Kilo vermek için sihirli bir değnek gibi etki gösterecek bir yol yok. Bununla birlikte, vücudunuzun kilo vermek için mümkün olduğunca verimli çalışmasını sağlamak adına alabileceğiniz birkaç vitamin ve mineral elbette var.
Dengeli bir diyet, besin ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayabilir. Ancak çok çeşitli beslenmiyorsanız, beslenme düzeninize birkaç güvenli vitamin takviyesi eklemek; sağlıklı bir şekilde kilo verme serüveninizde yarı yolda kalmamanız için ihtiyacınız olan ekstra desteği sağlayabilir.
Vitamin ve mineral takviyeleri, stresi yönetmek, olumlu bir ruh hali sürdürmek ve yorgunluğu azaltmak için gerekli enerjiyi sağlamanıza yardımcı olabilir. Bunların hepsi, başarılı olma olasılığı daha yüksek olan bir diyete katkıda bulunur.
Ancak aktif bir hayatı benimsemeden ve aldığınız kalorileri azaltmadan kilo veremezsiniz. Uzmanlar, uzun vadeli kilo kaybının anahtarının sağlıklı beslenme düzenini takip etmek, kalori alımını azaltmak ve fiziksel aktiviteye katılmak olduğu konusunda hemfikir. Gerekli vitaminlerin, minerallerin ve diğer besin maddelerinin çoğu yiyeceklerden gelmelidir. Takviyeler, diyetinizdeki kalori alımınızı sınırlamaktan kaynaklanan boşlukları doldurmanıza yardımcı olabilir.
Metabolizmayı hızlandırmak ve kilo kaybı söz konusu olduğunda, tüm vitaminler ve mineraller eşit etki göstermeyebilir. Aşağıdaki vitamin ve mineraller ise bu konuda size yardımcı olabilir.

B Vitaminleri
B vitamini çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- Tiamin (B-1)
- Riboflavin (B-2)
- Niasin (B-3)
- Pantotenik asit (B-5)
- Piridoksin (B-6)
- Biotin (B-7)
- Folat (B-9)
- Kobalamin (B-12)
Bu vitaminler tam olarak işleyen bir metabolizma için gereklidir. B vitaminlerinin temel işlevi, vücudunuzun karbonhidratları, proteinleri ve yağları metabolize etmesine yardımcı olmak ve depolanan enerjiyi yiyeceklerde kullanmaktır. Örneğin tiamin (B-1), vücut hücrelerinin karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Başka bir deyişle, bu vitaminlerden birinin veya daha fazlasının düşük seviyede olması, metabolizmanızın en iyi şekilde çalışmayacağı anlamına gelir. Bu da kilo vermeyi daha da zorlaştırır. Kobalamin (B-12) ise bitkisel besinlerde bulunmaz, bu nedenle vegan diyeti uygulayan birinin yeterli miktarda alması zordur. Sekiz B vitamininin tamamını içeren diyet takviyeleri, B-kompleks vitaminler olarak bilinir. Mağazalarda veya çevrimiçi olarak kolayca bulunabilirler.
Besin Kaynakları: Fasulye, mercimek, süt, yumurta, yağsız et,kepekli tahıllar, patates, muz
Takviye Önerisi: Venatura Vitamin B Kompleks 30 Kapsül

D Vitamini
D vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir. Vücudunuz, ihtiyacı olan tüm D vitaminini güneş sayesinde alabilir. Ancak günümüzde çoğu insan iç mekanlarda çok fazla zaman harcıyor. Yiyeceklerden yeterli D vitamini almak pek kolay olmadığı için takviyeler sıklıkla öneriliyor. Bazı araştırmalara göre, yeterli oranda D vitamini seviyesine sahip olmak depresyonun önlenmesine yardımcı olabiliyor ki etkili bir diyet için olumlu bir tutum sergilemek de önemlidir.
Araştırmacılar, obez kişilerde D vitamininin normalden daha düşük seviyelerde olduğunu fark ettilerse de D vitamininin kilo kaybındaki kesin rolü hala tam net değil.
The American Journal of Clinical Nutrition’da yer alan bir araştırma ise kalsiyum ve D vitamini takviyesi alan aşırı kilolu ve obez yetişkinlerin, herhangi bir takviye almayan kişilere göre önemli ölçüde daha fazla mide yağı kaybettiğini belirtiyor. (1)
Besin Kaynakları: Ton balığı, somon, sardalya, yumurta sarısı
Takviye Önerisi: One Up D3 Vitamini 1000 IU 20 mL Damla

Demir
Demir, vücudunuzun besinlerden enerji üretmesinde yardımcı rol oynar. Demir, kaslarınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki tüm hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur ki bu da onların yağ yakmalarına olanak tanır.
Besin Kaynakları: Yağsız et, kabuklu deniz ürünleri, fasulye, ıspanak
Çilek veya domates gibi bir C vitamini kaynaklarıyla birlikte demir açısından zengin yiyecekler yemek, demir emilimin artmasına yardımcı olabilir.
Takviye Önerisi: Nature’s Supreme Iron 17 Mg 120 Kapsül

Magnezyum
Magnezyum vücutta enerji üretimi için gereklidir. Bu mineral 300’den fazla enzim sisteminde kofaktör olarak görev yapar. Bu sistemler, vücutta aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli reaksiyonlardan sorumludur:
- Kan şekerini kontrol etmek
- Kan basıncını düzenlemek
- Kemikleri güçlü tutmak
- Sinir sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlamak
Besin Kaynakları: Fındık, tohumlar, baklagiller, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
Takviye Önerisi: Nature’s Bounty Magnesium Citrate Plus Vitamin B6 60 Tablet

Yeşil Çay Özü
Yeşil çay özü teknik olarak bir vitamin veya mineral değildir, ancak yeşil çay özütü, oldukça konuşulan takviyeden biridir. Yeşil çayın enerji harcamasını ve yağ oksidasyonunu artırdığı, yağ üretimini ve emilimini ise azalttığı düşünülmektedir.
Bu popüler içeceğin özünün, kateşinler olarak da bilinen güçlü flavonoid antioksidanları içerdiği bilinmektedir. Yeşil çay ayrıca sağlıklı bir doz kafein içerir.
Klinik bir çalışma, tek başına veya kateşinlerle birlikte kafeinin, plasebo alanlara kıyasla enerji tüketimini önemli ölçüde artırdığını belirtiyor. (2)
Başka bir araştırma ise yeşil çay takviyelerinin obez bireylerde vücut ağırlığını plasebo alanlara kıyasla ortalama yaklaşık 1 kg azalttığını aktarıyor. (3)
Takviye Önerisi: Nature’s Bounty Multi-Day With Green Tea Extract 50 Tablet