Doğum sonrası kilolar nasıl verilir sorusu birçok yeni annenin ve anne adayının en çok düşündüğü konulardan bir tanesidir. Bebeğin gelmesi ile birlikte vücudunuz biraz hafifleyecek olsa da bebek gelişimi için daha rahat beslenilen 9 ay boyunca anneler çok da fazla istemedikleri kiloları alabilirler. Kimi zaman doğum sonrası kiloları oldukça inatçı olur kimi zaman fark edilmeden verilir. Bazen ise hamilelikte olması gerekenden fazla kilo alındığı için kadınları zorlu bir kilo verme süreci bekler.

Doğum sonrası kiloları hemen verip eski kot pantolonlarınızın ve elbiselerinizin içine bir an önce girmek istediğinizi çok iyi biliyoruz. Bu sebeple kilo vermenin yollarını sizler için yazdık.
Doğum Sonrası Beslenme
Hamilelik döneminde beslenme düzeninizi bebek gelişimi için şekillendirmeniz gerekiyor ve bu durum emzirme döneminde de önemini koruyor. Anneler bebeğin ihtiyacı olduğu besinleri içeren yiyecekleri emzirme döneminde de bol bol tüketmek durumunda kalıyor. (1)
Bu, bebek için oldukça elzem olmasına rağmen zaman içerisinde annenin gereğinden fazla kilo almasına da yol açabiliyor. Eğer yeni doğum yaptıysanız nasıl kilo vereceğinizi bilemiyor olabilirsiniz ya da henüz hamileyseniz kendinizi tutarak az beslenmeye çalışıyor olabilirsiniz. Telaş yapmanıza ve beslenmenizi kısmanıza gerek yok. Her besinden almaya ama ihtiyacınızdan fazlasını almamaya dikkat etmeniz yeterlidir.
Hamilelik bittikten ve doğumdan kısa süre sonra beslenmenizde yapacağınız ufak değişiklikler ve düzenli egzersizler ile tekrar forma kavuşabilir ve kilo verebilirsiniz.
Doğum sonrası kilolarını sağlıklı bir şekilde vermek için:
- Daha çok sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin, tam tahıllı beslenin.
- Farklı et çeşitlerini tüketin, yağsız et tüketmeye özen gösterin.
- Tatlıları ve tuzluları sınırlandırın.
- Porsiyonlarınıza dikkat edin.
Doğum sonrası bebek bakımı ile ilgili bilgileri “Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural” yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelik Sonrası Günlük Egzersiz Rutini

Eskiden kadınlara hamilelik sonrası egzersiz yapmaya başlamaları için en az 6 hafta beklemeleri dile getirilirken şimdi bu beklemenin gerekli olmadığı belirtilmektedir.
Kendinizi hazır hissettiğiniz andan itibaren, eğer normal doğum sırasında herhangi bir komplikasyon yaşamadıysanız ve hamilelik döneminde de aktif bir şekilde egzersiz yaptıysanız doğum sonrası rahatça günlük, hafif egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer sezaryen doğum ile bebeğinizi dünyaya getirdiyseniz ya da birtakım komplikasyonlar yaşadıysanız egzersiz yapma konusunda öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir. Genellikle doğumdan 4-6 hafta kadar sonra egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz.
Doktorunuzdan onay aldıktan sonra ise:
- Bebeğinizi egzersizden hemen önce emzirin ve destekli sütyen kullanın.
- Yavaş başlayın, hafif egzersizler ile büyük kas gruplarınızı hedef alarak egzersiz yapın, sırt ve karın bölgenizi güçlendirmek günlük yaşamınızı kolaylaştıracaktır.
- Eğer bebeğiniz ile zaman geçirmeniz gerekiyor ve egzersiz yapmaya vakit ayıramıyorsanız bebeğinizi de alıp yürüyüşe çıkabilirsiniz.
- Başka anneler ya da yakın arkadaşlarınız ile spor yapmaya çalışın. Böylece egzersize daha çok motive olabilirsiniz.
Egzersiz öncesi, egzersiz sırasında ve sonrasında bol bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Eğer herhangi bir yerinizde acı hissediyorsanız egzersiz yapmayı bırakmalısınız. Bu durum kendinizi çok fazla zorladığınızın göstergesidir.
Emzirmek Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir
Hamilelik sırasında aldığınız kiloları hızlıca verebilmek için emzirmek size yardımcı olabilir. Bunun nedeni ise emzirirken hamilelikte topladığınız yağ depolarını kullanıyor olmanızdır. Bebeğinizin besin değeri yüksek sütü emmesi sizin kalori fazlanızı atmanıza yardımcı olur.
Gerçekçi Hedefler Belirleyerek İşe Başlayın
Hamilelik sonrası kilo vermek için atacağınız her adımda gerçekçi olmalısınız. Sağlıksız bir şekilde hızlıca kilo vermeniz hem sizi yorar hem de bebeğinizin emzirme sürecinde yeterince beslenememesine sebep olur.

Birçok kadın doğum sırasında ortalama 5 kilo kadar kaybeder. Bu kilo, amniyotik sıvı, plasenta ve bebeğin toplam ağırlığıdır. Doğumu takip eden hafta anneler kilo vermeye başlar. Ancak bu sıvı kaybıdır ve hamilelikte toplanan yağ dokular hemen vücuttan atılmaz. Diyet ve düzenli egzersiz yaparak her hafta sağlıklı bir şekilde yarım kilo kadar verebilirsiniz. Ancak doğum sürecinizdeki sağlık durumunuza, doğum sonrasında kendinizi nasıl hissettiğinize ve bebeğinizi emzirme sürecinde doktorunuzun yönlendirmelerine bağlı olarak diyet ve spor yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Genellikle doğumdan sonra kilo verme süreci 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Bu durum emzirmenize bağlı olarak değişebilir.
Kendinize karşı sabırlı olun ve bu durumu olumsuz bir şekilde değerlendirmeyin. Kilo verme sürecinizi doktorunuz ile daima paylaşın ve neler yapmanız gerektiğini ona danışmaktan kaçınmayın.