Çemen otu, soya ile aynı aileden gelen bir bitkidir. Çemen otu tohumunun yüzyıllardır kullanılmasına sebep olan birçok faydası vardır. İnsanlar çemen otunun taze ve kurutulmuş tohumlarını, yapraklarını, dallarını ve köklerini baharat, lezzetlendirici ve takviye olarak kullanırlar. Çemen otu gerçekten çok amaçlı bir bitkidir ve son yıllarda çeşitli sağlık yararları olan bitkisel bir takviye olarak popülerlik kazanmıştır.
Çemen Otu Tohumu Nasıl Kullanılır?
Çemen otu, yıllardır geleneksel tıp ilaçlarında kullanılan en eski bitkilerden biridir. Çemen özlerinin kullanıldığı bazı ürünler ise şu şekildedir:
- Sabunlar
- Makyaj malzemeleri
- Çaylar
- Baharat karışımları
- Çeşniler
İnsanlar çemen otunu bitkisel bir takviye olarak çeşitli şekillerde alırlar. En yaygın şekli haplar veya kapsüllerdir. Çemen otu çay haline getirilebilir, öğütülebilir veya yaralı cilde uygulanabilir.
Çemen Otu Tohumu İçeriğindeki Bazı Besinler
Çemen otu kendisini çok güçlü bir antioksidan yapan birçok temel besin içerir. Bu besinlerden bazıları şunlardır:
- Kolin
- İnositol
- Biyotin
- A vitamini
- B vitaminleri
- D vitamini
- Çözünen ve çözünmeyen lifler
- Demir
İçeriğindeki bileşikler ise şu şekildedir:
- Trigonellin: Diyabetin önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilecek bir betain molekülü.
- 4-hidroksiizolösin ve 2-oksoglutarat: İnsülin uyarıcı etkisi olan moleküller.
- Protodioscin: Afrodizyak etkileri olabilecek bileşik.
- Diosgenin ve Yamogenin: Progesteron ve diğer steroid ürünlerinin ticari sentezinde kullanılan bileşikler.
Çemen Otu Tohumunun Faydaları
İnsanlar çemen otunu yıllardır çeşitli şekillerde kullanmaktadırlar. Çemen otunun fayda sağladığı alanlar ise şöyledir:
- Kabızlık, iştahsızlık ve gastrit dahil sindirim sorunları
- Anne sütü üretimi
- Şeker hastalığı
- Düşük testosteron veya libido
- Ağrılı adet kanaması
- Menopoz
- Yüksek tansiyon
- Aşırı kilo problemleri
- Solunum problemleri
- Ülser
- Açık yaralar
- Kas ağrısı
- Migren ve baş ağrısı
İddia edilen en yaygın faydaları ise yeni annelerde süt üretimi, kan şekeri seviyelerini düzenleme, testosteron ve libido seviyelerini artırmak ve iltihap tedavisidir.
Çemen Otu Tohumu Yeni Annelerde Süt Üretimini Arttırır mı?
Çemen otu, yeni annelerde galaktagog veya süt akışını arttırıcı bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Emziren kadınlar çemen otunu hap şeklinde alırlar veya doğumdan sonra çay olarak tüketirler.
Çemen otu etkili bir galaktagog gibi görünse de, hamileyken tüketilmesi olumsuz etkilere sebep olabilir. Çoğu doktor, doğum öncesi değil, doğum sonrası tüketilmesini tavsiye eder.
Çemen Otu Tohumunun Kan Şekerine Etkisi
Çemen otu tohumları, özellikle şeker hastalığını önlemek ve kan şekerini kontrol etmek için yaygın olarak kullanılır ve kan şekeri değerleriyle ilgili sorunları hafiflettiği düşünülür.
Çemen Otu Tohumu ve Libido
Çemen otunun en eski kullanım alanlarından biri libidoyu arttırmaktır. Akdeniz ve Batı Asya kültürlerindeki insanlar, cinsel arzuyu arttırmak için bu otu binlerce yıldır tüketmektedir. Yapılan son çalışmalar çemen otunun hem erkeklerde hem de kadınlarda libidoyu artırabileceğini düşündürmektedir.
Cilt Enflamasyonunu veya Yaralanmalarına Çemen Otu Tohumu
Çemen otu tozu, cilt iltihabı ve yaralanmalarını tedavi etmek için uzun süredir diğer yatıştırıcı otlar ile birleştirilerek kullanılmaktadır. Yapılan son çalışmalar çemen otunun anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Çemen Otunun Yan Etkileri
Bazı insanlar çemen otu kullanırken dikkatli olmalıdır. Dergide yayınlanan bir makaleye göre, diyabet için ilaç kullanan kişiler için çemen otu kullanmak, kan şekerinin çok fazla düşmesine sebep olabilir. Diyabetiniz varsa, bu otu tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
Çemen otu ayrıca kan inceltici maddelerle etkileşime girebilen ve kanama riskini artıran birkaç kumarin bileşiği içerir. Coumadin veya Jantoven gibi antikoagülan kullanan insanlar çemen otu tüketirken ekstra dikkatli olmalıdır.
Ek olarak, çemen otu rahim kasılmalarını etkileyebileceğinden hamile kadınlar çemen otu kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.