Bal, tarih boyunca birçok kültürde karşımıza çıkan, farklı türleri bulunan doğal tatlandırıcı olarak biliniyor. Sahip olduğu besin değeri, lezzeti ve daha birçok özelliği balın popülaritesini artırmaya ve daha çok kullanılmasına katkı sağlıyor. Eski zamanlarda bir tedavi yöntemi olarak da kullanılan bal, boğaz enfeksiyonlarından astıma kadar çoğu hastalığın tedavi süreçlerinde yerini alıyordu. Günümüzde ise bu besin, antioksidan etkileri sayesinde daha çok dikkat çekiyor. Ayrıca bal, besleyici içeriğinin yanında polifenoller gibi fizyolojik olarak etkin doğal maddeleri de bünyesinde barındıran bir besin kaynağı olarak biliniyor.

Rafine şekerin yerine de tariflerde kullanılabilen bal, ilave şekere göre daha sağlıklı olması sayesinde en popüler doğal tatlandırıcıların arasında bulunuyor. Balın etkilerinden yararlanmak için doğru oranda tüketilmesi de elbette ki önem taşıyor. Amerikan Kalp Derneği, ilave şekerin günde kadınlar için 25 gramın ve erkekler için 36 gramın altında tutulmasını öneriyor (1). Bu durumda her sabah çayınıza bal eklemek daha güvenli olacağı gibi balın etkilerini de hissetmenize yardımcı olabilir.

İşte çayınıza bal eklemeniz için 7 önemli neden…

Yanık ve Yaraların İyileşmesini Destekleyebilir

Bal tedavisinin, eski Mısır’dan beri yaraları ve yanıkları iyileştirmek için kullanıldığı biliniyor. Geçmişten günümüze kullanılan bu yöntem, balın direkt olarak ihtiyaç duyulan bölgeye uygulanması şeklinde gerçekleştiriliyor. Araştırmacılar, balın iyileştirici güçlerinin antibakteriyel ve antienflamatuar etkilerinden geldiğini düşünüyor. Dahası, sedef hastalığı ve uçuk lezyonları dahil diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilmesiyle de ön plana çıkıyor. Kısaca; cilde uygulandığında bal, yanıklar, yaralar ve diğer birçok cilt rahatsızlığı için etkili olabilir. Bunlara ek olarak, yanma veya yaralanma gibi durumlarla karşılaştıysanız her şeyden evvel bir doktora danışmanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Beyin Sağlığını Destekleyebilir

Bal, beyin fonksiyonları için de alternatif tıpta kullanılan bir besin olarak biliniyor. İçerisinde bulunan kalsiyum sayesinde beynin daha verimli çalışmasına yardımcı olabilen bal, günlük hayatın içerisinde işlerinizi daha verimli gerçekleştirmenize de yardımcı olabilir. Beyin sağlığına destekleri ile ön plana çıkan bal, aynı zamanda konsantrasyonun artırılmasına yardımcı olabiliyor.

Hafızayı Güçlendirebilir

Balın beyin sağlığına olan etkilerinin arasında hafızayı güçlendirmesi de yer alıyor. Bazı çalışmalar balın özellikle menopozda döneminde ve menopoz sonrası dönemde kadınlarda hem kısa hem de uzun süreli hafızayı iyileştirebileceğini araştırıyor. Ayrıca ham balın hafıza geliştirmeye ve stresi düşürmeye etkisi bulunan doğal aktif bileşenleri içerdiği biliniyor. Uzun vadede hafızanızı güçlendirmek için bal, en iyi alternatif çözümlerin arasında yer alıyor.

Kan Şekerine İyi Gelebilir

Kan şekeri söz konusu olduğunda bal, normal şekere göre daha sağlıklı etkilere sahiptir. Bal, diğer şeker türleri gibi kan şekerinizi yükseltse de içerdiği antioksidanlar metabolik sendrom ve tip 2 diyabete karşı korunmaya yardımcı olabilir. Kısacası bal, kan şekeri yönetimi ile ilgili bazı koruyucu etkiler sunabilir, ancak yine de özellikle tip 2 diyabetli kişiler tarafından ölçülü olarak tüketilmelidir. Bu yüzden eğer diyabetik biriyseniz doktorunuza danışmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Kan basıncını düşürmeye, kan yağ seviyelerini iyileştirmeye, kalp atışınızı düzenlemeye ve sağlıklı hücrelerin ölümünü önlemeye yardımcı olmasıyla dikkat çeken bal, kalp fonksiyonunu korumaya yardımcı olabilir. Ek olarak, ham bal tipik olarak, arıların özsu üreten ağaçlardan ve benzer bitkilerden ürettiği bir reçine türü olan propolis içeriyor. Propolis, kolesterol ve trigliserit değerlerini iyileştirme etkileriyle biliniyor.

Propolis desteği için takviyelere de göz atabilirsiniz.

Antioksidandır

Baldan antioksidan etki elde etmek için onu ilave şeker yerine kullanabilirsiniz. Buna göre bal; sade yoğurt, kahve veya çayı tatlandırmak için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca tatlı tariflerinizde de kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra sadece çayınıza ekleyerek de balın antioksidan etkisini hissedebilirsiniz.

Vitamin ve Mineral Deposudur

Balda bulunan vitamin miktarı düşük olarak bilinmektedir ve günlük almamız gereken vitamin miktarını karşılamayabilir. Genelde tüm suda çözünebilen vitaminler balda bulunurken, en yüksek miktarın C vitaminine ait olduğu biliniyor ancak bu seviyeler balın türüne göre değişebiliyor. Vitaminlerin yanı sıra balda aşağı yukarı 31 farklı mineralin olduğu biliniyor. Bunlar arasında en fazla olanları; kalsiyum, fosfor, potasyum, sülfür, sodyum, klor ve magnezyum olarak listelenebilir. Ayrıca eser miktarda rubidyum, silisyum, zirkonyum, vanadyum, lityum ve  stronsiyum gibi minerallerde bulunabiliyor.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz