Vitamin eksikliğinin en çok görüldüğü kişiler genellikle hamilelerdir. Hamile kişilerin vücudunda fetüs oluşumu için bazı değişiklikler meydana gelir; hem fetüs hem anne için alınması gereken vitamin ihtiyacı artabilir. Diyet programlarına baktığınızda hamile olmayan kadınlar ile hamile olan ya da emziren kadınların günlük alması gereken miktarlar arasında farklar bulunur. Emziren veya hamile kadınlar için alınması gereken miktar daha fazla olur.

Düzenli ve sağlıklı bir beslenme diyeti ile ihtiyaç duyulan tüm vitaminler alınabilir. Fakat bu durum farklı kişilerde değişiklik gösterebiliyor ne kadar sağlıklı beslenseniz de ihtiyacınız olan vitamini almadığınız durumlar söz konusu olabiliyor. Bu durumlarda ise hamileler için uygun olan vitamin takviyesini almak gerekebilir. Hamilelikte vitamin eksikliğihem anne hem bebek sağlığı açısından büyük riskler taşıyabilir. Bazı vitamin eksiklikleri sonucunda ciddi hastalık durumları söz konusu olabilir. Bu nedenle mutlaka takviye kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve doktorun uygun gördüğü takviye edici gıda kullanılmalıdır.

Hamilelikte Vitamin Eksikliği Bebeği Nasıl Etkiler?

Bebek gelişimi için tüm ihtiyaçlarını anne vücudundan alır. Bu nedenle özellikle hamilelik döneminde alınması gereken vitamin ihtiyacı artabilir. Bebek anneden yeterli miktarda vitamin alamazsa hem bebek hem anne için çeşitli sorunlar söz konusu olabilir. Bu tarz durumların önüne geçmek adına doktor kontrolünde testler yapmalı ve ihtiyacınıza göre takviye kullanmalısınız. Bebek, anne karnında gelişir ve büyür; gelişebilmesi için ise ihtiyaç duyduğu bazı vitamin ve mineraller bulunur. Bu ihtiyaçlarını anne vücudundan alır. Annede ihtiyaç duyulan vitamin veya mineral eksikliği varsa bebek gelişimi için ihtiyacı olan maddeleri alamaz. Bu gibi durumlarda ise gelişimini tamamlayamadığı için farklı rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Hamilelikte vitamin testi çocuk gelişimi için hayati önem taşıR. Bu eksiklikler sadece bebeği değil aynı zamanda anneyi de olumsuz yönde etkiler. Sorunlu bir hamilelik geçirmesine ve hatta düşük yapmasına bile yol açabilir. Bu nedenle ihtiyaçları görüp takviye almak, bu tarz durumlarda sağlık açısından faydalı olur. Hatta sadece hamileyken değil, hamile olmaya karar verdiğiniz andan itibaren sağlıklı olmanız, bebek sağlığı için önemlidir. Fetüs oluşumunun ilk aşamasında çok fazla vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. Siz hamile kaldığınızı fark ettiğinizde fetüs çoktan oluşmuş ve ihtiyacını karşılayamamış olabilir.

Hamilelikte Vitamin Eksikliği Neden Olur?

Hamilelikte Vitamin Eksikliği Neden Olur?

Vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminler hamileyken veya değilken değişmez ama hamile kişilerde bazı vitamin ihtiyaçları artabilir ve bu durumda eksiklik söz konusu olabilir. “Hamilelikte vitamin eksikliği nasıl giderilir?” sorusunun en doğru yanıtını eksikliğinizin türüne ve miktarına göre size doktorunuz söyleyecektir. Eksiklik durumunuza göre doğru beslenmenizin yanında takviye olarak vitamin almanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından destekleyici ve yardımcı olur. Vitamin eksikliklerinin kişiye bağlı olan bazı sebeplerini sıralayacak olursak;

  • Yetersiz beslenme; hamilelikte vitamin eksikliği, gerekli beslenme çeşitliliğini sağlamayan, tek tip beslenen kişiler tarafından sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi düzenli beslenmeme durumlarda ise eksiklik söz konusu olabilir.
  • Alkol tüketimi veya madde bağımlığı
  • Hamileliğe çok düşük kilo ile başlanması vücutta pek çok vitamin eksikliğine sebebiyet verebilir. Hamile kalmayı planladığınızda ideal kilonuza ulaşmanız gerekir.
  • Hamileliğe obezite ile başlamak. Hamilelik başlangıcında ideal kilo aralığında olmanız önemlidir. Tıpkı çok zayıf başlamakta olduğu gibi fazla kiloyla başlamak da vitamin eksikliğine sebebiyet verebilir.

Tüm bunlar eksikliğe yol açabilen sebepler arasında sayılmaktadır. Bunların dışında geçirilmiş bazı hastalıklar nedeniyle veya genetik bazı durumlarda vitamin eksikliğine sebebiyet verebilir. Annenin ve bebeğin sağlığı için periyodik kontrollerin sağlanması ve eksikliklerin giderilmesi ise oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkar.

Hamilelikte En Çok Eksikliği Çekilen Vitaminler Nelerdir?

Hamilelerde en çok eksikliği görülen vitaminler A, D, E, K, B6, B12 vitaminleri ve folik asittir. Bu vitaminlerin her birinin vücutta farklı işlevleri bulunur ve eksiklikleri söz konusu olduğunda bu işlevlerini yerine getiremeyerek sizin ve çocuğunuzun sağlığını olumsuz etkileyebilirler. “Hamilelikte vitamin eksikliği bebeğe zarar verir mi?” sorusunun cevabı evet verebilir ama eksiklik türüne ve miktarına göre vereceği zarar da değişiklik gösterebilir. Bu vitaminlerin görevlerinden kısaca bahsedecek olursak;

A vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hücre yenilenmesine destek olan vitamindir. Çocuk gelişimi için oldukça önemli vitamin türlerinden biri olarak bilinir.
A vitamini takviyeleri için tıklayın.

D vitamini: En çok etkili olduğu işlevi diş ve kemik gelişimine olan katkısı diyebiliriz aynı zamanda hormonların düzenlenmesinde de fayda sağlayan D vitamini özellikle hamilelik dönemlerinde evde güneşten uzak kalan kadınlarda sıklıkla rastlanır. D vitaminin alındığı en büyük kaynak güneş ışığıdır.
D vitamini takviyeleri için tıklayın.

E vitamini: Özellikle cilt sağlığı açısından oldukça önemliyken, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca antioksidan olma özelliğinden dolayı kansere ve radyasyona karşı önleyici etki gösterir.
E vitamini takviyeleri için tıklayın.

K vitamini: Bu vitaminin en önemli görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. Yaralanma ve kaza geçirme gidi durumlarda kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kan kaybından ölmenizi önleyen çok önemli vitaminlerden sayılabilir. Aynı zamanda kemik gelişimi ve protein oluşumunda etkin rol oynar.
K vitamini takviyeleri için tıklayın.

C vitamini: Kemik ve bağ dokularda yapıcı aynı zamanda cilt için oldukça önemli bir vitamindir. Aynı zamanda bağışıklık sistemine destek olur ve demirin emilimine yardımcı olur. Her daim takviye alınabilir vitaminlerden biri olarak sayılabilir.
C vitamini takviyeleri için tıklayın.

B12: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda etkin rol oynayan B12 vitamini aynı zamanda DNA sentezi içinde oldukça önemli vitaminlerdendir. Sadece hamilelerin değil aslında birçok kişinin eksikliğini çektiği temel vitaminlerden biridir. Takviye almak özellikle hamilelik dönemlerinde anne ve bebek sağlığı açısından gerekli olabilir.
B12 takviyeleri için tıklayın.

Hamilelikte Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte vitamin eksikliği belirtileri ise normal dönem belirtileri gibi seyreder hamile olanlarda ayrı bir belirti durumu söz konusu olmaz. Her vitamin eksikliğinin farklı belirtileri söz konusu olsa da hamilelikte en sık rastlanan vitamin eksikliklerinden bazılarına örnek verecek olursak;

  • A vitamini eksikliği; halsizlik, göz yorgunluğu ve kuruluğu gibi belirtilerle kendini gösterir.
  • Hamilelikte D vitamin eksikliği, kaslarda ve kemiklerde ağrı veya kemik yumuşaması olarak kendini gösterir.
  • K vitamini eksikliği yoğun diş eti ve burun kanamaları, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.
  • E vitamini eksikliğinde göz problemleri, yaraların iyileşmesinde gecikme gibi durumlar söz konusu olabilir.
  • C vitamini eksikliği kas ve eklem ağrılarında artma, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve kolay hasta olma ve ağız içi yaralar, diş eti kanamaları şeklinde kendini gösterebilir.
  • Hamilelikte vitamin B12 eksikliği, yorgunluk ve halsizlik durumu, unutkanlık, bağışıklık sisteminde zayıflama gibi belirtilerle kendini gösterir.

Anne adaylarının ve yeni annelerin işlerini kolaylaştırıp içlerini rahatlatacak bebek bakımı bilgileri için tıklayın.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz