Ağız bakımı konusunda ne kadar dikkatlisiniz? Her gün diş bakımınızı yapıyor musunuz yoksa atladığınız günler oluyor mu?
Diş sağlığının bozulması sadece görüntü olarak rahatsızlık vermez, ayrıca ciddi problemlere yol açarak kişileri ameliyata götürebilecek sorunlar yaratabilir. Dişe eti çekilmesi de akut seviyelerinde ise ameliyat edilmesi gereken bir rahatsızlık olabilir. Peki bu durumda diş eti çekilmesini önlemek ya da geriletmek için neler yapabileceğinizi biliyor musunuz?
Düzenli ağız ve diş bakımı yapmak toplumumuzda hâlâ çok iyi bir şekilde oturmuş durumda değil. Diş bakımının düzenli yapılmaması sadece koku ve renk anlamında rahatsızlık veren bir görünüme sebep olmuyor, ayrıca kişinin sağlığını da ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
Diş Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi diş eti sınırının diş minesi seviyesinin altına düşmesi ve diş kökünün görünmeye başlaması ile birlikte gerçekleşen bir diş hastalığıdır. Diş eti çekilmesi her yaş grubundaki kişide görülebilir. Genellikle bu sorun yanlış fırçalama teknikleri ile oluşur. Dişlerin sert fırçalar ile fazla darbeye maruz kalması, günde 3 seferden fazla diş fırçalamak birer ana sebeptir. Diş eti, fırçalamaya bağlı sebepler ile çekiliyorsa fırçalama tekniğinizin orta ya da yumuşak kıllı diş fırçaları ile dairesel hareketler çizerek olması gerektiğini söylemeliyiz.
Bu sebeplerin yanısıra diğer diş eti hastalıkları, diş eti iltihaplanması, daha önceden yapılmış hatalı dolgu ve diş kaplamaları, yüksek ve anormal frenulumlar, diş taşları, diş gıcırdatma sebebi ile dişlerin yer değişikliği, hormon dengesinin bozulması, diş sağlığını koruyacak olana besinlerin yetersiz alınması da bu problemin yaşanmasına sebep olabilir. (1)
Diş etinde oluşan hastalıklar kemik dokuda iltihap yaratır. Dişi çevreleyen alanda bu iltihabın artması da hem kemik dokusuna hem de diş etine zarar vererek bu bölgede çekilme başlatır.
Diş çekilmesi, ülkemizde oldukça sık rastlanan bir durumdur. Kadın ya da erkek fark etmeksizin birçok kişi ağız bakımı konusunda maalesef yeterince dikkatli değil. Çoğu zaman yetersiz ve düzensiz ağız bakımı sebebi ile oluşan diş çekilmesinin nedenleri ortadan kaldırıldığı takdirde diş çekilmesi de ortadan kalkacaktır. Tedavi edilmediği ve ilerlediği aşamalarda ise diş çekilmesi estetik problemlere ve kötü kokulara sebep olabileceği gibi diş kayıplarına bile yol açabilir. Bu sebeple diş beyazlatma kadar peşinde koşulmayan bu sağlık probleminin bilinçli bir şekilde takip edilip tedavi edilmesi gerekir.
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?
Birçok nedene bağlı olabilen diş eti çekilmesinin belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Ağızda kötü koku oluşumu
- Diş etinde sıklıkla kanama
- Dişlerde çürüklerin oluşması
- Dişlerin daha uzun görülmesi, köke doğru etin çekilmesi
- Diş fırçalama sırasında duyulan acı ve diş hassasiyetinin artması
- Diş etlerinde şişlik oluşması
- Dişlerde ağrılar ve sızılar
Diş eti çekilmeniz 1-2 mm kadar olabilir ve sizin henüz dikkat etmeyeceğiniz bir noktada olabilir. Ancak 1-2 mm uzunluğundaki gerilemeler dahi diş doktorları açısından önemsenir. Bu tür diş eti çekilmeleri kronik olarak adlandırılmaktadır. Eğer 2 mm uzunluğunu aşan diş eti çekilmesi yaşıyorsanız ise durum ciddidir. Bu durumlar akut diş çekilmesi olarak adlandırılır. Doktorunuzun kanamalı ve iltihaplı durumlarda cerrahi müdahale etmesi gerekebilir. Bu sebeple en ufak bir belirtiyi bile dikkatle takip edip diş hekimine muayene olmanız gerekir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi tedavi edilebilmektedir. Hekimler cerrahi müdahale yapmaktan önce dolgu ve kaplama gibi yöntemler ile bölgeyi tedavi etmek için çalışır. Diş taşı temizliği, iltihabın ortadan kaldırılması tedavi için uygulanılan yöntemlerdendir. Ancak tüm bu aşamalar tamamlandığında hastalık gerilemezse diş hekimi cerrahi müdahale kararı alabilir.