Sıcak havaların en sevilen serinletici öğünleri olan yaz meyveleri reyonlarda yerini aldı. Hem faydalı hem de serinleten bu besinlerin değeri gün geçtikçe artıyor. Bu meyvelerin arasında yer alan kavun ve karpuz ise bilmediğiniz birçok özelliği ile sizi şaşırtacak.

Sizin de sevdiğiniz meyveler arasında kavun ve karpuz yer alıyorsa bu meyvelerin serinletici etkisini beslenme düzeninize ekleyerek yaz mevsiminin tadını çıkarabilirsiniz!

İşte kavun ve karpuzun bazı faydaları…

Kavun ve Karpuz Tüketmenin Faydaları

Karpuz Nedir?

Karpuz (citrullus lanatus), aslen Güney Afrika’dan gelen büyük, tatlı bir meyve olarak biliniyor. Kavun, kabak, balkabağı ve salatalık ile aynı atalara sahip olan karpuz, yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri. Bu mucize meyve; su ve besinlerden oluşuyor, çok az kalori içeriyor ve son derece rahatlatıcı bir etkiye sahip. İnsan sağlığına fayda sağlayan içeriği sayesinde de çoğu uzman tarafından beslenme listelerine dahil edilmekte.

Karpuz, yaklaşık %91 oranında su ve %7,5 oranında karbonhidrattan oluşuyor. Bu sebeple az yağ içermesi sebebiyle kalorisi düşük meyveler arasına giriyor. Karpuz ayrıca az miktarda lif sağlar. Dahası, iki güçlü bitki bileşiği olan sitrülin ve likopen de karpuzda bulunur. Bu iki bileşenin de sağlığımız açısından bazı yardımları bulunur. Karpuzun düşük kan basıncı, gelişmiş insülin duyarlılığı ve azaltılmış kas ağrısı dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları günümüzde hala araştırma konularının arasında yer alıyor.

Karpuzun Faydaları Nedir?

Tok Tutabilir

Karpuzun %92’si sudan oluşuyor ve içeriğinde lif bulunuyor. Hem lifli hem de su kaynağı olması sebebiyle sizi tok tutmaya yardımcı olurken aynı zamanda sindirim sistemine faydalarıyla da dikkat çekiyor.

Kas Ağrılarının Hafifletilmesine Yardımcı Olabilir

Karpuz içerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra önemli bir amino asit olan sitrülin maddesini de içeriyor. Bu madde kas ağrılarının azaltılmasına yardımcı olabiliyor. Dolayısıyla karpuz tüketildiğinde kas ağrılarınızın hafiflemesi mümkün olabilir.

Ödem Atmaya Yardımcı Olabilir

Karpuzun %92’sinin sudan oluşması sindirim sistemini destekleyen yegane özelliği olarak biliniyor. Sık tuvalete çıkma konusunda sizi harekete geçirecek olan karpuz, ödemlerinizi daha hızlı atmanıza yardımcı olabilir.

Kan Basıncını Düşürebilir

Kan basıncınız yüksekse ve düşürmek istiyorsanız karpuz kabuğu size yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, karpuz özü takviyelerinin; obeziteden muzdarip yetişkinlerin kan basıncını kontrol etmesine yardımcı olabileceğinden bahsediyor. Karpuz ayrıca potansiyel bir idrar söktürücü olarak biliniyor ve genellikle yüksek tansiyonu olan kişilere öneriliyor.

Performansınızı Artırabilir

Bazı çalışmalara göre karpuz tüketmek bir sonraki atletik performansınızı da iyileştirebiliyor. Karpuz meyvesinin içinde bulunan sitrülin, kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak kaslara oksijen iletimini iyileştirebiliyor ve potansiyel olarak egzersiz performansına katkı sağlayabiliyor. Bunun için sadece karpuz değil, kabuklarını da tüketebilirsiniz.

Kavun ve Karpuz Tüketmenin Faydaları

Besin Değeri

Karpuz, günlük C vitamini ihtiyacımızın %21’ini karşılıyor.

A vitamini ihtiyacının ise %18’ini karşılıyor.

B1, B5 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum gibi mineraller içeriyor.

Kavun Nedir?

Kavunun iklimlere göre değişkenlik gösterdiği çeşitleri bulunuyor. Ülkemizde yetiştirilen başlıca kavun türlerinin arasında; Topatan, Van kavunu (kantalup), Hasanbey ve Altınbaş kavunu yer alıyor. Bunların dışında ise; Kırkağaç, Yuva, Casaba, Honeydew, Galia gibi pek çok çeşidi de dünyada tüketiliyor.

Kavun da karpuz gibi düşük yağ oranına sahip olması sayesinde çoğu beslenme biçiminde yer alıyor.

Kavun ve Karpuz Tüketmenin Faydaları

Kavunun Faydaları Nedir?

Beta-Karoten İçerir

Beta-karoten söz konusu olduğunda, kavun diğer sarı-turuncu meyveleri yüksek bir farkla geçiyor. Beta-kroten içermesi ise A vitaminin sisteme dahil edilmesinde büyük rol oynadığı için dikkat çekiyor. Vücuda bitkiler yoluyla alınan beta-karoten, ince bağırsakta parçalanıyor ve retinole dönüşüyor. Retinol, A vitamini türevlerinden biri olarak biliniyor. Bu nedenle beta-karoten A vitamininin en öncül maddesi olarak kabul ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre kavun; kayısı, greyfurt, portakal, şeftali, mandalina, nektar ve mangodan daha fazla beta-karoten içeriyor. A vitamini vücudumuzda göz sağlığı süreçlerinde, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ve bağışıklık sisteminde rol oynuyor.

Bağışıklığı Koruyabilir

Kavun içeriğinde bulunan C vitamini, çocukların gelişiminde önemli olmasıyla beraber soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı da adeta kalkan görevi görüyor. Özellikle yaz aylarında havaların değişimi ile başlayan mevsim hastalıklarında C vitamini desteği öne çıkıyor.

Kansere Karşı Koruyabilir

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, yaşlanmaya bağlı hafıza kaybı ele alındığında kavunun içerisinde bulunan folat bu konuda yardımcı olabiliyor. Folat ayrıca B-9 vitamini olarak da biliniyor ve genellikle gıdalarda bulunuyor. Bununla beraber çoğu araştırma folat desteğinin kansere karşı savaştığından da bahsediyor.

Potasyum Açısından Zengindir

Orta boy kavunun bir dilimi, günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 4’ünü sağlayabilir. Potasyum önemli bir elektrolit mineral olarak biliniyor ve bu nedenle vücudumuz için oldukça önemli. Amerikan Kalp Derneği’ne göre potasyum, hücreler ve vücut sıvıları arasında su dengesinin korunmasına yardımcı olabiliyor. Potasyum ayrıca sinir sağlığı ve kas kasılmaları için de önemli bir yere sahip. Egzersizden sonra kavun gibi potasyum açısından zengin bir atıştırmalık yemek, tüketilen elektrolitlerin yenilenmesine yardımcı olabilir.

Kavun ve Karpuz Tüketmenin Faydaları

Besin Değeri

Bir porsiyon kavun günlük A vitamini ihtiyacımızın %68’ini, C vitamini ihtiyacımızın da %61’ini karşılayabiliyor.

Tıpkı karpuz gibi kavun da kalorisi düşük meyveler arasında yer alıyor. Kavunun %90’ı su ve %9’ı karbonhidrattan oluşuyor.