2000 yılından önce, çoğu doktorun hastalarının hiçbirinin D vitamini eksikliği yaşayabileceğine inanmadığını biliyor muydunuz? Ancak, D vitamini ölçüm teknolojisi satın alınabilir hale geldikçe, hakkında daha fazla çalışma yapıldı. Önde gelen D vitamini araştırmacılarından Dr. Michael Holick’e göre, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD’de yetişkinlerin ve çocukların %32’sinin D vitamini eksikliği yaşadığını raporladı. Bu oldukça yüksek bir sayıdır; bu nedenle yalnız bu sebeple bile, D vitamini eksikliği belirtileri aramanız çok önemlidir. Daha fazla araştırma yapıldığında, Holick genel nüfusun yaklaşık %50’sinin D vitamini eksikliği riski altında olabileceğine inanmaktadır (1).

D vitamini eksikliği yaşayıp yaşamadığınızdan emin olmanın tek yolu kan testi yaptırmanızdır. Ancak, bu eksiklikle birlikte ortaya çıkan belirtiler ve semptomlar da eksiklik yaşayıp yaşamadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Aşağıdaki D vitamini eksikliği belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız, doktora gidip kan testi yaptırmanız iyi bir fikir olabilir çünkü D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliğinde Görülen 7 Belirti

1. Koyu Cilde Sahip Olmak

Holick, eğer koyu tenli bir cildiniz var ise, soluk tenli bir bireylerle aynı miktarda D vitaminini alabilmek için, belki de 10 kat daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyabileceğinizi açıklamaktadır. Holick ayrıca, cildinizdeki pigmentlerin doğal bir güneş kremi olarak çalıştığını, bu nedenle koyu tenlilerin ciltlerinde daha fazla pigment yer aldığı için, güneş altında daha fazla vakit geçirmesi gerektiğini de açıklamalarına eklemektedir (2).

2. Depresyon Belirtileri Göstermek

Amerikan Geriatrik Psikiyatri Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, D vitamini eksikliği belirtilerinden biri kötü ruh halidir. Bu teoriyi kanıtlamak için, araştırmacılar 80 yaşlı hasta üzerinde çalışmışlar ve en düşük D vitamini düzeyine sahip olanların, D vitamini düzeyi sağlıklı olanlardan 11 kat daha fazla bunalımlı olduğunu bulmuşlardır (3).

3. 50 Yaş ve Üstü Olmak

Uluslararası Klinik Dansitometre Derneği’ne göre, yaşlı vatandaşların yaklaşık %95’i D vitamini eksikliği yaşayabilmektedir. Nedeni sadece evde güneşe maruz kalmadan çok fazla zaman geçirmeleri değildir. Buna ek olarak belirtilen başka bir neden ise, yaşlı kişilerin güneşe maruz kaldıklarında yaşları gereği vücutlarının D vitaminini eskiden olduğu gibi üretememesi olduğu belirtilmiştir. Bu açıklamalara ek olarak dernek, 70 yaşın üzerindeki yaşlı bir bireyin, kendisiyle aynı süre güneşe maruz kalan genç bir kişiden %30 daha az D vitamini ürettiğini eklemiştir (4).

4. Obez veya Yüksek Kas Kütlesine Sahip Olmak

Holick, D vitamininin yağda çözünebilir olduğunu ve bu durumun da vücudun onu biriktireceği anlamına geldiğini belirtmektedir. Yani, fazla kilolu veya obez iseniz, vücudunuzun ortalama insandan çok daha fazla D vitamini ihtiyacı olacaktır. Aynı şey, pek çok kas ve vücut kütlesine sahip olanlar için de geçerli.

5. Kemik ve Sırt Ağrıması

Holick, doktorlarını ziyaret eden ve ağrıyan kemikler ve kaslar hakkında şikayette bulunan birçok hastanın fibromiyalji veya kronik yorgunluk sendromu ile yanlış teşhis edildiğini söylüyor. Bunun, nadir bir hata olmaması ile birlikte size önerebileceğim; doktorunuzu durumunuzu teşhis etmeden önce D vitamini kan testi yapmasını istemenizdir (5).

6. Başınızın Terlemesi

Holick’e göre, baş terlemesi D vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biridir. Sözlerine çoğu doktorun, yeni doğum yapmış annelere, çocuklarının baş terleme sorunu yaşayıp yaşamadıklarını sorduğunu ekleyerek devam ediyor. Yenidoğanlarda nöromüsküler irritabiliteye bağlı aşırı terleme, D vitamini eksikliğinin erken belirtisi olarak tanımlanmaktadır.

7. Bağırsak Sorunları

Daha önce de belirtildiği gibi, D vitamini yağda çözünür. Bu yüzden vücudunuzun yağ depolayabilme kabiliyetini etkileyen gastrointestinal sorunlar yaşıyorsanız, D vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin daha düşük emilimine sahip olabilirsiniz. Yaygın olan belirli bağırsak sorunları arasında; Crohn’s, çölyak ve çölyaksız gluten duyarlılığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı bulunur.

D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Kanada Diyetisyenlerine göre, D vitamini açısından zengin kaynaklar şunlardır: Tahıl ürünleri, portakal suyu, sade yoğurt, şarküteri eti, domuz eti, sığır karaciğeri, somon, yumurta ve meyve ve sebzeler.

Son olarak şunu unutmayın ki, eğer yukarıdaki belirtilerin herhangi birini tecrübe ederseniz, vakit kaybetmeden doktorunuza danışın! Çünkü D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

YORUM YAZ:

Yorum bırak!
Lütfen adınızı giriniz