Yazı İçeriği ve Başlıkları
- Cildiniz İçin Doğru Vitaminleri Almak
- D Vitamini
- C Vitamini
- E Vitamini
- K Vitamini
- Vitaminler Cilt Sağlığı İçin Gereklidir
Cildiniz İçin Doğru Vitaminleri Almak
Cildinize özen göstermek, sağlık yönetiminizin önemli bir parçası olmalıdır. Sonuçta, cilt vücudunuzun en büyük organı olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden cilt sağlığı ve cilt bakımı özellikle son yıllarda artan cilt kanseri riskiyle beraber ayrı bir önem taşımaktadır.
Cildinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için çoğu sağlık çalışanının yapmanızı söylediği ilk şey güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmanızı sınırlamak ve güneş ışığına maruz kaldığınızda güneş koruyucu kullanmaktır.
Ama güneş bahsedldiği kadar da kötü değildir. Sadece günlük 10–15 dakikalık güneşe maruz kalma cildiniz için en iyi vitaminlerden biri olan D vitamini üretimine yardımcı olur. D vitamini, C, E ve K vitaminleri ile birlikte cildiniz için en yararlı vitaminlerdendir.
Cildiniz için gerekli vitaminleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olmanız, cildinizin sağlıklı ve genç görünmesinin anahtarıdır. Fakat tam tersi durumlarda bazı belirtiler görülebilir;
- Siyah noktalar
- Kırmızılık
- Kırışıklık
- Lekeler/Benekler
- Aşırı kuruluk
Temel cilt vitaminleri ek formda bulunmaktadır, fakat aynı zamanda cilt bakım ürünlerinde de yer alırlar. Bu dört temel vitamin hakkında daha fazla bilgi edinmenizde ve optimum cilt sağlığına ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğini bilmenizde yarar var!
D Vitamini
D vitamini çoğunlukla güneş ışığı cildiniz tarafından emildiğinde sağlanır. Bu olay sonucunda kolesterol D vitaminine dönüştürür. D vitamini daha sonra karaciğer ve böbrekleriniz tarafından alınır ve sağlıklı hücrelerin oluşmasına yardımcı olmak için vücut boyunca taşınır. Bu, D vitamininin ten renginde önemli bir rol oynadığı deriyi de içerir. D vitamini sedef hastalığının tedavisine yardımcı olabilir.
Kalsitriol, insanların doğal olarak ürettiği D vitamininin bir çeşit insan yapımı versiyonudur. Kalsitriol, sedef hastalarının tedavisinde etkili olan bir kremdir. 2009 yılında Journal of Drugs ve Dermatology’de yayınlanan bir çalışmada, kalsitriol uygulamasının sedef hastalığı olan kişilerde cilt iltihabını ve tahrişi azalttığı ve bunun yanı sıra birkaç yan etki yarattığı bulunmuştur.
Oregon Eyalet Üniversitesi’ndeki Linus Pauling Enstitüsü, günde 600 IU’luk günlük D vitamini alımını tavsiye ediyor. Eğer hamileyseniz veya 70 yaşın üzerindeyseniz daha fazlasına da ihtiyacınız olabilir.
D vitamini alımınızı şu şekilde artırabilirsiniz:
- Günde en az 10 dakika güneşe maruz kalmak (özellikle cilt kanseri hikayeniz varsa, doktorunuza danışmanızda yarar var)
- Kahvaltılık gevrek, portakal suyu ve yoğurt gibi takviye edilmiş besinler tüketmek
- Somon, ton balığı ve morina gibi doğal olarak D vitamini içeren yiyecekler yemek
C Vitamini
C vitamini, epidermiste (cildin dış tabakası) ve dermiste (cildin iç tabakası) yüksek seviyelerde bulunur. Kanserle mücadele etme (antioksidan) özellikleri ve kollajen üretimindeki rolü ile cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu yüzden C vitamini, birçok antiaging cilt bakım ürünlerinde bulunan temel bileşenlerden biridir.
C vitaminini tablet olarak almak güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için cildinize uyguladığınız güneş koruyucularının etkinliğini artırabilir. Bunu, hücre hasarını azaltarak ve bedensel yaraların iyileşme sürecine yardımcı olarak yapar. C vitamini, vücudun doğal kolajen sentezindeki hayati rolünden dolayı yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmaya da yardımcı olabilir. Hasar görmüş cildin iyileşmesine yardımcı olur ve bazı durumlarda kırışıklıkların görünümünü azaltır. Yeterli C vitamini alımı kuru ciltlerin onarılması veya cilt kuruluğunun önlenmesine de yardımcı olabilir.
Reçetesiz satılan bazı ürünlerde, besin takviyelerinde ve yediğimiz gıdalarda C vitamininin bulunması bu besin maddesinin eksikliğini oldukça nadir görülmesini sağlar. Günde tüketilmesi önerilen C vitamini miktarı 1000 mg’dır. Beslenme düzeninizle yeterli C vitamini alamadığınızı düşünüyorsanız, şunları yapabilirsiniz:
- Portakal gibi turunçgil meyveleri tüketin
- Çilek, brokoli ve ıspanak gibi bitki kaynaklı C vitamini kaynaklarını tüketin
- Portakal suyu için
- Doktorunuz tarafından önerilen takviyeleri alın
- Kuruluğu, kızarıklığı, kırışıklıkları ve yaşlılık lekelerini tedavi etmek için C vitamini ile antiaging cilt tedavileri uygulayın.
E Vitamini
C vitamini gibi, E vitamini de bir antioksidandır. Cilt bakımındaki ana işlevi güneş hasarına karşı cilde koruma sağlamaktır. E vitamini cilde uygulandığında güneşten gelen zararlı UV ışığını emer. Işılkorunum, vücudun UV ışınlarının neden olduğu hasarı en aza indirgeme yeteneğini ifade eder. Bu, siyah lekelerin ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olur.
Normalde vücut, yağlı bir madde olan sebum aracılığı ile E vitamini üretir. Doğru dengede sebum cildin iyi durumda kalmasını sağlar ve kuruluğu önler. Özellikle kuru bir cilde sahipseniz, E vitamini muhtemelen sebum eksikliğini gidermeye yardımcı olabilir. E vitamini ayrıca cilt iltihabının tedavisinde de etkili bir rol üstlenir.
E vitamini birçok cilt bakım ürününde mevcut olsa da, asıl problem güneşe maruz kalındığında birçok etkinin en aza indirgenmesidir. Bu yüzden beslenme düzeninizde yeterli miktarda E vitamini kaynağına yer vermeniz önerilir. Çoğu yetişkin günde yaklaşık 15 mg E vitaminine ihtiyaç duyar. E vitamini alımınızı şu seçeneklerle arttırabilirsiniz:
- Badem, fındık ve ayçekirdeği gibi daha fazla kuruyemiş tüketmek
- Multivitamin veya ayrı olarak E vitamini takviyesi almak
- Hem E vitamini hem de C vitamini içeren ürünleri kullanmak (bu, sadece bir tanesini içerenlerden daha etkili olabilir)
K Vitamini
K vitamini vücutta kan pıhtılaşması sürecine yardımcı olmak için oldukça gereklidir, vücudun yaraları, çürükleri ve herhangi bir ameliyattan etkilenen alanlarını iyileştirmesine yardımcı olur. K vitamininin temel işlevlerinin yanı sıra, aşağıdaki gibi bazı cilt durumlarına da yardımcı olduğu düşünülmektedir:
- Çatlaklar
- Kırmızı lekeler
- Yara izleri
- Siyah noktalar
- Göz altlarındaki inatçı halkalar
K vitamini, cilt için birçok farklı kremde bulunabilir ve çeşitli cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olabilir. Doktorlar sıklıkla ameliyat geçirmiş olan hastalarda şişmeyi ve morarmayı azaltmak için K vitamini içeren kremler kullanırlar. Bunlar cildin iyileşme sürecini hızlandırır. Bununla birlikte, K vitamininin cilt üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalar, E ve C vitaminleri için yapılmış olanlardan daha sınırlıdır.
Florida Üniversitesi’ne göre, K vitamini eksikliği Amerika Birleşik Devletleri’nde oldukça nadirdir. Yetişkinlerin günde 90 ila 120 mcg arasında K vitamini alması tavsiye edilir. Aşağıdaki yiyecekleri tükettiğinizde K vitamini alımınızı arttırabilirsiniz:
- Karalahana
- Ispanak
- Marul
- Lahana
- Yeşil fasulye
Vitaminler Cilt Sağlığı İçin Gereklidir
Vitaminler sağlık ve vücut fonksiyonlarınız için büyük önem taşıdığından, vitamin eksiklikleri cilt üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. C ve E vitaminleri cildinizi güneşten korumada önemli rol üstlenir, bu vitaminlerdeki eksiklikler cilt kanseri de dahil olmak üzere cilt hasarı riskini artırır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkez’ine göre, cilt kanseri Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık görülen kanser türüdür.
Doktorunuzla Konuşun
Vitamin takviyelerine erişmek bu günlerde oldukça kolay, bu yüzden sağlığınızın ön planda olduğu bir plan uygulamak için dermatolog veya doktorunuza danışın. Bundan sonra market veya mağazalardaki cilt bakımı koridorunda yürürken, bu dört yararlı vitaminin en sevdiğiniz ürünlerin içerisinde olup olmadığını görmek için daha dikkatli bir şekilde inceleyin.
Vitaminler cilt sağlığı için gerekli olsa da, günlük beslenmenizde bu vitaminleri yeterince almış olabilirsiniz. Bu doğrultuda yaptıracağınız bir kan testi herhangi bir vitamin eksikliğinizin olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Aşırı miktarda vitamin alımının önlenmesi için sadece bir tıp uzmanının rehberliği ile vitamin almalısınız.