Yazı İçeriği ve Başlıkları

  1. Susam Yağının Cildinize Faydaları
  2. Susam Yağı Hangi Besin Maddelerine Sahiptir?
  3. Cildinizde Susam Yağı Sürmek Güvenli Midir?
  4. Nasıl Kullanılır?

Susam tohumu yağı, sesamum indicum olarak da bilinen çiçekli susam bitkisinin tohumlarından elde edilir. Bu bitki, Doğu Afrika ve Hindistan’a özgüdür, ancak şu anda dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmektedir.

Aroması ve yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağları içermesi nedeniyle susam yağı, yemekler için en popüler yağlardan biri haline gelmiştir.

Mutfağın ötesinde faydaları var mıdır? Hem de oldukça fazla.

Susam Yağının Cildinize Faydaları

Susam yağı faydası cildinizde çok net bir kendini şekilde gösterir. Oldukça faydalı bir yağdır ve aşağıdaki özelliklere sahiptir:

Antioksidan: Bu, serbest radikallerin veya cildinizin hücresel yapısına zarar verebilecek kararsız moleküllerin verdiği hasarla savaşabileceği anlamına gelir.

Antimikrobiyal: Bu, zararlı mikroorganizmaları öldürebileceği veya büyümelerini durdurabileceği anlamına gelir.

Antienflamatuar: Bu, iltihabı ve şişmeyi azaltabileceği anlamına gelir.

Susam yağı da komedojenik ölçeklerde orta derece bir seviyeye sahiptir. Komedojenik ölçekler, gözenek tıkama özelliklerine göre yağların sıralanmasıdır. Ölçek sıfır ile beş arasında değişir.

Sıfır derecesi, bir yağın gözeneklerinizi tıkamayacağı anlamına gelirken, beşinci seviyede bir derecelendirme bunun tersi yaşatır.

Bir araştırmaya göre, rafine susam yağı bir komedojenik dereceye üçüncü dereceye sahiptir. Susam yağı gibi komedojenik olmayan yağlar, birçok cilt tipi için iyi bir seçenek olabilir (1).

Komedojenik olmayan yağlar gözenekleri tıkamadığından, susam yağı akneye meyilli ciltlerde iyi çalışabilir. Susam yağının antienflamatuar özellikleri, şu anda bunu destekleyecek bilimsel veri olmamasına rağmen, sivilce ile mücadelede de yardımcı olabilir.

Susam yağı ile ilgili çalışmalar, özellikle cilt bakım yararları açısından sınırlı olmasına rağmen, antioksidan, antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikleri hakkında bazı bilgiler edinilmiştir.

Yakın tarihli bir hayvan çalışması, susam yağının topikal kullanımının, ikinci derece yanık yaralarının iyileşmesinde yararlı olabileceğini keşfetmiştir.

Susam Yağı Hangi Besin Maddelerine Sahiptir?

Susam yağı, cilt hücrelerini UV ışınları, kir ve toksinler gibi çevresel faktörlerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olabilecek E vitamini içerir.

Susam yağı ayrıca antioksidan ve antienflamatuar özelliklerini veren birkaç fenolik bileşik içerir. Bu bileşikler ise şunlardır:

  • Tokoferol
  • Pinoresinol
  • Sesamin
  • Sesamolin
  • Sesaminol
  • Sesamol

Aynı zamanda birkaç esansiyel yağ asidi içerir. Bu asitler cildinizi esnek, yumuşak ve nemli tutmaya yardımcı olabilecek oldukça etkili nemlendiricilerdir.

  • Oleik asit
  • Palmitik asit
  • Stearik asit
  • Linoleik asit

Cildinizde Susam Yağı Sürmek Güvenli Midir?

Susam yağı çoğu insan için güvenlidir. Herhangi bir maddeyle reaksiyona girebilme ihtimalı olduğundan, özellikle hassas bir cildiniz varsa, kullanmadan önce yama testini uygulamanız iyi bir fikirdir.

Yama testi yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İç kolunuzun üstü, dirseğinize yakın bir kısmını yıkayın ve kurulayın.
  • Temiz bir pamukla bölgeye az miktarda susam yağı sürün.
  • Üzerini bir Gazlı bez yardımıyla 24 saat boyunca kapatın.
  • Karıncalanma veya kaşıntı hissediyorsanız, gazlı bezi çıkarın, alanı yıkayın ve yağı kullanmayı bırakın.
  • Bir şey hissetmezseniz, gazlı bezini tam 24 saat boyunca cikdinizin üzerinde bırakın ve ardından çıkarın.
  • Cildiniz düzgün görünüyorsa ve iyi hissediyorsanız muhtemelen yağa karşı alerjik  değilsinizdir ve cildiniz üzerinde serbestçe kullanabilirsiniz.

Susam alerjiniz varsa susam yağını kesinlikle kullanmayın.

Nasıl Kullanılır?

Susam yağı esansiyel bir yağ değildir, bu nedenle kullanımdan önce seyreltilmesine gerek yoktur.

Diğer içerik ve kimyasallardan arındırılmış susam yağlarını satın almaya çalışmalısınız. Yağın saf olup olmadığını veya üzerine başka bir şey eklenmiş olup olmadığını öğrenmek için ürün etiketini iyice okuyun.

Susam yağını cildinizde masaj ve nemlendirme amacıyla bol miktarda kullanabilirsiniz.

Akne veya sivilce izleri için susam yağı kullanıyorsanız, etkilenen bölgeye bir miktar yağ sürün ve bir gece bekletin.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz