bes-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Sizi taklit etmeye çabalayan, emeklemeye çalışan, elini attığını yakalayan şirin mi şirin bebeğiniz artık 5 aylık! Onun küçük dünyasının çevresindeki dünyaya daha çok açılması ile her yeni varlığın daha da anlamlılaştığı, merakının kuvvetlendiği boyut olarak çok fazla olmasa bile gelişimine devam ettiği 5. ay ile ilgili bilmeniz gerekenleri bir araya topladık.

5 aylık bebek gelişimi hakkında aklınıza takılabilecek soruları cevaplandırabilmek için hazırladığımız bu yazıyı keyifle okumak için sevdiğiniz atıştırmalıkları alıp rahat bir yere yaslanın. Hazırsanız başlayalım.

5 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?

Öncelikle annelerin en çok merak ettiği sorulara bakalım: 5 aylık bebek kaç kilo olmalı ve 5 aylık bebek boyu kaç cm’dir?

bes-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Sağlıklı bebek gelişimi için olmazsa olmaz bir koşul olmasa da 5. ayda bebeklerin büyüklükleri aşağı yukarı sizinle paylaştığımız tablodaki kadardır.

Kız Bebekler Erkek Bebekler
Kilo 6,5 kg 7,25 kg
Boy 63,5 cm 65 cm
Baş Çevresi 41,5 cm 42,6

 

Bu ayda kız bebeklerin 6,5 kilo ve erkek bebeklerin 7,25 kilo gibi bir ağırlığa sahip olmaları beklenir. Boy ve baş uzunlukları da yaklaşık 1,25 cm kadar uzayacaktır. Ancak bu ölçüler her zaman bir “sağlık kriteri” değildir. Daha minyon yapılı bebekler olabileceği gibi daha iri bebekler de mevcuttur.

Bebeğinizin sağlık durumunu onda olan değişimleri zaman aralıkları ile birlikte doktorunuzla paylaşmalısınız. Size, bebeğinizin sağlığı ile ilgili en doğru bilgileri hekiminiz verecektir. Bebeğiniz 200 gr fazla diye hemen telaş yapmanız gerekmez ama bu bilgiyi doktorunuz ile değerlendirmeniz önemlidir.

5 Aylık Bebeğin 5 Duyusu

5 aylık bebek gelişimi mental, motor beceri ve duyu gelişimi olarak oldukça önemli bir süreçtir. Bebekler bu dönemde 4 ve 6.aylarda olduğu gibi bedensel gelişimde bir atak yaşamasa da duyular açısından önemli olan 5. aydaki değişimleri sıralayalım: (1)

  • 5 aylık bebek renkleri, tonları, koyu-açığı, pastel tonları kısacası renk ile ilgili tüm farklılıkları ayırt edebilecek bir göz yapısına sahip oluyor. Bu sayede birbirine benzeyen renklere sahip cisimleri daha iyi ayırt edebilir.
  • 5 aylık bebek nesneleri işaret edip onları yakalamaya çalışabilir.
  • 5 aylık bebek, oyuncaklarının çıngırak sesine ilgi göstererek sesi duyduğu yere başını çevirebilir.
  • 5 aylık bebek duyduğu sesleri yavaş yavaş taklit etmeye çalışabilir, özellikle “a” ve “o” seslerini sık sık çıkarabilir. Bu sebeple 5.ay ile birlikte bebeğiniz söylediğiniz sözleri daha dikkatli dinleyeceği ve konuştuklarınız üzerinden duygularınızı da anlamlandırmaya çalışacağı için onunla daha dikkatli ve daha çok konuşarak zaman geçirmelisiniz.

5 Aylık Bebek Neler Yapar?

5 aylık bebekler duyularının ve motor becerilerinin gelişimi ile daha meraklı ve daha bilinçli bir yapıya sahiptirler. Artık dokundukları nesneleri tam anlamı ile kavrayıp bırakmazlar ellerinde bulunan oyuncağı aldığınızda buna kızıp, üzülüp ağlayabilirler.

bes-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

Bu dönemde bebekler kaslarının biraz daha gelişmiş ve güçlenmiş olması sayesinde popo üstü oturmaya çalışırlar ancak tam olarak dengede durup oturmaya vakitleri vardır. Hâlâ devrildikleri için etraflarını yastıkla desteklemek gerekir.

5 aylık bebek eline geçirdiği her nesnenin tadına bakmaya çalışır çünkü artık tat duyuları da oturmak üzeredir ve her nesnenin tadını merak ederler.

5 aylık bebekler ile oyun oynarken bir elinize oyuncak alıp onu arkanıza saklamayı ve daha sonra tekrar ortaya çıkarıp bebeğe oyuncağı göstermeyi deneyin. Bu sayede bebek nesnelerin görülmüyor olsalar bile var olabileceklerini anlamaya başlarlar.

5 aylık bebekler el ve ayak parmakları ile çok fazla ilgilenirler. Yüzüstü yatarken sırtüstüne dönebilir ve bunun tam tersini gerçekleştirebilirler. Bu dönemde bebekler emeklemeye çalışabilir. Emekleme 6 ve 10 ay arasında herhangi bir dönemde gerçekleşebileceği için 5 aylık bebekler biraz emeklemeye benzer hareketler yapabilir.

5 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğinizin anne sütü içmesine devam etmesi gerekiyor mu yoksa bebeğinizi ek mamaya başlatmalı mısınız soruları ile ilgili net bir kararınız olmayabilir ve hatta heyecan içerisinde ek gıdaya başlatmayı bekliyor olabilirsiniz.

5 aylık bebek neler yer sorusunun ana cevabı anne sütüdür ancak sütünüz gelmiyorsa, sağlık durumunuz herhangi bir sebep ile el vermiyorsa anne sütü yerine ek gıda ya da formül mama dediğimiz anne sütüne benzer bebek mamalarını doktorunuzun tavsiyelerine uyacak biçimde kullanabilirsiniz.

Henüz diş çıkarmayan ama eli kulağında bekleyen bebeğinizin püre, muhallebi ve katı gıdalara geçmesi için daha vakti mevcut.

5 aylık bebeğinizi 3-4 saatte 1 olacak şekilde emzirebilirsiniz. 5 aylık bebekler yatmadan önce bir kere ve uyku arasında 1 kere olmak üzere gece de beslenilebilir.

5 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

bes-aylik-bebek-gelisimi-nasildir

5 aylık bebeklerin 14 – 15 saat uyuması uygun bir süredir. Gün içerisinde 5 saat ve geceleyin 10 saat uyku düzeni oturtabilmek hem bebek hem de anne açısından kolay olacaktır. Gündüz uykularını 1 – 1,5 saat kadar 2-3 defa yapabilirsiniz. Yine de her bebek farklıdır ve bazı bebekler daha kısa süre uyuyup uyanabilir. Uyku saatleri bebeğinizi inceleyerek de en uygun hâle getirmeye çalışabilirsiniz.

5 aylık bebeğin uyku düzenini oturtmak ve gece uyku arası yapmamak için küçük denemeler yapabilirsiniz. Bazı aileler ağlama nöbetlerine rağmen uyku düzeni oluşturma konusunda katı olsalar da bu ağlamalara dayanamayanlar da bulunmaktadır.

5 aylık bebekler bazı sebepler ile uykudan uyanabilir ve huysuzlanabilir. Bu sebeplerin bazılarını aşağıda listeliyoruz:

  • Oda sıcaklığı çok yüksek ya da alçak olabilir.
  • Aç olabilir.
  • Gazı olabilir.
  • Gün içerisinde yeterince yorulmamış ya da gündüz fazla uyumuş olabilir.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz