Havaların soğumasıyla yaz mevsimine tamamıyla veda ettiğimiz bu günlerde sıcak içecekleri daha çok tercih edebiliyoruz. İçimizi ısıtacak salep, sıcak çikolata, kahve gibi içeceklerin yanı sıra kültürümüzde değeri hiç düşmeyen çay, kışın en lezzetli eşlikçimiz olmaya devam ediyor.

Çayların dünyası hafife almak istemeyeceğiniz kadar geniş ve şaşırtıcı. Dünya üzerinde binlerce bitki çayı bulunuyor ve alternatif tıpta bu çayların önemi oldukça büyük. Kış mevsiminde soğuk havaların üzerimizdeki etkilerini azaltmak veya hafife indirmek için de bitki çayları iyi bir çözüm olabiliyor. Siz de bitki çaylarının özelliklerini öğrenerek kış mevsiminin olası etkileri için önlem alabilirsiniz.

İşte 5 kış çayı ve özellikleri…

kış çayı

Boğaz Ağrısı için: Meyan Kökü Çayı

Günümüzde meyan kökü çayı da boğaz ağrısı için yaygın bir alternatif olarak tüketiliyor. Özellikle kış mevsiminin getirdiği grip, nezle gibi hastalıkların bir numaralı belirtisi olarak bilinen boğaz ağrısı, meyan kökü çayı tüketerek rahatlatılabilir. Bunların yanı sıra meyan kökü çayının başka faydaları da ilginizi çekebilir:

Faydaları

Öksürüğe iyi gelebilir: Doğal bir balgam söktürücü olan meyan kökü çayı öksürüğe iyi gelebilir. Öksürüğünüz varsa veya semptom olarak oluşmaya başladıysa önlem olarak meyan kökü çayı içmeyi deneyebilirsiniz.

Adet döneminde problemleri azaltabilir: Menopoz ve adet döneminde oluşabilecek ağrı, şişkinlik ve kramp gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olan bu çay, size de ihtiyaç duyduğunuz desteği verebilir.

Stres seviyesini azaltabilir: Strese iyi geldiği bilinen meyan kökü çayı, stresi tetikleyecek hormon seviyesini düzenleyebilir.

kış çayı

Ruh Hali için: Lavanta Çayı

Depresyon duygularını azaltmak ve ruh hallerini yükseltmek isteyenler için iyi bir öneri olan lavanta çayı, uzun zamandır alternatif tıpta da popülaritesini koruyor. Dahası, lavanta özünün uzun süredir aromaterapide gevşemeyi teşvik etmek için kullanıldığı biliniyor. Lavanta ayrıca rahatlamaya, uykuyu teşvik etmeye ve ruh halinizi iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Bu durum mevsim geçişleri sırasında mevsimsel depresyon veya kısa süreli bunalımlar için rahatlatıcı olabilir. Kış mevsiminin gri havası, yağmuru, çamuru derken yaz mevsiminde olduğu gibi coşkulu hissetmeyebiliriz. Bu gibi durumlarda ruh sağlığınız için lavanta çayı size yardımcı olabilir. Lavanta çayının olası diğer faydaları ise şöyle:

Faydaları

Soğuk algınlığının semptomlarını engelleyebilir: Soğuk algınlığının geçmesine yardımcı olacak lavanta çayının özellikle kış aylarında tüketilmesi önem taşıyor. Tıpkı meyan kökü çayı gibi bu çay da soğuk algınlığında size yardımcı olabilir.

Sindirim süreçlerine destek olabilir: Lavanta çayı, mide ve bağırsaklar problemlerinin giderilmesinde de etkili olmasıyla ön plana çıkıyor. Bunun yanında hazımsızlığa da iyi geldiğinden bahsediliyor.

İştah sorununa iyi gelebilir: Depresif ruh halinin bir getirisi olarak iştahsızlık, sıkça karşılaşılan yan etkilerin arasında bulunuyor. Lavanta çayı ise iştahsızlık sorunu yaşayanlara sıklıkla önerilenler arasında yer alıyor.

kış çayı

Enflamasyon için: Yulaf Samanı Çayı

Yulaf samanı çayı; yulaf bitkisinin sapları, tohumları ve çiçeklerinden yapılan bir çay olarak biliniyor. Yulaf çayı özü, yüzyıllardır geleneksel tıpta enflamasyonu azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olmak için kullanılıyor. Bazı araştırmalar yulaf otu özünün dikkati toplamaya ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olduğundan da bahsediyor.

Geleneksel tıp için uzun süredir kullanılmasına rağmen, yulaf samanının çay olarak tüketildiğinde sağlığı nasıl etkilediğine dair çok az araştırma bulunuyor. Ancak besin değerleri incelendiğinde yulaf samanı özütünün, iltihabı azalttığı düşünülen avenantramidler de dahil olmak üzere antioksidanlar açısından zengin olduğu biliniyor. Yulaf samanı çayı az bilinse de bazı farklı etkileri de bulunuyor. Bunlardan bazıları ise şöyle:

Faydaları

Dinç hissettirebilirS: Yulaf samanı çayının enerji oranını artırma özelliği hala araştırmaların konusu olmaya devam ediyor. Spor öncesinde kendinizi daha enerjik hissetmek için; 1 fincan yulaf samanı çayı tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Kemik sağlığını destekleyebilir: Yulaf samanı kalsiyum içermesi ile ön plana çıkıyor. Kas ve kemik gelişimine yardım edebilmesi sayesinde de sıkça tercih edildiği biliniyor.

Kilo kontrolüne destek olabilir: Yulaf samanı sindirim sistemine olan etkileriyle de dikkat çekiyor. Buna göre yulaf samanı çayı bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardım edebilecek özelliklere sahiptir.

kış çayı

Hastalanmamak için: Ekinezya Çayı

Ekinezya çayı, soğuk algınlığını önlediği ve hastalık süresini kısalttığı söylenen, dünyada son derece popüler olan bir çay olarak karşımıza çıkıyor. Neredeyse her evde bulunan bu çay, aslında etkileri sayesinde alternatif tıpta sıkça kullanılıyor. Bazı araştırmaların da konusu olan bu çay, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olması gibi özellikleri sayesinde tercih ediliyor. Hastalanmamak için tüketebileceğiniz ekinezya çayının başka faydaları ise şu şekilde:

Faydaları

Cilt sorunlarına iyi gelebilir: Ciltte oluşan mantar, egzama gibi problemlerin tedavisinde ekinezya çayı oldukça etkili olmasıyla dikkat çekiyor. Hatta, bu problemler için hazırlanan losyon ve kremlerin çoğunda ekinezya bitkisinin kullanıldığını görebiliriz.

Solunum sistemini destekleyebilir: Ekinezya bitkisinin iltihap sökücü özelliği sayesinde solunum problemleri yaşayan insanların ekinezya çayı tüketmesi önerilmekte. Bunların yanı sıra solunum yolları enfeksiyonları, difteri, boğaz ağrısı ve astım gibi hastalıkların da destekçisi olarak ekinezya çayı önerilebiliyor.

Ödem atmayı hızlandırabilir: Ekinezya çayı vücuttan toksin maddelerin ve fazla suyun atılmasına yardımcı olabiliyor. Böylece vücuttan ödemin atılmasını hızlandırabiliyor.

Kış mevsiminde multivitamin desteği için takviyelere göz atın!

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz