetmiş değil mi?

6 aylık bebek kilosu ve boyunu aşağıda hazırladığımız tablo ile sizlerle paylaşıyoruz:

Kız Bebekler Erkek Bebekler
Kilo 7,25 kg 7,70 kg
Boy 65,5 cm 67 cm
Baş Çevresi 42,2 cm 43,3 cm

 

6 aylık bebekler için ortalama kilo ve boy değerleri yukarıdaki gibi olsa da bebeğinizin tam olarak bu ölçülerde olmasını beklemek çok mantıklı olmayacaktır. Tıpkı yetişkinler gibi bebekler de farklı fiziksel yapılara sahip olabilmektedir. Bebeğiniz minyon yapılı bir erkek olabilir ya da iri bir kız bebek de. Bu ölçülerin dışında olan bebekler sağlıksız diyemeyiz.

Eğer bebeğinizin ölçülerinin ortalama değerlerin dışında olması aklınızda soru işaretleri yaratıyorsa bu durumu doktorunuz ile paylaşmalısınız. Muhtemelen bebeğiniz oldukça sağlıklıdır. Doktorunuz bebeğinizin gelişimini ve sağlığını sizin verdiğiniz bilgiler ve muayenede elde ettiği veriler ile en iyi değerlendirecek olan kişidir.

Bebeğiniz 6. ay içerisinde 450-700 gr arasında kilo alabilir. 6. ayda bebekler doğum kilolarının yaklaşık 2 katına çıkabilmektedir.

6 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

6 aylık bebek gelişiminin en keyifli kısımlarından biri duyu gelişimine bağlı gelişimi olabilir.

alti-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

  • 6 aylık bebeklerin görme yetisi artık gittikçe güçlenmiş durumdadır. Derinlik algısı artmıştır ve bu sayede bebeğiniz odanın sonundaki sizi ve yanındaki eşyaları daha farklı bir şekilde ayırt edebilmektedir. Bebeğiniz karmaşık görselleri anlayabilir ve inceleyebilir hâle geldiği için kalın kapaklı ve sayfalı renkli kitaplar onun ilgisini çekecektir.
  • Bebekler 6. ay ile beraber erkek ve kadın seslerini ayırt edebilir. Etrafında değişen sesleri ve gürültünün nereden geldiğini çok daha net bir şekilde takip edebilir.
  • Bu ayda da bebekler tıpkı 5 aylık dönemlerindeki gibi tuttukları her nesnenin tadına bakmak isteyeceklerdir. Bu sebeple sivri olmayan oyuncaklar almak önemlidir. Dokunarak kendi bedenlerini de incelemeye başlarlar. Yüzlerini, genital organlarını ve ayaklarını incelerler.
  • Artık bebekler farklı tatları daha iyi seçebildikleri ve katı mama ile tanışmaya başladıkları için sevdikleri ve sevmedikleri tatlar oluşmaya başlar. Genellikle meyve pürelerine tüm bebekler bayılır. Ancak fasulye ve bezelye gibi sebzeleri başlangıçta pek de sevmeyeceklerdir.

Bebek bakımı hakkında bilgi almak için “Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural” yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

6 Aylık Bebeklerin Sosyal, Zihinsel ve Davranışsal Gelişimi

6 aylık bebek gelişiminin önemli noktalarından biri de sosyal ve zihinsel gelişimleridir. Bebekler 6 ayda kendi bedenlerini de fark ettiklerinden kendi varlıklarının daha çok bilincinde olur ve başkaları ile iletişim kurabildiklerini anlamaya başlarlar. Deneyimledikleri olaylardan çıkarım yaparlar.

Bu dönemde farkındalıkları ve anlamlandırma yetenekleri arttığı için her yeni deneyim onlara keyif verir. Birileri ile iletişim kurmak onları sevindirir. Karşılarındaki kişinin yüz ifadelerini taklit etmeye çalışırlar. Sizinle oyun oynarken kendi sıralarının gelmesini beklerler. Daha fazla güler ve kıkırdarlar.

Ellerinde tuttukları nesneleri bir ellerinden ötekine geçirirler. Nesneleri sallayıp atabilirler. Attıkları nesneyi bilinçli bir şekilde takip edebilirler. Oyuncaklar onları oldukça heyecanlandırır. Farklı dokuları ve şekilleri elleri ile dokunarak incelemeyi severler. Kendi kendilerine popo üstü oturmaya çalışabilir ve 5. aya göre daha kolay ancak yine de destekler ile oturabilirler.

Oyun oynarken daha bilinçli bir şekilde yüzüstü ve sırtüstü dönebilirler. Yuvarlanmak oldukça hoşlarına gider.

alti-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Artık çıkardıkları sesler biraz daha anlam kazanmaya başlasa da basit hece taklitlerinden öteye geçmez. Mama, baba, dede gibi kelimeleri bu dönemde taklit ede ede söylemeye başlarlar. Konuşmalarına ise henüz zaman vardır.

Bu dönemde renkli kitaplar alarak bebeğiniz ile beraber okumanız, onun zihinsel ve görsel hafızasının gelişmesine katkı sağlayabileceği gibi konuşması için pratik yapmasına da yardımcı olur.

6 Aylık Bebek Beslenmesi

6 aylık bebek kahvaltısı ve bebek beslenmesi bu ayın sizin açınızdan en heyecan verici başlıklarından biri olabilir.

Artık ek mama ve katı gıdalar ile doktorunuzun belirttiği ölçülerde bebeğinize yeni yiyecekler tattırabilirsiniz. Başlangıçta elma, armut, muz ve şeftali püresi; tatlı patates, yulaf ve tam tahıllı bebek ekmeği, ev yoğurdu ya da kefir vererek bebeğinizi farklı gıdalar ile tanıştırabilirsiniz. 6 aylık bebeğinize su vermeye başlayabilirsiniz.

Çoğu bebek tatlı tadını seveceği için meyve püreleri bebeğinizin favorileri olabilir ve diğer yiyeceklere burun kıvırmalarına sebep olabilir. Bu yüzden bebeğinizi öncelikle sebzeler ile tanıştırmanız mantıklı olabilir.

alti-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Bu ay bebeğinizin ilk dişi çıkıyor olabilir. Hatta 2 veya 3. dişleri de 6 aylık bebeğinizin acılı deneyimlerinden biri olabilir. Bu durum onun sık sık ağlamasına, ateşlenmesine ya da uykudan uyanmasına sebep olabilir. Bazen de yemek yemek istememesine sebep olabilir. Bebeğinizin diş çıkarma sürecini doktorunuz ile paylaşmanız oldukça önemlidir. (1)

Bebeğinizi emzirerek ve ek gıdalar ile gün içerisinde 3-4 saatte bir ve geceleri 1 kere besleyebilirsiniz.

6 Aylık Bebek Uykusu

6. Ay sonunda beklediğiniz yaşama geri dönmeye başladığınız ay olacak! Bebekler bu ay ile beraber geceleri kesintisiz uyumaya başlayabilir ve gün içinde toplam 14-15 saat kadar uyuyabilir. Bu da sizin günlük normal rutininize dönmenize yardımcı olacak bir gelişimdir.

Bazı bebekler uyku düzenini bu süreçte tutturamayabilir ve gece ağlayarak uyanmaya devam edebilir. Artık ona uyku alışkanlığını kazandırmanız gerekmektedir. Eğer her ağladığı zamanda yanına gidip onunla oynamaya ve istediklerini yapmaya devam ederseniz size olan bağımlılığı artacağı gibi uyku düzenini kazanması da epey zorlaşacaktır.

Bebeğinizi geceleri en fazla 1 kere kalkacak şekilde uyutmaya ve başarabilirseniz gece uykularını arasız yapmaya çalışın. Ağladığında onunla birkaç dakika birlikte kalarak yatıştıktan sonra geri dönmeye çalışın. Bu süreç ikiniz için de biraz sancılı olabilir ama kesintisiz gece uykusuna artık alışması gerekmektedir. Gün içerisindeki en fazla 3-3,5 saatlik uyku aralarını da 2’ye bölmeye çalışın.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz