Sindirim sistemi vücut için çok önemli işler yapar. Besinler, vücudun kolayca kullanabileceği bir formda değildir, bu nedenle onu parçalara ayırması gereken sindirim sistemidir. Sindirim yoluyla, vücut ihtiyaç duyduğu besinleri gıdalardan alır ve ihtiyaç duymadığı her şeyi ortadan kaldırır. Sindirim sisteminiz, yediğiniz yiyecekleri vücudun enerji, büyüme ve hücre onarımı için kullandığı yapı maddelerine dönüştürür.

Yiyeceklerin Sindirimi Ne Kadar Sürer?

Yiyeceklerin sindirimi için geçen süre kişiden kişiye ve erkeklerle kadınlar arasında biraz değişebilir. Çalışmalar, tüm sürecin sağlıklı insanlar için yaklaşık 50 saat sürdüğünü, ancak bir dizi faktöre bağlı olarak 24 ile 72 saat arasında değişebileceğini göstermiştir. Yiyecekleri çiğnedikten ve yuttuktan sonra, 4 ile 7 saatlik bir süre boyunca mide ve ince bağırsaktan geçer. Kalın bağırsaktan geçen süre çok daha uzundur, ortalama 40 saattir. Erkekler için yiyecekleri sindirmek genel olarak kadınlardan daha kısadır. Sindiriminizi kolaylaştıran veya zorlaştıran, yiyeceklerin sindirim sisteminden geçtiği süreyi etkileyen bir sisteme sahip olmak süreyi kısaltabilir veya uzatabilir.

Sindirim Neden Önemlidir?

Her zaman beslenmeye ihtiyacımız vardır ama yediklerimiz vücudumuzdaki hücrelerimize kolayca asimile edebileceğimiz bir şey değildir. Yediklerimiz parçalara ayrılırsa ancak o zaman vücut tarafından kullanılabilir. Bu kimyasal bir işlemle yapılır ve aslında ağızdaki tükürük ile başlar. Yiyecek bileşenleri serbest bırakıldıktan sonra, vücudumuzun hücreleri tarafından enerjiyi serbest bırakmak, kırmızı kan hücreleri yapmak, kemik oluşumu ve gelişimi için gereken diğer tüm şeyleri yapmak üzere kullanılabilirler. Sindirim süreci olmadan, vücut kendi işlevlerini sürdüremez.

Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır?

Yiyecekleri çiğnediğinizde ve yuttuğunuzda, vücudunuzdaki yiyeceklerin anüse doğru yolculuğu sırasında baştan sona geçtiği bazı yapılar vardır:

Ağız: Yiyeceklerin parçalanması çiğneme ve yiyeceklerin tükürük ile karıştırılması ile başlar. Yiyecekler yeterince çiğnendiğinde, onu gönüllü olarak yutarız. Bundan sonraki sindirim süreci istemsizdir.

Yemek borusu: Yiyecek yutulduktan sonra yemek borusundan aşağıya ve mideye alt özofagus sfinkteri adı verilen bir kapaktan geçer.

Mide: Midede yiyecekleri parçalamaya yardımcı olan sindirim suları vardır ve midedeki kaslar yiyecekleri karıştırır. Mide işini yaptıktan sonra, pilorik kapak adı verilen ve gıdanın mideden ve duodenum olarak adlandırılan ince bağırsağın ilk kısmına hareket etmesine izin veren başka bir kapak bulunur.

İnce bağırsak: Yiyecekler ince bağırsağa ulaştığında, pankreas ve karaciğerin sindirim suları ile karıştırılır. İnce bağırsak, besinlerin çoğunun gıdadan alındığı yerdir. Bağırsak duvarları vitaminleri ve mineralleri emer. Vücudun kullanamadığı veya parçalayamadığı her şey kalın bağırsaktaki bir sonraki macerasına taşınır.

Kalın bağırsak: Kalın bağırsak fazla sindirim yapmaz, ancak atık malzemeden çok miktarda sıvı emilir. Sindirilmemiş malzemeler, bir gün veya daha fazla sürebilen ve daha sonra rektum olan kolonun son kısmına taşınır. Atık maddeler anüs içinden bağırsak hareketi olarak dışarı atılır.

Sindirim Sisteminizde Ortaya Çıkabilecek Sorunlar

Tüm karmaşık makineler gibi sindirim sistemi de her zaman düzgün çalışmaz. Bazı insanlarda problem genetiktir. Diğerlerinde, bağışıklık sistemi yanlışlıkla sindirim sistemine saldırır ve çeşitli sindirim sorunlarına neden olur. Neler yediğimiz ve nasıl yediğimiz sindirim sağlımızı da etkiler.

Kanlı tabureler, sürekli kusma, şiddetli karın krampları, terlemek, ani, kasıtsız kilo kaybı gibi bazı belirtiler oldukça ciddidir ve acil bir tıbbi sorun olduğu anlamına gelebilir.

Mide ekşimesi, reflü, ülser, divertiküler hastalık, irritabl bağırsak sendromu, safra kesesi taşları, çölyak hastalığı, kabızlık, ishal gibi rahatsızlıklar sindirim sistemindeki problemler sebebiyle oluşur.

Sindirim sisteminizi sağlıklı tutmanın birkaç yolu:

  • Sigara içmeyin.
  • Kilonuzu sağlıklı aralıkta tutun.
  • Dengeli, sağlıklı bir şekilde beslenin.
  • Her gün yapamıyorsanız da haftada birkaç kez egzersiz yapın.
  • Stresi azaltmaya çalışın.
  • Sağlıklı yiyecekler yiyin; katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar, renkler ve koruyucular ve yüksek oranda işlenmiş tahıllar sindirim sürecine müdahale edebilir. Mümkün olduğunca bütün doğal gıdaları tüketmeye çalışın.