Aylar süren hamilelik yolculuğunu siz ve bebeğiniz birbirinize kavuşarak başarı ile tamamladınız! Belki yolculuk biraz yorucu geçti, belki son anda heyecanlandırdı, belki de çıt çıkmayan sessiz sakin bir yolculuktu, ama en nihayetinde bebeğinizi kollarınızın arasına aldınız.
Şimdi bebeğinizin çevresi ve dünya ile tanışmaya başladığı, her gün yepyeni sesler ve görüntüler ile karşılaştığı, duyularının farkına vardığı, sizinle öncekinden çok daha farklı bir biçimde iletişim kurmaya çalıştığı bir dönem başladı. 1 aylık bebek gelişimi, anne için de bebek için de oldukça yeni ve muhteşemdir. Bebeğiniz birinci ayını yaşarken siz de yepyeni binlerce deneyime sahip olacaksınız.
Yepyeni Bir Yolculuk: 1 Aylık Bebek
Aslında anne adaylarının da bu yazımızı okumasını ve şimdiden hazırlıklı olmalarını dileriz. Yine de korkulacak bir süreç olmadığını sadece karşılaşacağınız birçok değişimin sizi tedirgin etmemesi için bu yazıyı sizler ile paylaştığımızı belirtelim.
Belki bir anne adayı belki yeni doğum yapmış bir annesiniz. Bugün sizler ile 1 aylık bebek sizin hayatınıza ne gibi yenilikler katacak, 1 aylık bebek gelişimi nasıl olacak, 1 aylık bebek kaç kilo olmalı, 1 aylık bebek ne kadar uyur, 1 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır gibi önemli konulara bakacağız.
1 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu
Öncelikle kilodan başlayalım. Bilirsiniz, etli butlu bebekler bizim kültürümüzde çok sevilir ve azıcık sıska görülen bebeklere çevredeki teyzeler hemen hasta mı bu çocuk diye söylenir… Etrafınızda her zaman bir şekilde bebeğinizi az beslediğiniz, yeterince süt vermediğinizi ya da kilosunun az olduğunu söyleyen kişiler olabilir. Moralinizi bozabilecek kişilerden uzak durarak daima doktorunuz ile bebeğinizin sağlık durumunu kontrol altında tutmaya devam edin.
Genellikle 1 aylık bebek kilosu kız bebekler için ortalama 4 kg ve erkek bebekler için ortalama 4,3 kg olarak verilmektedir. Aynı zamanda 1 aylık bebek boyu kız bebeklerde ortalama 53 cm ve erkek bebeklerde 55 cm olarak verilmektedir.
Bir önemli bebek ölçüsü de baş çevresi ölçüsüdür. 1 aylık bebeğin baş çevresi kızlarda 36,5 cm erkeklerde ise 37,3 cm olarak görülür.
Bebeğiniz, doğumdan hemen sonra eve geldiğinizde doğum kilosundan çok azını kaybetmiş olabilir bu bilgiyi doktorunuz ile paylaşabilirsiniz ancak bir sorun değildir. İlk ayının 10. günü ile bebeğiniz hızla kilo almaya başlar. (Hamileliğinizde gözlerinizle çok da ölçümleyemediğiniz bu büyüme hızı, doğum sonrası sizi gerçekten çok şaşırtacak, baştan söyleyelim…) 1 ayın sonunda bebeğiniz 4-5 cm kadar uzamış olacaktır.
1 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
1 aylık bebeklerin duyusal gelişimleri ve bunlara bağlı refleksleri dikkatinizi çekecektir.
1 Aylık Bebek Nasıl Görür?
Bebekler 1. aylarını tamamlarken görme, işitme, dokunma, tat alma ve koku alma yetileri daha çok gelişecek; yeni deneyimlerini ifade ederken çeşitli refleksler oluşturacak ve sesler ile deneyimlerini anlatmaya devam edeceklerdir. Bu süreç algı mekanizmalarının daha çok çalışmasına; sizi ve olayları anlamlandırmaya başlamasına yardımcı olacaktır.
Bebeğiniz ilk bir ay içerisinde uzak mesafeleri bulanık yakın mesafelerde ise 15-30 cm aralığını net görebilmektedir. Bu sebeple emzirme pozisyonunuzda, onu kucağınızda tutarken ya da kendisine nesneleri yaklaştırdığınızda sizi ve çevresindekileri daha kolay görecek ve görsel bir iletişim süreci başlatacaktır.
Bebeğiniz koyu ve parlak renkli cisimleri daha kolay ayırt edebilir. Size yakınken sizi daha net ayırt edebilir. Bunlar aklınızın bir köşesinde olsun.
1 Aylık Bebek Nasıl İşitir?
Görme yetisine göre bebeklerin duyma yetisi daha çok yetişmiştir çünkü tahmin edebileceğiniz gibi, anne karnındayken görüş alanları karanlık ve görüntüye kapalıdır. Işığı hissedebiliyor olsalar dahi ses deneyimleri anne karnından itibaren daha fazladır.
1 aylık bebekler annelerinin seslerini oldukça iyi tanır. Sizin sesiniz bebeğinizin rahatlığı için de önemlidir. Bu sebeple huzursuz oldukları bazı zamanlarda başka kişiler bebeğinizi yatıştıramıyor olsa bile sizin sesiniz ona iyi gelebilir. (Bebek yine de ağlamaya devam edebilir, benim sesimi duymasına rağmen ağlıyor, beni tanımıyor gibi düşünceler ile telaşlanmayın. Ağlamaları için aklınıza gelemeyecek kadar çok sebep var.)
Bazı bebekler gürültüden çok fazla hoşlanmazlar ve gürültü onları rahatsız edebilir. Bazıları ise gürültüden rahatsızlık duymaz, sesli ortamlarda bile uyuyabilirler. Bebeğiniz ile tanıştığınız bu ilk haftalarda durumu dikkatle değerlendirmeye çalışın.
Eğer duymasında bir gariplik olduğunu ve seslere yeterli tepki vermediğini düşünüyorsanız ise durumu hemen doktorunuz ile paylaşın.
1 Aylık Bebeğin Koku, Tat ve Dokunma Yetileri
Bebeğinizin en iyi tanıdığı koku sizin kokunuzdur. Yaklaşık 40 haftayı sizinle aynı bedende geçiren bebeğiniz, doğumdan sonra da kokunuzdan sizi tanıyacaktır. Aynı şekilde bu dönemde en iyi tanıdığı ikinci koku ise anne sütü kokusu olacaktır.
1 aylık bebekler üzerlerine değen kumaştan, tuttukları cisimlere kadar her şeyin dokusu ile de yeni yeni tanışırlar. Bu, bazı dokuları sevdiklerini ve bazılarından hoşlanmadıklarını fark ettikleri dönemdir. Zaten ağlayarak ya da gülerek bu durumu size belli edeceklerdir.
1 aylık bebeklerin tat tomurcukları yetişkin bir insanınkinden fazladır. 1 aylık bebekler anne sütünün tadını öğrenir, mamanın ısısını anlamaya başlarlar.
Bebeğiniz bu dönemde emme, yakalama, adımlama reflekslerini sıklıkla gerçekleştirirler. Heyecanlandıklarında kol ve bacaklarını uzatır tepinircesine hareket ederler. Bazen ışıktan rahatsız olurlarsa gözlerini kapayıp başlarını çevirebilirler. Sesten de aynı şekilde kaçmaya çalışabilirler. Tüm bu hareketler bebeğiniz büyümeye devam ettikçe anlam kazanmaya ve daha bilinçli bir şekilde gelişmeye başlar.
1 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Yukarıda bahsettiğimiz gelişmeler ile bebekler zihinlerinde anlamlar yaratmaya başlar. Sizin sesiniz, sesinizin tonu, ona gülümsemeniz, sarılma şekliniz çevresindeki diğer uyaranlar zihninde kümelenmeye ve birbirleri ile bağlantılar oluşturmaya başlar.
Bebeğiniz kendi düşüncelerini ve duygularını bu dönemde ancak ağlayarak belirtebilir. Bu sebeple bol bol ağlama sesine hazırlıklı olmalısınız.
Bebekler neden ağlar sorusuna bazı cevapları listeleyelim:
- Karnı aç olabilir
- Gazı olabilir
- Bezinin değiştirilmesini istiyor olabilir
- Uykusu olabilir
- Sıkılmış ve ilgi istiyor olabilir
- Uzun süre sizden uzak kalmış olabilir
- Sıcak ya da soğuk geliyor olabilir
- Kıyafetinin dokusu ya da etiketi onu rahatsız ediyor olabilir
1 Aylık Bebeklerde Sağlık
Bebeğiniz bu dönemde iki bebek rahatsızlığı geliştirebilir. Biri çok bilinen sarılıktır. Diğeri de kolik.
Sarılık, bebeğinizin vücudunda bilirubin pigmentinin birikmesi ile oluşur. Doğumdan sonra 2 hafta içerisinde kendini gösterir. Ancak eğer doğumdan hemen sonra 24 saat içerisinde sarılık görülürse sebebi başka bir durum olabilir.
Kolik rahatsızlığı ise bebeğin durmaksızın katıla katıla ağlamasıdır. Sebebi tam olarak bilinmeyen bu durumda bebeğinizi rahatlatacak her şeyi denemenizi öneririz. Sıcak-ılık banyo, meme verme, sesten hoşlanıyorsa devamlı onunla konuşma ve hoşlandığı sesleri fonda tutma gibi.
Her iki durumda da doktorunuz ile mutlaka iletişim kurmalısınız. Bunların yanısıra 1. ayda bebeğiniz ilk hepatit b aşısını olmalıdır.
1 Aylık Bebek Beslenmesi ve Uyku Düzeni
Aslında şu saatte beslemeniz, 2 saatte bir meme vermeniz gerekiyor gibi katı kurallar yoktur. Ancak bebeğinizi ilk ayından itibaren anne karnında çok farkında olmadığı gece-gündüz sistemine alıştırmak üzere beslenme düzenini kurgulayabilirsiniz.
Gündüzleri daha sık bir şekilde ve onunla konuşarak emzirip, geceler loş ışıkta ya da karanlıkta daha sessiz bir şekilde bebeğinizi emzirmeniz geceleri uyulması gerektiği algısını bebeğinizde yaratabilmek için bir adım olabilir.
Emzirme sırasında iki memeye de eşit bir şekilde dağılım yapabilmeniz iyi olabilir ancak bazen bebekler bir memeyi diğerine göre tercih edebilir. Bu problem değildir. Aynı şekilde bebeğiniz süt emerken uyuyakalabilir, bu durumda bebeğinizin ayaklarını ve yanaklarını hafif hafif okşayarak onu uyandırmak için hareket etmelisiniz.